The Malaysia Post

Menteri: Bajet 2023 dijangka memberi tumpuan kepada pemerkasaan belia, pembangunan sukan

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu menyampaikan ucapan di Majlis Sukan Negara di Bukit Jalil 26 Januari 2022.

Kementerian Belia dan Sukan

Kementerian Belia dan Sukan yakin Bajet 2023 yang akan dibentangkan bulan depan akan memberi tumpuan kepada pemerkasaan belia dan pembangunan sukan.

Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu

Menterinya Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, program seperti Malaysia Future Leaders School (MFLS) perlu diberi keutamaan untuk memberi pendedahan dan tanggungjawab kepada golongan terbabit.

Program MFLS Memanfaatkan Potensi Pemimpin Masa Depan

Beliau berkata, program MFLS memanfaatkan potensi pemimpin masa depan, memaklumkan generasi muda tanggungjawab mereka terutama melalui Undi18.

“Ini adalah usaha yang perlu kita laksanakan yang jauh lebih penting daripada sukan.

“Saya percaya Kementerian Kewangan akan menyediakan peruntukan yang mencukupi bagi memastikan program-program itu dapat dilaksanakan,” kata Ahmad Faizal kepada pemberita selepas merasmikan Stadium Mini Arena di SMK Bandar Baru Uda di sini hari ini.

Ahmad Faizal

Bagi program MFLS pula, Ahmad Faizal menjelaskan ia berteraskan tujuh elemen iaitu kepimpinan, kenegaraan, pembentukan sahsiah dan jati diri, keusahawanan, kesukarelawanan, komunikasi dan pengantarabangsaan.

Tambahnya, menerusi program itu, belia menyertai ceramah tokoh terkemuka, sukarelawan, lawatan ke institusi dan parlimen belia.

“Program MFLS, di bawah Institut Pembangunan dan Kecemerlangan Kepimpinan (i-LEAD), kini memasuki tahun ketiga dan telah melatih seramai 65,931 peserta di Tahap 2 dan 545 di Tahap 3,” katanya.

Ahmad Faizal berkata selain memperkasakan belia, kementerian juga mahu mempromosikan sukan sebagai satu budaya dalam kalangan rakyat Malaysia.

Beliau berkata, kementeriannya berhasrat untuk menghidupkan industri sukan tempatan melalui program seperti Liga Sukan Malaysia dan Liga Kecil yang turut memberi kesan limpahan kepada ekonomi negara.

“Liga Sukan Malaysia adalah contoh yang akan melibatkan lebih tujuh juta penduduk di seluruh negara dan akan diadakan di setiap peringkat seperti kampung dan kawasan perumahan.

“Para atlet akan memerlukan peralatan dan pakaian sukan yang sesuai serta memerlukan latihan di bawah bimbingan jurulatih yang akan membawa kepada peluang pekerjaan kepada bekas atlet kita.

“Dengan mengamalkan sukan sebagai budaya, rakyat Malaysia akan menjadi lebih sihat dan cergas,” kata Ahmad Faizal.

Ahmad Faizal yang juga ahli parlimen Tambun menambah, kementerian juga mempunyai rancangan untuk memartabatkan sukan esport memandangkan terdapat potensi pertumbuhan yang besar untuk negara.

Baca Lagi | Penjara lelaki Malaysia di Singapura yang menyamar sebagai pakar sakit puan wanita menerima gambar boge

Baca Lagi | Unit siasatan Kementerian Pengangkutan, polis tiba di lokasi nahas helikopter Cameron

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Unit siasatan Kementerian Pengangkutan, polis tiba di lokasi nahas helikopter Cameron

Read Next

Cara Panggilan Video WhatsApp Web

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.