The Malaysia Post

Selepas Selangor menangguhkan pilihan raya negeri, DAP Pulau Pinang menjadi dingin

Pembubaran Dewan Undangan Negeri dan Parlimen

DAP Pulau Pinang telah meminta kepimpinan pusat parti itu mengkaji semula keputusan untuk tidak membubarkan DUN bersama-sama Parlimen, kata setiausaha agung Anthony Loke malam tadi.

Ini selepas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari mengesahkan semalam bahawa dewan undangan negerinya tidak akan dibubarkan, tetapi akan meneruskan tugasnya seperti yang dipersetujui sebelum ini.

Loke menambah, DAP akan membawa perkara ini ke mesyuarat majlis presiden Pakatan Harapan malam ini.

“Terdapat pandangan daripada ramai orang, terutamanya di Pulau Pinang, agar pilihan raya (kedua-dua negeri dan persekutuan) diadakan pada masa yang sama,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat jawatankuasa eksekutif pusat DAP di ibu pejabat parti di sini.

Pembubaran Parlimen

Pada Isnin, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pembubaran Parlimen, memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-15.

Kemudian pada hari yang sama, Loke menyeru semua negeri yang dikuasai PH — Pulau Pinang, Negeri Sembilan, dan Selangor — menangguhkan pembubaran kerajaan negeri mereka dan sebaliknya memberi tumpuan kepada persiapan menghadapi banjir yang dijangka berlaku dengan musim tengkujuh yang akan datang .

DAP mengetuai kerajaan PH di Pulau Pinang manakala PKR mengetuai pentadbiran Selangor dan Negeri Sembilan untuk gabungan itu.

Baca lagi | PBB secara terbuka menolak gesaan Rusia untuk mengundi rahsia ke atas Ukraine
Baca lagi | MB Perak memohon perkenan Sultan untuk pembubaran DUN esok

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Sebab Kenapa Kolej Perlu Percuma

Read Next

Muda, Undi18 melihat PRU15 sebagai ujian asam urat undi belia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.