The Malaysia Post

Apakah asal usul istilah ‘kebimbangan iklim’?

Kebimbangan Iklim

Dengan musim panas yang luar biasa panas, kebakaran hutan yang marak dan suhu musim luruh yang lebih sederhana, istilah “kebimbangan iklim”, “kecemasan iklim” atau “kebimbangan eko” mentakrifkan bilangan orang yang semakin meningkat, prihatin tentang masa depan planet ini. Walaupun istilah ini mungkin hanya menjadi sebahagian daripada perbendaharaan kata seharian kita dalam beberapa tahun kebelakangan ini, konsep itu, sebaliknya, bukanlah sesuatu yang baru. Di tengah-tengah COP27, yang sedang berlangsung di Mesir di Sharm el-Sheikh sehingga 18 November, kami memberitahu anda lebih lanjut tentang asal usul istilah dan konsep.

Saluran media, aktivis dan NGO

Saluran media, aktivis dan NGO semakin bercakap tentang kebimbangan eko, merujuk kepada kebimbangan dan keasyikan kita tentang kesan aktiviti manusia di planet Bumi. Istilah itu sendiri agak baru-baru ini, telah muncul dalam beberapa dekad yang lalu. Tetapi adakah kita benar-benar generasi pertama yang bimbang tentang masa depan planet ini? “Berbanding dengan dekad sebelumnya, apa yang baharu ialah kami memberi kata-kata kepada kejahatan,” Alice Desbiolles, seorang doktor dalam bidang kesihatan awam, menjelaskan kepada ETX Studio.

George Sand

Sudah pada tahun 1872, dalam bukunya Impressions et souvenirs, pengarang Perancis George Sand memberi amaran kepada pembaca tentang kesan berbahaya aktiviti manusia terhadap alam sekitar. “Jika kita tidak menjaganya, pokok itu akan hilang dan penghujung planet akan datang dengan kekeringan, tidak perlu bencana, oleh kesalahan manusia. Jangan ketawa mengenainya, mereka yang telah mempelajari soalan itu tidak memikirkannya tanpa rasa seram.” Pada masa itu, penulis berusaha keras untuk melindungi hutan Fontainebleau, yang diancam oleh projek perhutanan.

Konsep yang dibangunkan pada abad ke-20

Selama bertahun-tahun, hubungan antara kesihatan mental dan alam semula jadi telah menjadi sebahagian daripada penyelidikan psikologi. Sebelum membunyikan amaran mengenai ancaman kepada planet ini, penyelidik Amerika Robert Greenway berminat dengan kebaikan terapeutik alam semula jadi. Terpesona dengan alam semula jadi sebagai seorang kanak-kanak, Greenway mengembangkan konsep “ekopsikologi” semasa pengajiannya di Universiti Washington. Dalam perjalanan penyelidikannya, beliau memerhatikan sifat faedah terapeutik yang diberikan kepada peserta kajian.

Baca Lagi | Adakah Lesen Anda Tamat Tempoh? Cara Memperbaharui Lesen Memandu Anda di Malaysia

Baca Lagi | Cara Mengesahkan Kesahihan dan Ketulenan eVisa Malaysia Anda

Kerja Greenway

Menggunakan kerja Greenway sebagai batu loncatan, ahli sejarah Amerika Theodore Roszak mengambil konsep itu lebih jauh, membincangkannya sebagai kebimbangan iklim. Beliau menyifatkan ini sebagai ketakutan jangkaan terhadap kejadian bencana alam sekitar. Pertama kali diperkenalkan pada tahun 1970-an, tanggapan ini dibangunkan dalam bukunya Ecopsychology: Restoring the Earth, Healing the Mind yang diterbitkan pada tahun 1995. Tetapi istilah itu kekal sebagai “niche” selama beberapa dekad, menjadi lebih biasa digunakan apabila bencana iklim dipercepatkan.

Seorang lagi profesional yang membawa istilah ini terus digunakan ialah penyelidik kesihatan awam Belgium-Kanada Véronique Lapaige. Pada tahun 1996, profesional menggabungkan peranan dalam kesihatan mental, kesihatan awam dan kesihatan persekitaran. Dia menjelaskan kepada National Geographic setelah melihat beberapa contoh kelesuan dalam panel pesakit mengenai pemanasan global. Kesan peribadi eko-kebimbangan adalah pelbagai. Ketakutan terhadap gangguan iklim ini boleh mengakibatkan emosi negatif, terjaga malam dan bahaya kepada orang itu. Pada tahun 2007, ahli psikologi Amerika mencatatkan bilangan tinggi perundingan pesakit yang takut dengan krisis iklim.

2019: tahun penting

Tahun 2019 menandakan detik penting dari segi penggunaan istilah “kebimbangan eko.” Rekod suhu telah dikumpulkan dan kesan gangguan iklim menjadi semakin ketara di banyak bahagian dunia. Istilah ini benar-benar menjadi arus perdana pada 2019, dengan Grist memanggilnya sebagai “trend budaya pop terbesar” tahun itu.

Jadi adakah “kebimbangan iklim” semestinya baik atau buruk? Bagi sesetengah orang, kebimbangan eko adalah sinonim dengan kebimbangan, malam tanpa tidur dan mempunyai kesan lumpuh, mengganggu tindakan untuk iklim. Walau bagaimanapun, bagi Alice Desbiolles, yang ditemu bual oleh ETX Studio, ia boleh menjadi “perasaan yang agak menyelamatkan, kerana apa yang saya bincangkan ialah kebimbangan eko adaptif.”

Read Previous

Cara Mengesahkan Kesahihan dan Ketulenan eVisa Malaysia Anda

Read Next

Dalam pertempuran untuk Ampang, ‘Ibu Bangsa Malaysia’ melihat populariti bergema dengan pengundi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.