The Malaysia Post

Studio animasi Malaysia Monsta mengembangkan platform pengalaman digital baharu untuk peminat

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Animonsta Studios Sdn Bhd Nizam Abd Razak berucap pada Persidangan Monsta 2022 (MONSTA CON) di Pusat Persidangan dan Acara Connexion di Kuala Lumpur 28 September 2022.

Monsta

Studio animasi tempatan Monsta berkata ia akan mengembangkan platform pengalaman digital baharunya kepada peminat animasinya melalui aplikasi permainan maya seperti The Sandbox, Roblox dan Minecraft.

Nizam Abdul Razak

Ketua Pegawai Eksekutif Monsta, Nizam Abdul Razak berkata, mereka menjangka membelanjakan kira-kira RM10 juta untuk platform itu, yang turut melibatkan permainan interaktif superhero terbaru studio itu, Mechamato Roblox, yang akan ditayangkan pada 15 Okt.

“…kini mereka (kanak-kanak dan peminat animasi) bukan sekadar menonton, mereka juga mahu bermain, berjumpa antara satu sama lain. Mereka mahu bertemu dengan watak kegemaran mereka dan menjadi mereka.

“Inilah sebabnya kami melabur banyak dalam metaverse seperti pengalaman digital supaya kanak-kanak sentiasa berhubung dengan jenama kami. Kerana mereka bukan penonton semata-mata tetapi mahu menjadi sebahagian daripada permainan dan bermain dengan watak kegemaran mereka,” katanya kepada Bernama selepas menghadiri Persidangan Monsta 2022 hari ini.

Rancangan Lima Tahun Monsta

Terdahulu, ketika mengumumkan rancangan lima tahun Monsta, Nizam berkata syarikat itu tidak menumpukan pada kerja animasi semata-mata tetapi juga mengeluarkan produk digital rentas sempadan.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Monsta Kee Yong Pin berkata selain mewujudkan ruang maya yang selamat untuk kanak-kanak, pengalaman digital itu juga direka bentuk untuk lebih interaktif dan juga mempunyai elemen pendidikan.

“Sehingga hari ini, ibu bapa masih menyokong animasi kami, dan mereka akan berbuat demikian dengan pengalaman digital kami. Kami akan mengadakan lebih banyak kuiz dan permainan. Ia tidak semestinya berkaitan dengan permainan atau pertembungan tetapi untuk menjawab soalan seperti Monsta Matematik.

“Setiap kuiz kami mempunyai elemen pendidikan. Jadi ibu bapa akan lebih yakin anak-anak akan belajar sesuatu dan mendapat manfaat daripada dua jam yang mereka habiskan di sana,” katanya.

Monsta, pencipta siri animasi popular BoBoiBoy, Mechamato, Papa Pipi dan Fly With Yaya, telah meletakkan rancangan sehingga 2027 untuk watak adiwira mereka, termasuk watak baharu yang akan mereka perkenalkan pada masa hadapan.

Studio animasi itu kini memasuki fasa ketiga, Monsta 3.0, yang memfokuskan lebih banyak kerjasama dengan pelbagai syarikat dan jenama untuk menembusi pasaran antarabangsa.

Baca Lagi | Pembuatan semula Silent Hill 2 didedahkan, butiran permainan pertama dan perubahan reka bentuk diumumkan

Baca Lagi | Ipoh’s Haven Resort menjadi tuan rumah muzik ekstravaganza selama tiga hari

Read Previous

Ipoh’s Haven Resort menjadi tuan rumah muzik ekstravaganza selama tiga hari

Read Next

Tok Pa: Kadar inflasi Malaysia susut kepada 4.5 peratus pada Sept

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.