The Malaysia Post

Majlis Bandaraya Pulau Pinang menggesa tender sekali lagi untuk pusat pengedaran ayam itik

Pusat pembekalan dan pengedaran ayam dengan tempat letak kereta bertingkat di Batu Lanchang hampir siap dan dijangka mula beroperasi pada Mac 2023.
Pusat pembekalan dan pengedaran ayam dengan tempat letak kereta bertingkat di Batu Lanchang hampir siap dan dijangka mula beroperasi pada Mac 2023.

Majlis Bandaraya Pulau Pinang

Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) menggesa tender baharu untuk menyiapkan pusat pengedaran ayam di Batu Lanchang yang tertangguh akibat pandemik Covid-19.

Datuk Bandar Datuk Yew Tung Seang

Datuk Bandar MBPP Datuk Yew Tung Seang berkata syarikat konsesi asal, Jetblue Sdn Bhd, yang dilantik untuk membina, mengendalikan dan memindahkan (BOT) projek itu pada 2019 telah menarik diri daripada projek itu pada Mac.

“Bangunan itu kira-kira 97 peratus siap dan amat mengecewakan syarikat itu memilih untuk menamatkan kontrak, tetapi kami akan terus menyiapkan projek ini dan membukanya menjelang Mac 2023,” katanya semasa sidang media di tapak itu pagi ini.

Beliau berkata MBPP telah memanggil tender untuk melantik kontrak bagi menyiapkan bangunan itu.

“Kerja-kerja menyiapkan bangunan itu akan diteruskan bulan depan dan dijangka mengambil masa kira-kira 14 minggu,” katanya.

Beliau berkata majlis bandaraya juga telah meminta permintaan baharu bagi cadangan (RFP) untuk melantik syarikat konsesi baharu untuk mengendalikan dan menguruskan pusat pengedaran dan tempat letak kereta bertingkat.

Permohonan untuk RFP

MBPP kini sedang menilai syarikat yang telah mengemukakan permohonan untuk RFP dan berharap dapat melantik syarikat konsesi untuk mengurus dan mengendalikan bangunan itu sebaik sahaja ia siap.

Pusat pengedaran ayam seluas 11,300 meter persegi itu mempunyai kemudahan bilik sejuk, ruang pemunggahan, pejabat, tandas awam dan tempat letak kereta bertingkat lima tingkat dengan 223 lot.

Yew berkata pusat pengedaran itu akan menjadi satu lagi pilihan kepada peniaga untuk mendapatkan bekalan ayam sejuk dan siap apabila ia beroperasi tahun depan.

Pusat pengedaran ayam itu sepatutnya siap pada Mac 2021, tetapi tertangguh akibat wabak itu.

Projek itu juga dilanda kontroversi dengan penjual ayam di pulau itu mendakwa syarikat konsesi akan memonopoli bekalan dan pengedaran ayam di pulau itu.

Malah Gerakan Pulau Pinang membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Mei tahun lalu, menggesa siasatan berhubung pelantikan JetBlue untuk mengendalikan bekalan dan pengedaran ayam di pusat itu.

Majlis bandaran itu sejak itu menegaskan bahawa penjual ayam di pulau itu tidak dipaksa untuk mengambil bekalan mereka dari pusat dan ia hanya pilihan tambahan untuk semua penjual ayam.

Baca Lagi | Mahkamah rayuan mengekalkan hukuman penjara Lokman Adam kerana menakutkan saksi 1MDB

Baca Lagi | Permainan video boleh meningkatkan otak kanak-kanak, rancangan kajian

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PRU15: Loke sahkan Wong Tack keluar, Syefura Muda menyertai pertandingan Bentong

Read Next

Wanita Singapura mengaut keuntungan S$20,000 menjual termometer palsu dalam talian, dipenjara tiga minggu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.