The Malaysia Post

Kesemua mangsa nahas helikopter Cameron Highlands diselamatkan, dihantar ke hospital

Mangsa pertama, seorang juruterbang, dibawa dari dalam hutan pada 5.57 petang selepas diselamatkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Perak, Cameron Highlands, 26 Oktober 2022.
Mangsa pertama, seorang juruterbang, dibawa dari dalam hutan pada 5.57 petang selepas diselamatkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Perak, Cameron Highlands, 26 Oktober 2022.

Insiden Helikopter Terhempas di Brinchang

Kesemua enam mangsa nahas helikopter di Brinchang, Cameron Highland, telah diselamatkan dan dihantar ke Hospital Cameron Highlands untuk rawatan, kata Ketua Polis Perak Datuk Mohd Yusri Hassan Basri.

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia

Mohd Yusri berkata polis telah dimaklumkan oleh Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia mengenai kejadian itu kira-kira jam 1.20 tengah hari ini.

“Mangsa ditemui berhampiran kawasan sempadan Perak-Pahang. Mangsa termasuk, seorang juruterbang lelaki, dua penumpang lelaki, dan tiga penumpang wanita.

“Semua mangsa selamat, tetapi mengalami pelbagai kecederaan,” katanya dalam satu kenyataan.

Mohd Yusri

Mohd Yusri berkata kesemua lima penumpang itu merupakan anggota perubatan yang bertugas di pejabat Kesihatan Daerah Kinta.

Beliau juga berkata helikopter itu dalam perjalanan pulang dari Kampung Gawin, Gua Musang ke pangkalan PDU di Hospital Bahagia Ulu Kinta, Perak, selepas selesai menjalankan tugas perkhidmatan perubatan masyarakat.

Hospital Raja Permaisuri Bainun

Difahamkan, kesemua enam mangsa akan dipindahkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di Ipoh untuk rawatan lanjut.

Mohd Yusri juga berkata siasatan nahas akan dijalankan oleh Biro Siasatan Kemalangan Udara di bawah Kementerian Pengangkutan.

Secara berasingan, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Perak, Azmi Osman berkata, mangsa pertama iaitu juruterbang dibawa keluar dari hutan itu pada 5.57 petang.

“Seterusnya, kami menyelamatkan kesemua lima penumpang satu demi satu dan mangsa terakhir dibawa keluar dari lokasi nahas pada 8.38 malam,” katanya dalam satu kenyataan.

Baca Lagi | COP27: Dunia berada di landasan untuk meningkatkan pelepasan 10.6 peratus menjelang 2030, kata laporan PBB

Baca Lagi | JDT hammer PJ City as Selangor ease past Kelantan United in Malaysia Cup

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

JDT hammer PJ City as Selangor ease past Kelantan United in Malaysia Cup

Read Next

Tony Pua dari DAP sahkan keluar PRU15, berkata beralih kepada peranan baharu dalam parti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.