The Malaysia Post

Tok Pa: Kadar inflasi Malaysia susut kepada 4.5 peratus pada Sept

Mustapa berkata peningkatan pada September disumbangkan terutamanya oleh peningkatan inflasi kumpulan makanan.

Kadar inflasi

Malaysia mencatatkan kadar inflasi 4.5 peratus pada September 2022, lebih rendah daripada 4.7 peratus pada Ogos 2022, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Perbandingan Bulan ke Bulan

Beliau berkata, pada perbandingan bulan ke bulan, inflasi pada September 2022 terus sederhana kepada 0.1 peratus berbanding 0.2 peratus pada Ogos 2022, manakala bagi tempoh Januari hingga September 2022, kadar inflasi mencatatkan 3.3 peratus.

“Malaysia mencatatkan kadar inflasi yang lebih rendah bagi September 2022 berbanding beberapa tempat seperti zon euro (10.0 peratus), Amerika Syarikat (8.2 peratus), Filipina (6.9 peratus), Thailand (6.4 peratus), Indonesia (6.0 peratus). peratus) dan Korea Selatan (5.6 peratus),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Inflasi Kumpulan Makanan

Mustapa berkata peningkatan pada September disumbangkan terutamanya oleh kenaikan inflasi kumpulan makanan yang menyederhana kepada 6.8 peratus berbanding 7.2 peratus pada Ogos, didorong oleh komponen makanan di rumah yang meningkat sederhana, iaitu 5.7 peratus berbanding 6.4 peratus sen pada bulan Ogos.

“Kumpulan kecil daging yang merangkumi ayam, daging lembu, daging babi, kambing, kerbau dan itik mencatatkan peningkatan perlahan kepada 6.6 peratus pada September berbanding 9.9 peratus pada Ogos.

“Ini terutamanya disebabkan oleh ayam, yang merupakan komponen terbesar dalam subkumpulan ini mewakili 46.1 peratus, menunjukkan penyederhanaan ketara dalam kenaikan harga, iaitu 3.7 peratus berbanding 10.7 peratus pada Ogos,” katanya.

Walaupun kumpulan susu, keju dan telur merekodkan peningkatan tertinggi sebanyak 8.8 peratus pada September, ia masih lebih perlahan daripada kenaikan 9.4 peratus pada Ogos, tambahnya.

Mustapa berkata telur ayam yang menyumbang 22.8 peratus kepada berat keseluruhan subkumpulan susu, keju dan telur juga menyederhana kepada 9.0 peratus berbanding 12.6 peratus pada bulan sebelumnya.

Subkumpulan sayur-sayuran juga telah mula sederhana pada September dengan 6.3 peratus berbanding 8.9 peratus pada bulan sebelumnya.

Antara sayur-sayuran dan beberapa jenis ikan yang mencatatkan penurunan harga bulan ke bulan ialah tomato (9.9 peratus), timun (7.8 peratus), kacang Perancis (4.2 peratus), ikan hanyut (3.4 peratus) dan ekor kuning. scad (1.2 peratus)

“Manakala harga maksimum minyak masak tulen yang dibungkus dalam botol pelbagai saiz mencatatkan penurunan berkuat kuasa 8 Sept hingga 7 Okt 2022 dengan kandungan lima kilogram (kg) mencatatkan penurunan terbesar iaitu penurunan kepada RM33. 50 daripada RM34.70.

“Kesan inisiatif ini dapat dilihat dengan jelas melalui peningkatan kecil sebanyak 4.8 peratus bagi barangan minyak campuran berbanding 6.6 peratus pada Ogos 2022,” katanya.

Mustapa berkata, pelaksanaan harga maksimum minyak sawit dalam botol dan penetapan harga siling ayam yang diperkenalkan kerajaan memberi impak positif dan melegakan pengguna khususnya peniaga daripada terpaksa menanggung kos bahan mentah yang tinggi sekali gus mengurangkan beban mereka.

“Walaupun parlimen telah dibubarkan pada 10 Okt, langkah membendung kenaikan harga akan terus dilaksanakan bagi memastikan Keluarga Malaysia tidak terbeban dengan kenaikan harga barang,” katanya.

Antara langkah terbaharu Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) ialah — harga siling ayam standard di peringkat runcit dikekalkan pada RM9.40 sekilogram; manakala telur ayam gred A, B dan C pada harga siling 45 sen, 43 sen dan 41 sen setiap satu; subsidi 80 sen sekilogram ayam kepada penternak ayam diteruskan sehingga Disember 2022; kenaikan subsidi kepada 8 sen daripada 3 sen bagi sebiji telur kepada pengeluar telur ayam juga diteruskan sehingga Disember 2022; dan pemantauan dan penguatkuasaan aktiviti kartel terutamanya untuk ayam dan telur ayam.

Beliau berkata, kerajaan menyedari pelbagai aduan yang disiarkan di media massa terutama berhubung isu kekurangan subsidi telur ayam gred A, B dan C di pasaran.

Selepas itu, MAFI dan KPDNHEP sentiasa memantau isu tersebut dan akan membentangkan hasil pemantauan semasa Mesyuarat Khas Pasukan Anti-inflasi pada 25 Okt.

“Ini selaras dengan usaha kerajaan untuk memastikan kadar inflasi negara terus terkawal terutama kenaikan harga barangan makanan termasuk makanan di luar rumah melalui kawalan lebih ketat terhadap aktiviti pencatutan,” katanya.

Baca Lagi | Ipoh’s Haven Resort menjadi tuan rumah muzik ekstravaganza selama tiga hari

Baca Lagi | Studio animasi Malaysia Monsta mengembangkan platform pengalaman digital baharu untuk peminat

Read Previous

Studio animasi Malaysia Monsta mengembangkan platform pengalaman digital baharu untuk peminat

Read Next

Pasaran kereta unik Singapura menawarkan keuntungan yang jarang berlaku untuk sesetengah orang apabila harga melambung tinggi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.