The Malaysia Post

COP27: Dunia berada di landasan untuk meningkatkan pelepasan 10.6 peratus menjelang 2030, kata laporan PBB

Pelepasan Gas Rumah Hijau Global

Jika negara memenuhi komitmen iklim semasa mereka, pelepasan gas rumah hijau global akan meningkat sebanyak 10.6 peratus menjelang 2030 berbanding tahap 2010, menurut laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang dikeluarkan hari ini.

Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim

Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim berkata pengurangan 43 peratus dalam pelepasan menjelang 2030 diperlukan untuk mengehadkan pemanasan kepada 1.5 Celsius di atas suhu pra-industri.

Sharm el-Sheikh di Mesir

Dengan pemimpin dunia dijangka berkumpul di Sharm el-Sheikh di Mesir untuk sidang kemuncak iklim COP27 mulai 6 November, pakar berkata lebih banyak tindakan diperlukan segera.

“Pada Persidangan Perubahan Iklim PBB di Glasgow tahun lepas, semua negara bersetuju untuk menyemak semula dan mengukuhkan rancangan iklim mereka,” kata Simon Stiell, setiausaha eksekutif Perubahan Iklim PBB dalam satu kenyataan. “Hakikat bahawa hanya 24 rancangan iklim baharu atau dikemas kini telah dikemukakan sejak COP26 mengecewakan.”

Baca Lagi | Dengan ibu bapa dan adik beradik bekas pelarian Kemboja semua rakyat Malaysia kini, wanita kelahiran Pahang memenangi peluang untuk meneruskan bidaan untuk mendapatkan kerakyatan

Baca Lagi | Monetary Authority of Singapore memerlukan pengguna lulus ujian sebelum dibenarkan membeli mata wang kripto

Ini termasuk Bolivia, Vanuatu dan Uganda, serta negara pemancar besar India dan Indonesia. Yang terakhir, yang menyaksikan kebanyakan pelepasan datang daripada penebangan hutan dan pembersihan tanah gambut, kini berkata ia akan mengurangkan tahap pelepasan sekurang-kurangnya 31.89 peratus menjelang 2030.

Di peringkat global, ikrar yang tidak mencukupi meletakkan dunia pada laluan untuk memanaskan badan sebanyak 2.5C menjelang 2100.

Namun, peningkatan 10.6 peratus dalam pelepasan mewakili sedikit kemajuan. Penilaian PBB tahun lalu mendapati negara berada di landasan untuk meningkatkan pelepasan sebanyak 13.7 peratus menjelang 2030.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Monetary Authority of Singapore memerlukan pengguna lulus ujian sebelum dibenarkan membeli mata wang kripto

Read Next

JDT hammer PJ City as Selangor ease past Kelantan United in Malaysia Cup

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.