The Malaysia Post

Muda, Undi18 melihat PRU15 sebagai ujian asam urat undi belia

Peranan Pemuda dalam Pilihan Raya Umum Ke-15

Rakyat Malaysia berumur 18 hingga 21 tahun boleh memainkan peranan penting dalam membentuk keputusan pilihan raya umum ke-15 (PRU15), kata pemimpin dari Malaysian United Democratic Alliance (Muda) dan pergerakan Undi18.

Ketua Penerangan Muda Luqman Long berkata parti politik yang merancang untuk memecat kumpulan itu akan berbuat demikian dengan bahaya, walaupun ramalan majoriti dalam kumpulan umur itu akhirnya tidak akan membuang undi.

Beliau percaya pengundi muda yang pertama kali akan menolak ramalan tentang sikap tidak peduli politik mereka, dan menjadi faktor penentu penting dalam PRU15.

“Saya optimis mereka tahu — untuk mengubah hala tuju negara ini dengan cara yang benar-benar menghargai, menghormati dan menghargai golongan muda — mereka akan keluar mengundi parti yang memperjuangkan mereka.

“Jika parti politik enggan menerima hakikat bahawa golongan muda adalah tumpuan, mereka akan menghadapi masalah yang mendalam. Akan ada akibat yang membawa maut jika mereka berani mengabaikan suara anak muda,” katanya kepada Malay Mail.

Matlamat Utama Muda

Bagi tujuan ini, Luqman berkata fokus utama Muda ialah memperjuangkan golongan belia dalam hal-hal seperti krisis kos sara hidup, kekurangan rumah mampu milik, kualiti pendidikan, dan gaji yang bermaruah untuk semua untuk memartabatkan Malaysia dalam rantaian nilai global. .

Beliau berkata Muda bukan sahaja bertujuan untuk memperkasakan belia dengan mewakili mereka dalam perkara sebegitu, tetapi juga untuk memastikan segmen yang biasanya kurang mendapat perkhidmatan itu akan mempunyai laluan untuk menjadi pembuat keputusan dan dasar di negara ini.

Luqman menegaskan kepada pengundi muda bahawa PRU15 berpotensi membentuk masa depan negara selama bertahun-tahun dan mungkin berdekad-dekad akan datang, menjadikan mereka mustahak untuk membuat suara mereka didengari sekarang kerana mereka mempunyai peluang untuk menyertai pilihan raya.

“Untuk PRU akan datang, kita bukan sahaja mengiktiraf golongan muda, tetapi kita juga memperkasa dan memperjuangkan mereka sebagai pemimpin masa depan negara kita,” tambahnya.

Pengasas bersama Undi18, Tharma Pillai mengakui walaupun undian belia adalah rendah pada pilihan raya negeri sebelum ini, ini berbeza pada PRU15.

Beliau juga berhujah bahawa peratusan keluar mengundi pada umumnya adalah rendah semasa pilihan raya Sarawak, Melaka dan Johor, dan melahirkan keyakinan bahawa golongan muda akan memainkan peranan yang lebih besar dalam PRU15.

Penglibatan Politik Belia

Tharma juga mencadangkan bahawa pengundi muda mungkin kurang terlibat dengan politik negeri kerana penghijrahan, tetapi akan lebih berminat dalam politik negara kerana tinggal di lokasi bandar.

“Dan ramai daripada pengundi ini mungkin tidak tinggal di kampung halaman mereka lagi, mereka mungkin hanya mengundi di kampung halaman mereka. Jadi, pengundi bandar sebegini, yang asalnya dari luar bandar, mungkin lebih mementingkan hal persekutuan daripada peringkat negeri,” tegasnya.

Beliau juga memberi amaran supaya tidak mengenepikan nilai belia sekiranya mereka kurang berkemungkinan untuk mengundi, dengan mengatakan bahawa walaupun sebahagian kecil kumpulan umur ini boleh mengubah keputusan mana-mana pilihan raya.

“Malah, saya percaya adalah mustahil untuk parti-parti politik mengecilkan usaha mereka, sebaliknya akan menggandakan mereka untuk menarik pengundi muda, dengan kesedaran bahawa pengundi berusia 18 hingga 40 tahun kini adalah majoriti pengundi di Malaysia, membentuk 51 peratus daripada pengundi,” tambahnya.

Pada Isnin, perdana menteri sementara Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa Parlimen telah dibubarkan bagi memberi laluan kepada PRU15 diadakan dalam tempoh 60 hari.

Suruhanjaya Pilihan Raya semalam berkata ia hanya akan bermesyuarat pada 20 Oktober untuk memutuskan tarikh penting PRU15.

Pada 2019, Parlimen sebulat suara bersetuju untuk meminda Perlembagaan Persekutuan untuk menurunkan umur mengundi daripada 21 kepada 18 tahun, dan pada masa yang sama memperkenalkan pendaftaran pemilih automatik.

Kedua-dua pindaan berkuat kuasa tahun lepas, menambah kira-kira 5.6 juta pengundi ke dalam daftar pemilih.

Baca lagi | Selepas Selangor menangguhkan pilihan raya negeri, DAP Pulau Pinang menjadi dingin
Baca lagi | MB Perak memohon perkenan Sultan untuk pembubaran DUN esok

Read Previous

Selepas Selangor menangguhkan pilihan raya negeri, DAP Pulau Pinang menjadi dingin

Read Next

Calon Bersatu di Sabah bertanding di bawah logo GRS, kata Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.