The Malaysia Post

Tommy Thomas menyaman Putrajaya, pasukan petugas ‘haram’ kerana menyiasat memoir

Tommy Thomas bercakap semasa sesi bertemu dan salam di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor di Kuala Lumpur 3 Julai 2022.

Tan Sri Tommy Thomas

Tan Sri Tommy Thomas telah memfailkan saman pemulanya terhadap kerajaan Malaysia dan lapan anggota pasukan petugas yang ditubuhkan untuk menyiasat dakwaan dalam bukunya My Story: Justice in the Wilderness.

Malay Mail

Menurut saman yang dilihat oleh Malay Mail, Thomas mendakwa pasukan petugas lapan orang itu ditubuhkan secara haram kerana mereka tidak dilantik di bawah kuasa mana-mana undang-undang bertulis, dan oleh itu adalah menyalahi undang-undang dan menyalahi undang-undang.

Suruhanjaya Siasatan Diraja

“Penubuhan pasukan petugas khas haram ini untuk kononnya menyiasat kelakuan saya dan membuat penemuan serta cadangan terhadap saya adalah tanpa asas undang-undang dan kelakuannya ultra vires,” kata Thomas, sambil menambah bahawa pasukan petugas itu tidak seperti Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI). ) yang ahlinya akan dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong dan prosesnya adalah telus dan terbuka.

“Selanjutnya, pasukan petugas khas haram tidak mempunyai kuasa untuk menghendaki, mengarahkan atau mengesyorkan pendakwa raya atau agensi penyiasat untuk menyiasat ‘kesalahan yang mungkin berlaku’. Ini tidak seperti RCI yang mungkin memerlukan pendakwa raya menyebabkan apa-apa perkara yang berkaitan dengan siasatan itu kepada disiasat.

“Oleh itu, defendan pertama hingga kelapan melalui pasukan petugas khas haram ini telah menjalankan diri mereka sama seperti RCI, tanpa sebarang asas undang-undang. Ini diburukkan lagi dengan arahan yang diberikan oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kepada agensi penguatkuasaan untuk menyiasat syor dan dikatakan ‘penemuan’ oleh pasukan petugas khas haram.

“Atas sebab-sebab di atas, pasukan petugas khas adalah badan yang menyalahi undang-undang orang yang tidak mempunyai kuasa dalam undang-undang untuk melaksanakan fungsi yang diberikan kepada mereka oleh defendan kesembilan.”

Buku Thomas diterbitkan pada 30 Januari, dan menyebabkan kekecohan orang ramai mengakibatkan kira-kira 244 laporan dibuat oleh pelbagai individu dan kumpulan terhadap Thomas dan buku itu.

Pasukan Petugas Khas

Pasukan petugas khas itu dibentuk sebagai badan pencari fakta untuk menjalankan semakan dan analisis mendalam terhadap keseluruhan buku, dan mengadakan tidak kurang daripada 37 sesi perbincangan, antara lain untuk mengkaji sama ada penerbitan buku itu berpotensi melanggar atau melanggar sebarang undang-undang atau peraturan yang terpakai kepada pejabat AG.

Ia juga untuk menentukan sama ada buku itu telah mendedahkan potensi penyalahgunaan kuasa oleh pengarang, pelanggaran etika profesional atau kelakuan olehnya.

Pasukan petugas khas itu dilantik oleh Kabinet pada 22 Disember tahun lepas dan, menurut menteri de facto undang-undang ketika itu Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar, telah mengadakan 10 mesyuarat antara 23 Disember 2021 dan 12 April.

Beliau berkata pertemuan itu melibatkan perbincangan dan perundingan dengan individu dan agensi kerajaan yang berkaitan seperti Jabatan Peguam Negara, polis, Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, Kementerian Kewangan, Kementerian Luar, dan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi. .

Pasukan petugas khas itu dipengerusikan oleh penasihat undang-undang negeri Sarawak dan bekas peguam negara Sarawak Datuk Seri Fong Joo Chung.

Anggota lain pasukan petugas itu ialah bekas setiausaha kerajaan negeri Sabah Datuk Hashim Paijan, bekas ketua setiausaha Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan bekas ketua pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-undang (BHEUU) Datuk Junaidah Kamaruddin, bekas hakim dan bekas peguam kanan persekutuan Datuk. Jagjit Singh Bant Singh, peguam Datuk Shaharudin Ali dan peguam Balaguru Karupiah.

Thomas bertegas untuk tidak bekerjasama dengan pasukan petugas khas. Beliau mendakwa ia berpotensi menjejaskan kebebasan pejabat peguam negara.

Tommy adalah AG dari 4 Jun 2018 hingga 28 Februari 2020.

Baca Lagi | Apakah itu deepfakes – dan bagaimana anda boleh mengesannya?

Baca Lagi | Dr Mahathir berkata sudah pun dalam perbincangan PRU15 dengan Perikatan, masih menunggu jawapan Pakatan

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Dr Mahathir berkata sudah pun dalam perbincangan PRU15 dengan Perikatan, masih menunggu jawapan Pakatan

Read Next

Penjara lelaki Malaysia di Singapura yang menyamar sebagai pakar sakit puan wanita menerima gambar bogel

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.