The Malaysia Post

Dr Mahathir berkata sudah pun dalam perbincangan PRU15 dengan Perikatan, masih menunggu jawapan Pakatan

Tun Dr Mahathir Mohamad mendedahkan rundingan itu menghadapi masalah yang beliau enggan berkongsi, tetapi menegaskan beliau mahu perkara itu diselesaikan selewat-lewatnya pada 2 November, tiga hari sebelum pencalonan.

PRU15

Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dan Pengerusi Gerakan Tanah Air (GTA) Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau telah memberi tempoh dua hari kepada Perikatan Nasional (PN) untuk meneruskan rundingan dengan mereka bagi PRU15.

Beliau mendedahkan rundingan itu menghadapi masalah yang beliau enggan berkongsi, tetapi menegaskan beliau mahu perkara itu diselesaikan selewat-lewatnya pada 2 November, tiga hari sebelum pencalonan.

“Kita beri tempoh dua hari (kepada PN) kerana kita mahu selesaikan semuanya pada 2 (Nov),” katanya pada sidang media di ibu pejabat Pejuang di sini hari ini.

Datuk Seri Mukhriz Mahathir

Kemudian, Presiden Pejuang Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata rundingan itu melibatkan pemimpin kanan parti itu.

Ahmad Samsuri Mokhtar

Sementara itu, Timbalan Presiden Pejuang Datuk Marzuki Yahya berkata PN diwakili Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Hamzah Zainudin, yang juga Setiausaha Agung Bersatu, dan Naib Presiden PAS Ahmad Samsuri Mokhtar.

Bagaimanapun, Hamzah semalam dilaporkan berkata PN belum mengadakan sebarang perbincangan rasmi dengan GTA lagi.

Perak dan Kuala Lumpur

Dr Mahathir sebelum ini mengumumkan lapan calon parlimen termasuk tiga kerusi penyandang di Kedah, dua di Selangor dan satu di Perak dan Kuala Lumpur.

Beliau berkata walaupun beliau berharap rundingan dengan PN akan membuahkan hasil, ia tidak akan menjejaskan lapan kerusi itu.

“Ini (kerusi) telah ditetapkan dan tidak bertindih dalam GTA, dengan kerjasama PN, kami harap semua lapan (calon) diterima,” katanya.

Mengenai kemungkinan rundingan dengan Pakatan Harapan, Dr Mahathir berkata beliau masih menunggu “tindak balas positif” daripada mereka.

“Saya sudah menyatakan dengan jelas bahawa saya bersedia untuk bertemu semua orang kecuali, sudah tentu, Umno.

Ketika ditanya apakah bentuk “tindak balas positif” yang dia tunggu, Dr Mahathir berkata ia boleh dilakukan dalam “banyak cara”.

“Mereka (PH) boleh menyatakannya secara terbuka, menulis surat, membuat kenyataan khas, apa sahaja, ia sangat mudah dilakukan,” katanya.

Pada 21 Oktober, pengerusi Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau tidak ragu-ragu untuk bertemu bekas perdana menteri Dr Mahathir bagi membincangkan kerjasama politik bagi PRU15.

Bagaimanapun, keadaan masih senyap antara kedua-dua gabungan itu sehingga kini.

Baca Lagi | Nenek di Indonesia ditelan hidup-hidup oleh ular sawa sepanjang 22 kaki

Baca Lagi | Apakah itu deepfakes – dan bagaimana anda boleh mengesannya?

Read Previous

Apakah itu deepfakes – dan bagaimana anda boleh mengesannya?

Read Next

Tommy Thomas menyaman Putrajaya, pasukan petugas ‘haram’ kerana menyiasat memoir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.