The Malaysia Post

Sebab Kenapa Kolej Perlu Percuma

Kos Kolej

Kos kolej meningkat lebih cepat daripada inflasi di A.S. Ramai pelajar di seluruh dunia menghadapi kekangan kewangan ketika datang ke kolej. Oleh kerana pendidikan adalah bahagian penting dalam kehidupan, terdapat banyak sebab mengapa kolej harus percuma.

Bukan sahaja hujah untuk pendidikan bebas hutang termasuk faedah peribadi, tetapi ia juga menunjukkan cara pendidikan membantu memberi kesan positif kepada masyarakat secara keseluruhan.

Syukurlah, kemajuan dalam teknologi memungkinkan untuk meningkatkan akses kepada pendidikan secara global.

Walau bagaimanapun, perjalanan masih jauh untuk ditempuhi dan lebih banyak sekolah dan negara sedang mempertimbangkan kebaikan dan keburukan menawarkan pendidikan mampu milik. Keupayaan untuk menyediakan pendidikan percuma untuk semua semakin menjadi kemungkinan seiring dengan perkembangan zaman.

Berikut ialah 5 sebab yang menyokong kes pendidikan bebas hutang:

  1. Meningkatkan Masyarakat

Apabila orang lebih berpendidikan, mereka boleh menyelesaikan masalah dengan lebih baik. Ini bermakna masyarakat boleh maju dengan lebih pantas.
Selain itu, orang yang berpendidikan boleh lebih memahami sejarah masyarakat mereka dan keadaan ekonomi semasanya. Oleh itu, mereka mungkin lebih cenderung untuk mengambil bahagian dalam politik dan memperbaiki negara mereka.

Selain itu, apabila lebih ramai orang mempunyai akses kepada pendidikan kolej, bilangan orang yang boleh diambil bekerja untuk pekerjaan berkemahiran tinggi meningkat. Ini bermakna lebih ramai orang akan menyertai tenaga kerja, yang boleh membantu mengurangkan jurang kekayaan antara kelas atasan, pertengahan dan bawahan.

  1. Meluaskan Tenaga Kerja

Seiring dengan perkembangan teknologi, terdapat peralihan dalam tenaga kerja. Kebanyakan pekerjaan automatik menggantikan pekerja berkemahiran rendah. Automasi merebak dengan cepat merentasi kedudukan yang memerlukan pengulangan, seperti tugas di pejabat belakang.

Walau bagaimanapun, automasi tidak bertujuan untuk menggantikan keseluruhan tenaga kerja. Sebaliknya, keperluan kebanyakan ekonomi sedang beralih kepada memerlukan tenaga kerja yang lebih mahir, dengan orang yang mempunyai kemahiran analisis yang baik dan kebolehan pemikiran kreatif. Kemahiran ini diajar dan diasah dengan pendidikan kolej. Jika lebih ramai orang boleh menghadiri kolej secara percuma, maka tenaga kerja akan berkembang.

Tenaga kerja juga akan lebih tangkas. Dalam kes kemerosotan ekonomi apabila satu industri goyah, yang lain biasanya bangkit untuk menggantikannya. Kemudian, pekerja perlu dilatih semula dan diajar kemahiran untuk pekerjaan itu. Jika lebih ramai orang boleh memasuki sekolah dan menumpukan pengajian mereka ke arah industri yang berkembang pesat, maka penduduk akan lebih bersedia untuk menghadapi perubahan ekonomi.

  1. Ekonomi Dirangsang

Kebanyakan pelajar lulus dengan jumlah hutang yang besar. Sebagai contoh, di A.S., purata hutang pelajar setiap orang ialah $31,172.
Apabila pelajar lulus dengan hutang, mereka mungkin akan terus menambah hutang mereka dengan faedah. Oleh itu, ia boleh mengambil masa bertahun-tahun sebelum mereka berjaya menggali diri mereka daripada hutang yang nampaknya terus berkembang. Sementara itu, ini melengahkan perbelanjaan untuk membeli rumah atau kereta.

Sebaliknya, jika orang ramai menamatkan pengajian tanpa hutang, itu boleh mempercepatkan keupayaan mereka untuk memperoleh, menyimpan dan berbelanja. Ini membantu merangsang ekonomi. Dengan peningkatan dalam perbelanjaan pengguna, terdapat lebih banyak permintaan. Lebih banyak permintaan dalam perbelanjaan juga berkaitan dengan permintaan yang lebih tinggi dalam tenaga kerja atau lebih banyak peluang pekerjaan. Ini memacu kitaran positif aktiviti ekonomi.

Tambahan pula, ketakutan untuk berhutang boleh menyebabkan pelajar mengelak sekolah sepenuhnya. Tetapi, jika hutang itu bukan realiti, maka generasi muda mungkin berasa lebih bermotivasi untuk pergi ke sekolah pada mulanya.

  1. Tingkatkan Kesaksamaan

Memandangkan keterjangkauan adalah isu utama bagi ramai orang ketika datang ke kolej, bidang permainan tidak selalunya sama.
Banyak minda yang paling cerdas di dunia berpunca daripada isi rumah berpendapatan rendah, tetapi itu tidak seharusnya menghalang mereka daripada meneruskan pendidikan. Sekiranya terdapat peluang yang sama untuk menghadiri sekolah, maka semua orang akan berpeluang untuk pergi ke sekolah. Pendidikan mampu milik adalah langkah utama ke arah kesaksamaan.

  1. Lebih Fokus

Apabila pelajar tidak bimbang tentang wang, mereka boleh fokus dengan lebih baik pada pelajaran mereka. Walaupun pelajar mempunyai pinjaman dan bantuan kewangan, mereka mungkin mendapati diri mereka terperangkap dalam kebimbangan tentang cara mereka perlu membayar balik pada masa hadapan. Tekanan tambahan ini boleh memberi kesan negatif kepada tumpuan mereka semasa mereka sepatutnya belajar.

Baca lagi | PBB secara terbuka menolak gesaan Rusia untuk mengundi rahsia ke atas Ukraine
Baca lagi | MB Perak memohon perkenan Sultan untuk pembubaran DUN esok

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

MB Perak memohon perkenan Sultan untuk pembubaran DUN esok

Read Next

Selepas Selangor menangguhkan pilihan raya negeri, DAP Pulau Pinang menjadi dingin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.