The Malaysia Post

Pasaran kereta unik Singapura menawarkan keuntungan yang jarang berlaku untuk sesetengah orang apabila harga melambung tinggi

Kereta untuk dijual diletakkan di pengedar kereta terpakai di Singapura 17 Oktober 2022.

Singapura

Hampir di mana-mana di dunia sebuah kereta baru mula kehilangan nilai sebaik sahaja ia meninggalkan bilik pameran, kecuali kadang-kadang di negara pulau kecil Singapura yang kaya dan ini adalah salah satu daripada masa itu.

Lepaskan Kereta untuk Keuntungan

Bagi Shi Zheng, seorang pelajar berusia 27 tahun, peluang itu terlalu baik untuk dilepaskan. Pada bulan Ogos, dia menjual kereta sport Porsche Panamera yang dibelinya baru kurang setahun sebelum itu dan memperoleh keuntungan 10 peratus.

“Saya fikir ini adalah peluang yang baik untuk menjual kereta saya untuk wang tambahan,” kata Shi, yang juga memainkan pasaran kewangan.

Sistem Kuota Unik Singapura

Fenomena pasaran adalah hasil daripada sistem kuota unik Singapura untuk mengawal bilangan kereta di sebuah pulau yang menempatkan 5.6 juta orang dan boleh dipandu menyeberangi dalam masa kurang sejam.

Kereta dijual dengan “sijil kelayakan” (COE) selama 10 tahun, yang kosnya mengikut harga. Bilangan terhad COE dijual melalui proses pembidaan. Akibatnya, Singapura adalah tempat paling mahal di planet ini untuk membeli kereta.

Toyota Corolla Altis standard baharu, sebagai contoh, kini berharga sekitar S$141,000 (RM468,000) di Singapura, termasuk yuran pendaftaran dan cukai, berbanding hanya AS$22,000 di Amerika Syarikat.

Harga COE, yang diperkenalkan pada tahun 1990, telah melonjak dalam beberapa bulan kebelakangan ini disebabkan oleh permintaan yang tidak dikunci berikutan pembukaan semula Covid-19 dan kemasukan warga asing kaya yang berpindah terutamanya dari Hong Kong.

Dalam bidaan terbaharu pada hari Rabu — ia berlaku dua kali sebulan — COE berharga 40 peratus hingga 50 peratus lebih tinggi daripada masa yang sama tahun lepas merentas kategori kereta persendirian utama, dan 120 peratus hingga 170 peratus lebih tinggi berbanding pada 2020 .

Orang di Singapura pada masa ini perlu membayar kira-kira S$81,000 untuk COE pada sebuah kereta kecil. Untuk kereta enjin yang lebih besar, seperti Porsche, mereka membayar S$110,000.

Kenaikan mendadak telah mendorong pembeli ke arah pasaran terpakai, di mana kereta lama datang dengan sijil yang dibeli pada masa yang lebih murah.

SgCarMart, salah satu platform utama untuk kereta terpakai di Singapura, menyaksikan peningkatan 20–25% dalam penyenaraian pada separuh pertama tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Pengedar kereta terpakai “cuba merebut persekitaran COE yang meningkat,” kata Vinod Cherumadathil, pengarah urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif SGCarMart.

Dengan menaiki teksi buat masa ini, Shi tidak bercadang untuk menggantikan keretanya sehingga harga COE jatuh.

Sementara itu, kerajaan juga mahu lebih ramai orang beralih kepada kenderaan elektrik. Ia menawarkan rebat sehingga S$45,000 bagi mereka yang menggunakan laluan elektrik, walaupun perundingan KPMG berkata hanya 2,942 daripada 645,150 kereta di jalan raya tahun lepas adalah elektrik.

Baca Lagi | Tok Pa: Kadar inflasi Malaysia susut kepada 4.5 peratus pada Sept

Baca Lagi | Kuasa pengundi akan menentukan kelulusan Bajet 2023, kata PM sementara

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tok Pa: Kadar inflasi Malaysia susut kepada 4.5 peratus pada Sept

Read Next

Kuasa pengundi akan menentukan kelulusan Bajet 2023, kata PM sementara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.