The Malaysia Post

Tony Pua dari DAP sahkan keluar PRU15, berkata beralih kepada peranan baharu dalam parti

Tony Pua bercakap semasa majlis makan malam kutipan dana DAP Damansara di Stadium MBPJ di Kelana Jaya, 26 Oktober 2022.

Ahli Parlimen Tony Pua

Penyandang Ahli Parlimen Damansara Tony Pua mengumumkan malam ini beliau tidak akan bertanding semula pada pilihan raya umum ke-15.

Pua menjelaskan bahawa keputusan untuk tidak mempertahankan kerusi persekutuan adalah pilihan peribadinya.

“Malam ini, saya berasa sakit untuk mengumumkan saya tidak akan bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

Anthony Loke

“(Setiausaha Agung DAP) Anthony Loke dan ketua negeri Gobind Singh Deo telah melakukan bahagian mereka untuk cuba memujuk saya untuk meneruskan, tetapi keputusan saya sahaja, yang telah dibuat bertahun-tahun lalu, untuk berundur,” katanya semasa sebuah parti makan malam kutipan derma di tempat letak kereta Stadium MBPJ di sini.

PRU15

Bersumpah untuk tidak “hilang ke kaki langit dan belayar jauh ke matahari terbenam,” Pua berkata beliau akan terus membantu parti mencapai matlamatnya pada PRU15.

Melangkah ke hadapan, beliau berkata beliau akan bekerja di latar belakang parti, seperti dengan menggubal dasar dan menyumbang kepada organisasinya.

Pua Berjanji Untuk Ambil Peranan Aktif

Bagaimanapun, Pua berjanji akan mengambil peranan aktif sekali lagi apabila parti itu berjaya membentuk kerajaan persekutuan baharu.

Kemudian, Loke akan menyifatkan Pua sebagai salah seorang “Ahli Parlimen paling rajin” di Malaysia dan merakamkan penghargaan ikhlas kepada bekas ketua DAP Selangor itu.

“Dia telah menyebut kepada saya beberapa bulan lalu tentang niatnya,” kata Loke kepada para hadirin.

Pada ketika ini, seorang lelaki di antara orang ramai mengganggu ucapan Loke, sambil berseru “Kenapa!” dan “Kami mahu Tony Pua!”

Loke berkata beliau, Gobind, dan pengerusi DAP Lim Guan Eng semua cuba sedaya upaya untuk meyakinkan Pua untuk mempertimbangkan semula, tetapi tidak berjaya.

“Tidak ramai yang boleh mengubah fikirannya. Ia adalah ketekalan keputusannya,” kata Loke.

Loke juga menafikan bahawa pilihan Pua adalah disebabkan pemilihan jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) parti baru-baru ini, di mana Pua gagal membuat pemotongan.

“Dia (Pua) berkata selepas 15 tahun, dia agak letih dan mahu menghabiskan lebih banyak masa di belakang tabir dan di padang golf.

“Seseorang memberitahu saya dia mahu menjadi pemain golf profesional,” kata Loke secara berseloroh.

Pua pernah menjadi Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara selama dua penggal dari 2008 hingga 2013, sebelum kerusi itu ditukar kepada Damansara dalam proses persempadanan semula pada 2018.

Gobind, yang merupakan penyandang Ahli Parlimen Puchong, akan bertanding sebagai calon di Damansara berikutan keputusan Pua untuk tidak bertanding semula.

Baca Lagi | JDT hammer PJ City as Selangor ease past Kelantan United in Malaysia Cup

Baca Lagi | Kesemua mangsa nahas helikopter Cameron Highlands diselamatkan, dihantar ke hospital

Read Previous

Kesemua mangsa nahas helikopter Cameron Highlands diselamatkan, dihantar ke hospital

Read Next

Haiwan, seperti manusia, boleh menjadi mangsa kesan Mona Lisa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.