The Malaysia Post

PAS baik bekerja dengan DAP sebelum ini, jadi bilakah kita menjadi pro komunis? Kit Siang bertanya kepada Hadi

Lim berkata Hadi (gambar) memberi nama buruk kepada Islam dengan berbohong dan tidak benar.

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang hari ini menuduh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberi nama buruk kepada Islam dengan menuduh DAP pro komunis.

DAP, PAS dan PKR

Sambil merujuk kepada gabungan Pakatan Rakyat yang kini sudah tidak berfungsi, Lim berkata Hadi tidak mempunyai masalah ketika itu apabila DAP, PAS dan PKR semua bekerjasama pada 2008, tetapi mengubah nadanya selepas mereka menjadi seteru politik.

“Bilakah Hadi mendapati DAP itu komunis atau pro-komunis? Hadi, Anwar dan saya menandatangani kenyataan mengenai pembentukan Pakatan Rakyat membentuk gabungan PAS, PKR dan DAP pada 2008, tetapi Pakatan Rakyat berakhir berikutan Muktamar PAS Jun 2015 apabila Pemimpin PAS di bawah Hadi memutuskan hubungan dengan DAP,” kata Lim merujuk kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Bilakah DAP menjadi komunis atau pro-komunis? Adakah sebelum 2008 dan selepas 2015, atau adakah DAP komunis atau pro-komunis selama ini dalam Pakatan Rakyat antara 2008 hingga 2015?”

DAP pernah bekerjasama dengan PAS

Lim juga berkata DAP pernah bekerjasama dengan tokoh PAS seperti Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Datuk Fadzil Noor.

“Hadi memberi nama buruk kepada Islam dengan berbohong dan tidak benar, bertindak seperti bunglon dan menentang arus perdana pembangunan Islam,” katanya.

Lim seterusnya menyindir Hadi dengan berkata beliau lebih tahu berbanding Cawangan Khas polis yang memantau pergerakan komunis di negara ini.

“Saya telah ditahan dua kali di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri tetapi sama ada pimpinan DAP mahupun saya tidak pernah dituduh sebagai ‘komunis’ atau ‘pro-komunis’.

“Adakah Hadi maklumat mengenai DAP sebagai ‘komunis’ atau ‘pro-komunis’ yang tidak dimiliki oleh Cawangan Khas Malaysia,” katanya.

Semalam, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim menegur Hadi kerana memuntahkan kata-kata fitnah terhadap gabungannya, khususnya parti komponen DAP.

Selain dakwaan pro komunis, Hadi turut mendakwa Anwar adalah ahli pergerakan Freemason.

Hadi telah meningkatkan serangannya terhadap PH menjelang pilihan raya, sehingga melabel PH menyimpan iblis, atau ketua syaitan dalam ajaran Islam.

Baca Lagi | Majlis Bandaraya Pulau Pinang menggesa tender sekali lagi untuk pusat pengedaran ayam itik

Baca Lagi | Wanita Singapura mengaut keuntungan S$20,000 menjual termometer palsu dalam talian, dipenjara tiga minggu

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Wanita Singapura mengaut keuntungan S$20,000 menjual termometer palsu dalam talian, dipenjara tiga minggu

Read Next

Dengan ibu bapa dan adik beradik bekas pelarian Kemboja semua rakyat Malaysia kini, wanita kelahiran Pahang memenangi peluang untuk meneruskan bidaan untuk mendapatkan kerakyatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.