The Malaysia Post

Kuasa pengundi akan menentukan kelulusan Bajet 2023, kata PM sementara

Perdana Menteri Sementara Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyampaikan ucapan pada program bersama pegawai dan kakitangan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah di Kompleks Sukan Bandar Seri Bandi di Kemaman, 21 Oktober 2022.

Kuasa Pengundi

Kuasa pengundi 19 November ini akan menentukan sama ada Bajet 2023 diluluskan untuk dilaksanakan demi kepentingan rakyat, kata Perdana Menteri sementara Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dicadangkan dalam Bajet 2023

Beliau berkata segala yang dicadangkan dalam Bajet 2023 akan dilaksanakan dengan syarat kerajaan di bawah pimpinannya dan parti serta gabungan yang diwakilinya iaitu Umno dan Barisan Nasional boleh menguasai Putrajaya.

Perdana Menteri

Perdana menteri sementara berkata Bajet 2023, yang dibentangkan pada 7 Oktober, adalah Bajet terbesar dalam sejarah negara yang meliputi semua rakyat Malaysia sama ada di bandar atau luar bandar, tetapi Bajet ini belum diluluskan, justeru, ia masih belum boleh dibelanjakan.

“Ia adalah Bajet yang cantik, di mana semua ‘orang kampung’ juga boleh mendapat manfaat tetapi kerana ia belum diluluskan, wang itu tidak boleh dibelanjakan lagi.

“Oleh itu, kuasa untuk menentukan wang itu boleh digunakan adalah di tangan tuan-tuan dan puan-puan. 19 November ini anda akan tentukan Bajet dibentangkan semula dan diluluskan untuk kepentingan semua,” katanya pada program bersama pegawai dan kakitangan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) di Kompleks Sukan Bandar Seri Bandi, di sini , hari ini.

Bajet 2023 berjumlah RM372.3 bilion dan dibentangkan Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz di Dewan Rakyat 7 Oktober lalu adalah yang terbesar dalam sejarah negara.

Ismail Sabri berkata jika “orang lain” memerintah negara ini, tidak dapat dipastikan projek yang terkandung dalam Bajet 2023 dapat dilaksanakan.

“Kami telah pun mengalami situasi di mana apabila orang lain mengambil alih kerajaan (persekutuan), banyak projek besar telah dibatalkan,” tambahnya.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 19 November untuk pengundian pada PRU15, pengundian awal pada 15 November dan penamaan calon pada 5 November.

Baca Lagi | Studio animasi Malaysia Monsta mengembangkan platform pengalaman digital baharu untuk peminat

Baca Lagi | Tok Pa: Kadar inflasi Malaysia susut kepada 4.5 peratus pada Sept

Read Previous

Pasaran kereta unik Singapura menawarkan keuntungan yang jarang berlaku untuk sesetengah orang apabila harga melambung tinggi

Read Next

Sek-gen Umno yakin BN membentuk kerajaan ‘kuat’ selepas PRU15 dengan bantuan pakatan pemerintah Sarawak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.