The Malaysia Post

Wanita Singapura mengaut keuntungan S$20,000 menjual termometer palsu dalam talian, dipenjara tiga minggu

Lau Xiao Ling menjalankan akaun di platform e-runcit seperti Shopee, Lazada dan Carousell serta Qoo10, menjual pelbagai barangan kepada pelanggan untuk menambah pendapatan peribadinya.

Lau Xiao Ling

Walaupun mendapat tahu daripada pengedar bahawa termometer yang dia jual semula mungkin tidak asli, Lau Xiao Ling terus mengiklankannya di pelbagai platform dalam talian sehingga pihak berkuasa menyerbu rumahnya.

Termometer dan Probe Telinga

Lau memperoleh kira-kira S$20,000 (RM94,636) keuntungan daripada penjualan termometer dan probe telinga palsu ini dari 2019 hingga 2021.

warga Singapura

Warga Singapura berusia 34 tahun itu dijatuhi hukuman penjara tiga minggu semalam (25 Oktober). Dia mengaku bersalah menjual barang dengan tanda dagangan palsu yang digunakan di bawah Akta Cap Dagangan, dengan pertuduhan lain diambil kira untuk menjatuhkan hukuman.

Mahkamah mendengar bahawa Lau menjalankan akaun di platform e-runcit Shopee, Lazada, Carousell, Qoo10 dan Supermom. Dia menjual pelbagai barangan kepada pelanggan untuk menambah pendapatan peribadinya.

Pada Jun 2019, dia membeli termometer Braun Thermoscan 7 Model IRT6520 daripada penjual Qoo10 pada harga S$49.90 untuk kegunaan peribadinya.

Berpuas hati dengan produk itu, dia kemudiannya menyenaraikan model termometer yang sama untuk dijual, membelinya pada harga S$55 setiap satu daripada penjual Qoo10 yang sama setiap kali dia menerima pesanan. Dia kemudian menjualnya semula dengan harga kira-kira S$64 hingga S$78 setiap satu.

Termometer tulen berharga antara S$135 dan S$169 di peruncit rasmi seperti pasar raya NTUC FairPrice, Courts dan kedai Watsons di sini.

Pada 2020, Lau menghubungi pengedar Braun di Singapura apabila pelanggan bertanya tentang ketulenan termometer yang dijualnya.

Pengedar itu memberitahu Lau bahawa nombor siri yang diberikannya adalah daripada termometer yang tidak dijual oleh pengedar sah di sini. Bagaimanapun, dia tidak mengambil langkah lanjut untuk mengesahkan kesahihannya.

Pada Februari 2021, dia kemudian memutuskan untuk membeli termometer dalam talian secara pukal untuk dijual semula kerana jualannya bagus. Dia beralih kepada penjual Qoo10 yang sama, yang dia tahu berpangkalan di China.

Penjual bersetuju untuk menjual termometer kepada Lau pada harga diskaun S$52 setiap satu, dengan probe telinga yang disertakan berharga S$2.33 sekotak.

Lau kemudian menjual termometer itu pada harga kira-kira S$68 setiap satu dan kuar telinga pada kira-kira S$5 sekotak, menerima kira-kira S$13 dalam keuntungan bagi termometer itu selepas ditolak bayaran penghantaran dan komisen.

Dia menjual 30 hingga 100 daripadanya setiap bulan.

Dari Mac hingga Oktober 2021, dia menerima sekurang-kurangnya enam aduan daripada pelanggan yang mendapat bacaan suhu yang tidak tepat.

Seorang pelanggan juga berkata pusat servis Braun telah memaklumkan kepadanya bahawa termometer itu bukan set yang diedarkan di Singapura. Lau tidak lagi mengesahkan kesahihan dan secara palsu menganggap ia set eksport tulen, mahkamah mendengar.

Pegawai polis dari Cawangan Hak Harta Intelek Jabatan Siasatan Jenayah kemudian menyerbu rumah Lau pada 26 November 2021. Mereka merampas 186 termometer dan 124 kotak probe telinga, yang kesemuanya adalah tiruan.

Pihak pendakwaan berkata bahawa Lau telah melepaskan (melepaskan) keuntungannya sebanyak S$20,000, dengan jumlah itu akan dilucuthakkan kepada negeri.

Lau boleh didenda sehingga S$100,000 atau penjara sehingga lima tahun, atau dihukum dengan kedua-duanya.

Baca Lagi | Mahkamah rayuan mengekalkan hukuman penjara Lokman Adam kerana menakutkan saksi 1MDB

Baca Lagi | Majlis Bandaraya Pulau Pinang menggesa tender sekali lagi untuk pusat pengedaran ayam itik

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Majlis Bandaraya Pulau Pinang menggesa tender sekali lagi untuk pusat pengedaran ayam itik

Read Next

PAS baik bekerja dengan DAP sebelum ini, jadi bilakah kita menjadi pro komunis? Kit Siang bertanya kepada Hadi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.