The Malaysia Post

Unit siasatan Kementerian Pengangkutan, polis tiba di lokasi nahas helikopter Cameron

Ketua Polis Daerah Cameron Highlands DSP Mohd Shamsuri Mohd Nor berkata pasukan telah tiba di lokasi pada pukul 2 petang untuk memulakan siasatan.

Biro Siasatan Kemalangan Udara Kementerian Pengangkutan

Biro Siasatan Kemalangan Udara (BSKU) Kementerian Pengangkutan dan pasukan penyiasat dari ibu pejabat polis Cameron Highlands hari ini tiba di lokasi nahas helikopter untuk memulakan siasatan mereka.

Polis Cameron Highlands

Ketua Polis Daerah Cameron Highlands DSP Mohd Shamsuri Mohd Nor berkata pasukan itu tiba di lokasi pada pukul 2 petang untuk memulakan siasatan.

“Pengendali perkhidmatan helikopter turut tiba di lokasi untuk memulakan siasatan selain membantu pegawai penyiasat di lokasi nahas.

“Kami akan membenarkan BSKU menjalankan siasatan dan menentukan tempoh siasatan dan bila mayat helikopter itu boleh dibawa keluar dari lokasi nahas,” katanya ketika ditemui Bermama, di sini hari ini.

Helikopter Airbus AS355 F2 Terhempas

Semalam, sebuah helikopter Airbus AS355 F2 yang membawa lima pegawai perubatan dan menuju ke Ipoh dari Lojing di Cameron Highlands, terhempas di Brinchang, Cameron Highlands pada 1.15 tengah hari ketika cuba melakukan pendaratan cemas.

Lima pegawai perubatan dan juruterbang yang ditemui penyelamat kemudiannya, mengalami kecederaan dalam kejadian itu.

Pengendali perkhidmatan helikopter, Layang Layang Group, dalam satu kenyataan telah mengesahkan bahawa helikopter malang itu dikendalikan oleh syarikat itu.

Pengurus besar Kumpulan Kapten Shahdon Poong berkata laporan awal menunjukkan bahawa helikopter itu menuju ke Tanjung Rambutan selepas memberikan perkhidmatan perubatan kepada penduduk kampung di pedalaman Kampung Gawin, apabila pesawat itu terputus hubungan dengan Pusat Operasi Kumpulan Layang Layang.

Baca Lagi | Tommy Thomas menyaman Putrajaya, pasukan petugas ‘haram’ kerana menyiasat memoir

Baca Lagi | Penjara lelaki Malaysia di Singapura yang menyamar sebagai pakar sakit puan wanita menerima gambar bogel

Read Previous

Penjara lelaki Malaysia di Singapura yang menyamar sebagai pakar sakit puan wanita menerima gambar bogel

Read Next

Menteri: Bajet 2023 dijangka memberi tumpuan kepada pemerkasaan belia, pembangunan sukan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.