The Malaysia Post

Nenek di Indonesia ditelan hidup-hidup oleh ular sawa sepanjang 22 kaki

Penduduk kampung memasukkan sebahagian daripada ular yang dipotong ke dalam guni selepas ia ditangkap dan dihiris terbuka

Wanita Indonesia Dimakan Hidup-hidup oleh Ular Ular Besar

Seorang wanita Indonesia telah dimakan hidup-hidup oleh seekor ular sawa besar selepas menerokai hutan untuk mengutip getah.

Penduduk tempatan yang ketakutan berjaya menangkap ular sepanjang 22 kaki itu dan memotongnya hingga terbuka — di dalam mereka menemui mayat nenek berusia 54 tahun yang tidak dicerna.

orang Indonesia

Jahrah, yang seperti kebanyakan orang Indonesia menggunakan satu nama, telah berjalan ke dalam hutan seorang diri di wilayah Jambi, di pulau Sumatera, tetapi tidak pulang ke rumah.

Keluarganya menjadi bimbang dan penduduk kampung menghantar rombongan mencari ke dalam hutan.

Dua Hari selepas Kehilangannya

Dua hari selepas kehilangannya, mereka terserempak dengan ular besar itu, yang perutnya membesar, sedang berehat di kawasan lapang.

Rakaman video menunjukkan lelaki tempatan melembing ular gergasi itu dengan kayu panjang dan memukul kepalanya.

Mereka kemudian membelah perutnya dengan pisau dan parang, mendedahkan mayat wanita itu.
Terdapat spekulasi bahawa pembukaan hutan untuk penanaman kelapa sawit di negara-negara seperti Indonesia membawa kepada hubungan yang lebih besar antara ular sawa dan manusia.

Ketua kampung tempatan bernama Anto berkata, wanita itu akan diragut rahang ular itu kemudian perlahan-lahan mati lemas.

Ular sawa 11 kaki ditarik dari bas sekolah di India
“Mangsa tidak pulang ke rumah selepas mengucapkan selamat tinggal kepada keluarganya untuk pergi ke kebun mengutip getah dari pokok pada Jumaat. Keluarganya kemudian melaporkan kehilangannya kepada pihak berkuasa tempatan, dan pencarian dilakukan sejak itu.

“Ular itu dibunuh oleh penduduk tempatan, yang kemudiannya membedah perutnya. Semua orang terkejut. Ternyata wanita yang kami cari berada di dalam perut ular itu.”

Beliau berkata, penduduk tempatan berasa takut kerana mengesyaki ular lain, yang sama besar, tinggal di hutan sekitar.

Ketua itu mendakwa bahawa salah satu ular yang telah dikesan adalah sekitar 27 kaki panjang. Dua ekor kambing telah dibunuh baru-baru ini oleh ular itu, tambahnya. Penduduk tempatan cuba menangkapnya tetapi takut dengan saiznya, katanya.

Tubuh wanita itu sebahagian besarnya masih utuh apabila ular itu dihiris kerana tidak lama untuk mula mencerna makanannya.

Ular reticulated adalah ular terpanjang di dunia. Ditemui di seluruh Asia Selatan dan Tenggara, mereka boleh membesar sehingga 25 kaki panjang.

Apabila mereka mencapai kematangan mereka memangsa babi hutan, rusa, anjing peliharaan dan monyet.

Pemangsa serangan hendap, mereka mencengkam mangsanya dengan berpuluh-puluh gigi tajam melengkung, kemudian memerahnya hingga mati sebelum menelannya keseluruhan.

Ia adalah salah satu daripada beberapa spesies ular yang kadang-kadang memangsa manusia.

Pada 2018, seorang wanita yang pergi meninjau kebun sayurnya di pulau Sulawesi di tengah Indonesia telah dibunuh dan ditelan seekor ular sawa sepanjang 23 kaki.

Seperti dalam kes di Sumatera, penduduk tempatan menangkap ular itu, membelahnya dan menemui mayatnya di dalam. Sandal, parang dan obornya ditemui berhampiran.

Tahun sebelumnya, seorang lelaki berusia 25 tahun telah ditelan keseluruhan oleh ular sawa, juga di Sulawesi. Lelaki bernama Akbar itu sedang menuai kelapa sawit di sebuah ladang apabila dia ditangkap oleh ular itu.
Ketika polis melakukan pencarian di kawasan itu, mereka tidak menemui sebarang kesan penternak, tetapi mereka terserempak dengan seekor ular sawa besar di dalam parit saliran.

“Mereka mula curiga bahawa mungkin ular itu mempunyai Abkar. Apabila mereka memotongnya, Akbar berada di dalam ular itu,” kata Mashura, jurucakap polis di wilayah Sulawesi Barat.

Seorang pegawai tempatan, Salubiro Junaidi berkata, penduduk kampung telah mendengar jeritan dari ladang sawit pada malam sebelum petani itu hilang. “Penduduk memotong perut ular itu dan mendapati Akbar tidak bermaya,” katanya.

Ular sawa reticulated bukan sahaja boleh membawa maut di darat. Mereka juga perenang yang sangat baik dan telah menjajah banyak pulau dalam lingkungan asal mereka.
Ular sawa mampu menelan mangsa sehingga satu perempat daripada panjangnya dan sehingga beratnya sendiri.

Mereka telah diketahui menyerang dan memakan buaya dan, pada satu peristiwa yang didokumenkan, beruang matahari, spesies yang ditemui di Asia Tenggara.

Kadang-kadang mereka mengambil lebih daripada yang mereka boleh kendalikan. Pada tahun 2005, seekor ular sawa bukan asli Burma sepanjang 13 kaki cuba menelan buaya sepanjang 6 kaki di Florida Everglades tetapi perut ular itu pecah. Kedua-dua haiwan itu mati dalam pertemuan itu.

Baca Lagi | Tony Pua dari DAP sahkan keluar PRU15, berkata beralih kepada peranan baharu dalam parti

Baca Lagi | Haiwan, seperti manusia, boleh menjadi mangsa kesan Mona Lisa

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Haiwan, seperti manusia, boleh menjadi mangsa kesan Mona Lisa

Read Next

Apakah itu deepfakes – dan bagaimana anda boleh mengesannya?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.