The Malaysia Post

Cara Mengesahkan Kesahihan dan Ketulenan eVisa Malaysia Anda

Semakan Visa Malaysia

Warga asing yang melawat Malaysia untuk pelancongan dengan visa elektronik kadangkala tertanya-tanya bagaimana untuk mengesahkan sama ada eVisa mereka untuk Malaysia adalah sahih atau penipuan. Pertanyaan mengenai perkara itu telah berkembang sejak beberapa individu yang membawa visa Malaysia yang diubah atau dipalsukan telah ditangkap kerana mengubah dokumen secara haram serta tinggal lebih lama daripada yang dibenarkan.

Nasib baik, menyedari bahawa dokumen eVisa untuk Malaysia anda yang diluluskan adalah sahih adalah agak mudah. Baca cadangan kami yang akan memberi anda ketenangan fikiran semasa perjalanan anda ke negara Asia Tenggara yang indah ini.

Bagaimana untuk Mengetahui Sama ada Visa Malaysia Adalah Palsu atau Sahih

Cara paling mudah untuk memastikan visa elektronik Malaysia anda adalah sahih adalah dengan memastikan anda telah menyerahkan permohonan anda melalui sumber yang boleh dipercayai. Laman web ini mempunyai semua prosedur keselamatan, privasi dan keaslian yang diperlukan untuk menjamin bahawa permohonan visa elektronik Malaysia anda akan diproses dengan sewajarnya.

Apabila anda diberikan visa elektronik untuk Malaysia melalui laman web kami, anda boleh yakin bahawa dokumen perjalanan anda telah dikeluarkan secara langsung oleh pihak imigresen Malaysia.

Cara Mengesahkan Visa Elektronik Malaysia

EVisa tulen untuk Malaysia dipautkan secara digital kepada nombor pasport serta nama penuh pemegang pasport. Dokumen visa elektronik Malaysia yang tulen mempunyai ciri-ciri berikut:

Baca Lagi | Ronaldo mendakwa dia dipaksa keluar dari Man United

Baca Lagi | Adakah Lesen Anda Tamat Tempoh? Cara Memperbaharui Lesen Memandu Anda di Malaysia

 • Teks “Visa Elektronik dan eVISA Kerajaan Malaysia” terletak di penjuru kiri sebelah atas, bersama-sama dengan jata negara.
 • Logo eVISA MALAYSIA berada di sudut kanan atas dokumen.
 • Kod elektronik di bahagian atas sebelah kiri dokumen.
 • Teks di bahagian atas sebelah kanan dokumen berbunyi “IMIGRESEN MALAYSIA. [Seksyen 2(1), Akta Pasport 1966]. VISA MASUK SEJANGKA. Baik untuk satu perjalanan ke Malaysia dalam tempoh 3 bulan dari tarikh ini, dengan syarat pasport ini kekal sah.” disertakan dengan logo Jabatan Imigresen Malaysia di sebelah kiri teks, dalam warna penuh.
 • Di sebelah kanan adalah gambar pasport berwarna penuh warganegara yang diberikan eVisa Malaysia, dengan nombor pasport mereka dicetak dengan jelas di bawah.
 • Di bawah gambar, harus ada kod bar boleh imbasan di sebelah kanan halaman, dengan nombor eVISA dicetak dengan jelas di bawahnya.
 • Di bahagian bawah dokumen eVisa Malaysia, anda akan menemui Penafian yang berbunyi: “eVISA hanya menetapkan bahawa anda layak untuk melancong, tetapi tidak menjamin bahawa anda layak memasuki Malaysia. Apabila tiba di Malaysia, anda akan diperiksa oleh Pegawai Masuk/Keluar Imigresen Malaysia yang mungkin menentukan bahawa anda tidak boleh diterima untuk sebarang sebab di bawah undang-undang Malaysia.” bersama-sama dengan pautan ke Soalan Lazim laman web kerajaan Malaysia agar warganegara yang diberikan eVISA untuk mencari maklumat lanjut tentang syarat, kelayakan, yuran antara maklumat lain.

