The Malaysia Post

Dengan ibu bapa dan adik beradik bekas pelarian Kemboja semua rakyat Malaysia kini, wanita kelahiran Pahang memenangi peluang untuk meneruskan bidaan untuk mendapatkan kerakyatan

Wanita berusia 36 tahun akan dapat meneruskan Bidaannya di Mahkamah

Seorang wanita berusia 36 tahun, yang dilahirkan di kem pelarian di Pahang, akan dapat meneruskan bidaannya di mahkamah untuk diiktiraf sebagai rakyat Malaysia, susulan keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini.

Azizah Hamzah

Azimah Hamzah adalah satu-satunya dalam keluarganya yang masih belum menjadi rakyat Malaysia, kerana ibu bapanya yang beragama Islam yang asalnya pelarian Kemboja menjadi rakyat Malaysia hanya beberapa bulan selepas kelahirannya.

Kakak Azimah yang datang ke Malaysia sebagai pelarian juga telah menjadi rakyat Malaysia, manakala keempat-empat adiknya yang lahir di Malaysia adalah warga Malaysia.

Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan

Sebelum ini gagal di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan, Azimah telah memohon untuk merayu di Mahkamah Persekutuan. Dia perlu terlebih dahulu mendapatkan kebenaran atau kebenaran Mahkamah Persekutuan untuk rayuannya didengar.

Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Tan Sri Abang Iskandar Abang Hashim, yang mengetuai panel Mahkamah Persekutuan yang mendengar permohonan kebenaran itu, hari ini berkata Azimah boleh meneruskan untuk mendengar rayuannya.

“Setelah mempertimbangkan penghujahan oleh kedua-dua peguam terpelajar dan setelah pertimbangan sewajarnya terhadap kertas kausa berkenaan dengan keputusan ini, kami sebulat suara berpendapat bahawa kebenaran diberikan untuk satu soalan sahaja, iaitu soalan dua. Tidak akan ada kos,” katanya, turut mengesahkan tiada kos untuk rayuan sebenar didengar oleh Mahkamah Persekutuan.

Dua lagi hakim Mahkamah Persekutuan yang menjadi panel hari ini ialah Datuk Rhodzariah Bujang dan Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Baca Lagi | Wanita Singapura mengaut keuntungan S$20,000 menjual termometer palsu dalam talian, dipenjara tiga minggu

Baca Lagi | PAS baik bekerja dengan DAP sebelum ini, jadi bilakah kita menjadi pro komunis? Kit Siang bertanya kepada Hadi

Dengan keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini, ia bermakna Azimah akan dapat meneruskan usahanya untuk bergelar rakyat Malaysia, sama seperti semua ahli keluarganya yang lain.

Beliau telah mencadangkan dua soalan undang-undang untuk diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan dalam rayuannya, dengan soalan yang diterima oleh Mahkamah Persekutuan hari ini ialah: “Sama ada anak yang dilahirkan daripada ibu bapa pelarian yang telah memperoleh kewarganegaraan Malaysia dan semua adik-beradik anak yang mana adalah warganegara Malaysia berdasarkan pembinaan sebenar Bahagian II Jadual Kedua Perlembagaan Persekutuan yang berhak untuk didaftarkan sebagai warganegara Malaysia.”

Atau dalam erti kata lain, persoalan undang-undang adalah sama ada kanak-kanak — yang dilahirkan oleh ibu bapa pelarian yang menjadi warganegara Malaysia dan dengan semua adik-beradiknya adalah warganegara Malaysia — layak untuk didaftarkan sebagai warganegara Malaysia, berdasarkan tafsiran peruntukan kewarganegaraan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Read Previous

PAS baik bekerja dengan DAP sebelum ini, jadi bilakah kita menjadi pro komunis? Kit Siang bertanya kepada Hadi

Read Next

Monetary Authority of Singapore memerlukan pengguna lulus ujian sebelum dibenarkan membeli mata wang kripto

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.