The Malaysia Post

Penjara lelaki Malaysia di Singapura yang menyamar sebagai pakar sakit puan wanita menerima gambar bogel

Sambil menyamar sebagai doktor wanita di pelbagai platform dalam talian seperti Facebook, Ooi Chuen Wei menipu berpuluh-puluh wanita supaya menghantar gambar dan video alat sulit mereka kepadanya.

Ooi Chuen Wei

Sambil menyamar sebagai doktor wanita di pelbagai platform dalam talian seperti Facebook, Ooi Chuen Wei menipu berpuluh-puluh wanita supaya menghantar gambar dan video alat sulit mereka kepadanya.

Pusat Perubatan Gleneagles

Dengan berkongsi pelan perubatan yang kononnya telah diluluskan oleh Pusat Perubatan Gleneagles, Ooi meyakinkan mangsanya untuk membuat filem sendiri dan menghantar bahan tersebut kepadanya untuk maklum balasnya.

Mangsa melaporkannya kepada Polis

Dia melakukan muslihat dari 2018 hingga 2021, mengumpul 919 video dan gambar sebelum seorang mangsa melaporkannya kepada polis.

Pada Rabu (26 Okt), lelaki warga Malaysia berusia 37 tahun itu dijatuhkan hukuman penjara tiga tahun empat bulan di mahkamah daerah.

Dia mengaku bersalah atas enam pertuduhan menipu dengan menyamar, dengan 15 pertuduhan lagi diambil kira untuk menjatuhkan hukuman.

Mencipta identiti palsu

Mahkamah mendengar bahawa Ooi mencipta akaun Facebook menggunakan nama samaran “Dr Janice Lee Yan Hooi” pada akhir 2016. Dia menggunakan gambar seorang wanita Malaysia rawak untuk mendapatkan kepercayaan mangsanya.

Dia pada mulanya menambah lelaki dan wanita sebagai rakan ke akaun palsunya untuk mencipta tanggapan palsu bahawa akaun itu sah. Beliau juga mencipta akaun di platform media sosial Instagram dan tapak rangkaian kerjaya profesional LinkedIn dengan profil dan nama yang serupa.

Dia kemudian mula menambah wanita, khususnya menyasarkan wanita Cina kerana dia memerlukan mereka boleh membaca Mandarin. Beliau juga menyediakan dokumen dengan logo Pusat Perubatan Gleneagles.

Sebaik sahaja mangsa menerima permintaannya untuk berhubung di platform ini, dia memperkenalkan dirinya sebagai Dr Janice Lee dari Gleneagles.

Dia kemudian menghantar mesej kepada mangsa dalam bahasa Mandarin, di mana dia berkata dia seorang pakar sakit puan yang ingin menyebarkan kesedaran tentang rancangan perubatan untuk payudara dan faraj mereka.

Dia mencadangkan perundingan perubatan bulanan dan menjelaskan bagaimana mereka akan mengambil bahagian dalam rancangan itu, yang katanya telah diluluskan oleh Gleneagles.

Dia juga meminta mereka mengisi borang kaji selidik Google yang mempunyai soalan tentang kehidupan seks mereka serta perkembangan alat kelamin.

Ooi mengelak bercakap dengan mereka melalui telefon agar tidak menutup penutupnya.

Dia menghantar e-mel kepada mereka selepas mereka mengisi borang tinjauan, memberitahu mereka perkara yang perlu diambil perhatian untuk penjagaan alat kelamin dan payudara. Dia juga menghantar foto rujukan tentang apa yang mereka patut hantar kepadanya, dan memberi mereka arahan langkah demi langkah tentang cara mengurut bahagian sulit mereka.

Dia berbohong bahawa ini adalah untuk dia mendiagnosis sebarang masalah dengan badan mereka dan mencadangkan pelan rawatan.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) R Arvindren memberitahu mahkamah bahawa sekurang-kurangnya 35 wanita mempercayai pembohongannya dan menghantarnya gambar kemaluan mereka, sama ada melalui e-mel atau platform pemesejan WeChat.

Seorang mangsa menghantar 34 gambar dan 11 video kepadanya sebanyak 14 kali antara Januari dan Oktober tahun lalu.

Mangsa menyedari tiada doktor sedemikian wujud

Kesalahannya terbongkar pada 24 Julai tahun lalu apabila seorang lagi mangsa membuat laporan polis, mengatakan dia telah menjadi mangsa penipuan.

Dia mula curiga dengan tindakan Ooi dan menjalankan penyelidikannya sendiri sebelum menyedari tiada doktor seperti itu dari Gleneagles.

Anggota polis menyerbu rumah Ooi pada 11 Nov tahun lepas dan merampas pelbagai peranti elektronik, termasuk tiga komputer riba dan lima telefon bimbit.

Semasa siasatan, dia mengaku terlibat dalam skim itu dan menerangkan secara terperinci modus operandinya.

DPP Arvindren berkata bahawa tiada bukti bahawa dia mengedar atau mengedarkan bahan tersebut. Penyiasat juga mendapati dia tidak berjaya mendapatkan tujuh mangsa lain untuk menghantar gambar dan video kemaluan mereka.

Pada hari Rabu, pendakwa menuntut sekurang-kurangnya 44 bulan penjara. Dia menyifatkannya sebagai muslihat teleperubatan dan berhujah bahawa Ooi menunjukkan tahap perancangan dan perancangan yang tinggi.

Dalam mitigasi, peguam bela Ooi, Encik Lee Terk Yang, memberitahu Timbalan Ketua Hakim Daerah Luke Tan bahawa tiada hubungan fizikal antara anak guamnya dan mangsa.

Peguam dari Flint & Battery LLC berkata bahawa Ooi kehilangan pekerjaannya tahun lalu dan berpisah dengan “bakal tunangnya”. Dia juga tidak dapat pulang ke Malaysia untuk melawat keluarganya dan tinggal di sebuah apartmen yang disewa di sini.

Encik Lee tidak menjelaskan secara terperinci tentang pekerjaan Ooi sebelum ini.

“Dalam tempoh setahun yang lalu, hidupnya berada dalam keterpurukan. Dia seorang yang berubah — dia insaf dan kami dengan rendah hati meminta anda untuk mengambil kira perkara ini dalam memberi belas kasihan kepadanya,” tambah Encik Lee.

Namun begitu, hakim menegaskan bahawa keadaan peribadi secara amnya tidak meringankan melainkan ia adalah luar biasa.

Mereka yang disabitkan kesalahan menipu dengan penyamaran boleh dipenjara sehingga lima tahun atau denda, atau dihukum dengan kedua-duanya.

Baca Lagi | Dr Mahathir berkata sudah pun dalam perbincangan PRU15 dengan Perikatan, masih menunggu jawapan Pakatan

Baca Lagi | Tommy Thomas menyaman Putrajaya, pasukan petugas ‘haram’ kerana menyiasat memoir

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tommy Thomas menyaman Putrajaya, pasukan petugas ‘haram’ kerana menyiasat memoir

Read Next

Unit siasatan Kementerian Pengangkutan, polis tiba di lokasi nahas helikopter Cameron

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.