The Malaysia Post

PBB secara terbuka menolak gesaan Rusia untuk mengundi rahsia ke atas Ukraine

Menolak Panggilan Rusia

Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengundi semalam untuk menolak gesaan Rusia supaya badan 193 anggota itu mengadakan undian sulit pada akhir minggu ini sama ada akan mengecam tindakan Moscow untuk menggabung empat wilayah yang diduduki sebahagiannya di Ukraine.

Perhimpunan Agung memutuskan, dengan 107 undi menyokong, bahawa ia akan mengadakan undian awam – bukan undi rahsia – pada draf resolusi yang mengutuk “rujukan haram yang dipanggil” Rusia dan “cubaan pengilhakan haram.” Diplomat berkata undian pada resolusi itu mungkin pada hari Rabu atau Khamis.

Hanya 13 negara semalam menentang mengadakan undian umum mengenai draf resolusi itu, 39 negara lagi berkecuali dan negara selebihnya – termasuk Rusia dan China – tidak mengundi.

Rusia telah berhujah bahawa melobi Barat bermakna “ia mungkin sangat sukar jika kedudukan dinyatakan secara terbuka.” Semasa mesyuarat pada hari Isnin, Duta Besar Rusia untuk PBB Vassily Nebenzia mempersoalkan desakan untuk mengutuk Moscow.

“Apa kaitannya dengan keamanan dan keselamatan atau cuba menyelesaikan konflik?” kata Nebenzia, menyifatkan ia sebagai “selangkah lagi ke arah perpecahan dan peningkatan, yang saya pasti bukanlah sesuatu yang diperlukan oleh majoriti mutlak negeri dalam bilik ini.”

Selepas Perhimpunan Agung memutuskan semalam bahawa ia akan mengadakan undian awam mengenai draf resolusi itu, Rusia segera cuba mendapatkan badan itu untuk mempertimbangkan semula isu itu, tetapi ia amat gagal.

Moscow telah berpindah untuk menggabungkan empat wilayah yang sebahagiannya diduduki di Ukraine – Donetsk, Luhansk, Kherson dan Zaporizhzhia – selepas mengadakan apa yang dipanggil referendum. Ukraine dan sekutu telah mengecam undi sebagai haram dan paksaan.

Draf resolusi Perhimpunan Agung PBB menyeru negara supaya tidak mengiktiraf langkah Rusia dan mengesahkan semula kedaulatan dan integriti wilayah Ukraine.

‘Jejak darah’

Duta Besar Ukraine untuk PBB Sergiy Kyslytsya menyeru negara-negara untuk mempertahankan prinsip-prinsip Piagam PBB pengasas.

“Jejak darah tertinggal di belakang delegasi Rusia apabila ia memasuki Perhimpunan Agung dan dewan dipenuhi dengan bau daging manusia yang membara. Itulah yang kita telah bertolak ansur di Syria. Itulah yang berlaku hari ini di Ukraine,” katanya kepada Perhimpunan Agung pada Isnin.

Rusia menghujani peluru berpandu persiaran di bandar-bandar Ukraine yang sibuk semalam dalam apa yang disebut oleh Amerika Syarikat sebagai “serangan ngeri”, membunuh orang awam dan memadamkan kuasa dan haba dengan serangan udara yang paling meluas sejak permulaan perang lebih tujuh bulan lalu.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken mendesak masyarakat antarabangsa pada hari Isnin untuk menjelaskan bahawa tindakan Presiden Rusia Vladimir Putin “sama sekali tidak boleh diterima.”

“Sekarang adalah masa untuk bersuara menyokong Ukraine; bukan masanya untuk berpantang, menenangkan kata-kata, atau equivocations di bawah tuntutan berkecuali. Prinsip teras Piagam PBB dipertaruhkan,” kata Blinken dalam satu kenyataan.

Rusia memveto resolusi yang sama dalam 15 anggota Majlis Keselamatan bulan lepas. Ia telah cuba menghilangkan pengasingan antarabangsanya selepas hampir tiga perempat daripada Perhimpunan Agung menegur Moscow dan menuntut ia mengundurkan tenteranya dalam tempoh seminggu selepas pencerobohan 24 Februari ke atas Ukraine.

Tindakan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mencerminkan apa yang berlaku pada 2014 selepas Rusia menguasai Crimea Ukraine. Di Majlis Keselamatan Rusia telah memveto draf resolusi yang menentang referendum mengenai status Crimea dan menggesa negara-negara untuk tidak mengiktirafnya.

Perhimpunan Agung kemudian menerima pakai resolusi yang mengisytiharkan referendum tidak sah dengan 100 undi menyokong, 11 menentang dan 58 berkecuali secara rasmi, manakala dua dozen negara tidak mengambil bahagian.

Baca lagi | Di Singapura, 19 tahun akan didakwa atas tuduhan membunuh bapanya yang berusia 47 tahun
Baca lagi | Jessica Chastain, Eddie Redmayne menceritakan kisah pembunuh bersiri dalam ‘The Good Nurse’

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Di Singapura, 19 tahun akan didakwa atas tuduhan membunuh bapanya yang berusia 47 tahun

Read Next

MB Perak memohon perkenan Sultan untuk pembubaran DUN esok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.