Maklumat Pemegang eVISA

Di bawah, anda akan menemui semua “Maklumat Pemegang eVISA” yang diserahkan, yang mengandungi data berikut tentang pengembara yang dibenarkan masuk ke Malaysia, serta nombor rujukan untuk eVisa Malaysia yang dikeluarkan:

 • Nombor eVISA: Mengandungi kod 21 aksara yang terdiri daripada gabungan huruf besar dan nombor.
 • Nombor Rujukan: Mengandungi kod 21 aksara yang dipisahkan oleh garis miring ke belakang, yang terdiri daripada gabungan huruf besar dan nombor seperti contoh berikut: EVS/######/######/########
 • Tarikh Keluaran eVISA: Hari, bulan dan tahun dipisahkan oleh tanda sempang.
 • Tarikh Luput eVISA: Hari, bulan dan tahun dipisahkan oleh tanda sempang.
 • Tempat Terbitan: Terdiri daripada bandar dan negara yang dipisahkan dengan koma.
 • Catatan: Mungkin termasuk sebarang pemerhatian yang difikirkan perlu disebutkan oleh pegawai imigresen Malaysia yang menghadiri permintaan anda pada eVisa anda.
 • Yuran Visa: Jumlah amaun yang diperlukan oleh kerajaan Malaysia untuk menampung permohonan eVisa anda, yang dinyatakan dalam mata wang tempatan anda.
  Jantina: Menyatakan sama ada pemohon didaftarkan sebagai warganegara lelaki atau wanita pada pasport mereka.
 • Nama Penuh: Nama pertama, nama tengah dan nama keluarga pemohon, seperti yang tertulis pada pasport mereka, dicetak dengan huruf besar.
  Tarikh Lahir pemohon: Hari, bulan dan tahun dipisahkan dengan tanda sempang.
 • Warganegara: Negara yang telah mengeluarkan pasport kepada pemohon yang dicetak dengan huruf besar.
 • Dokumen Perjalanan: Ini menerangkan dokumen yang telah anda serahkan untuk permohonan visa dalam talian anda. Dalam keadaan ini, kemungkinan besar menyatakan “PASPORT ANTARABANGSA” dalam huruf besar.
 • Nombor Dokumen Perjalanan: Ini adalah nombor pasport pemohon.
 • Isu Dokumen Perjalanan: Ini ialah tarikh pasport pemohon dikeluarkan, termasuk hari, bulan dan tahun yang dipisahkan dengan tanda sempang.
 • Tarikh Luput Dokumen Perjalanan: Ini ialah tarikh pasport pemohon ditetapkan untuk tamat tempoh, termasuk hari, bulan dan tahun yang dipisahkan dengan tanda sempang.
 • Sila ambil perhatian bahawa logo Jabatan Imigresen Malaysia muncul dalam warna kelabu muda, sebagai tera air di sebalik semua Maklumat Pemegang eVISA yang disebutkan di atas.

Permohonan visa elektronik Malaysia adalah selamat dan mudah untuk diperolehi. Pemegang pasport dari negara yang layak boleh mengisi borang dalam talian dengan menyerahkan butiran peribadi dan perjalanan mereka dari keselesaan rumah atau pejabat mereka. Mereka kemudiannya akan diminta untuk menjawab beberapa soalan keselamatan asas dan menampung yuran visa Malaysia mereka menggunakan kad kredit atau debit.

Permohonan biasanya diluluskan dalam masa 1 hari perniagaan, namun, pengembara dinasihatkan untuk menyerahkan permohonan mereka 7 hari sebelum tarikh perjalanan mereka, untuk membenarkan masa pemprosesan tambahan, sekiranya ia mungkin diperlukan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Adakah Lesen Anda Tamat Tempoh? Cara Memperbaharui Lesen Memandu Anda di Malaysia

Read Next

Apakah asal usul istilah ‘kebimbangan iklim’?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.