The Malaysia Post

Sek-gen Umno yakin BN membentuk kerajaan ‘kuat’ selepas PRU15 dengan bantuan pakatan pemerintah Sarawak

Pontian MP Datuk Seri Ahmad Maslan is pictured at Parliament during the tabling of Budget 2023 October 7, 2022.

Datuk Seri Ahmad Maslan

Datuk Seri Ahmad Maslan yakin Malaysia akan mempunyai kerajaan perpaduan yang kukuh dan stabil dengan Barisan Nasional (BN) pimpinan Umno menerajui semula selepas pilihan raya umum 19 November.

Setiausaha Agung Umno

Setiausaha Agung Umno itu berkata gabungan BN sepatutnya boleh memenangi majoriti mudah 112 kerusi persekutuan dan mengharapkan Gabungan Parti Sarawak (GPS), gabungan pemerintah di negeri selatan Borneo, untuk menyampaikan 25 lagi walaupun tiada perjanjian rasmi. telah dilanda, lapor Utusan Malaysia hari ini.

“Beberapa pemimpin kita baru-baru ini bertemu dengan kepimpinan GPS dan yang terakhir bersetuju dengan pengaturan itu, selagi pihak BN dominan.

“Itulah sebab BN perlu mendapatkan 112 kerusi parlimen sebelum membawa GPS untuk membentuk kerajaan persekutuan seterusnya,” Ahmad dipetik sebagai berkata.

BN tidak akan Bertanding di Sarawak

Ahmad, yang merupakan penyandang ahli parlimen Pontian, berkata GPS menghargai BN tidak akan bertanding di Sarawak di bawah logo dacing yang sangat dikenali, dua alat penimbang yang sama.

Ahmad berkata BN tidak mahu mengganggu ketenteraman dan keharmonian di Sarawak dan itulah sebabnya ia memilih untuk tidak bertanding di mana-mana daripada 31 kerusi persekutuan di sana kerana khuatir akan menyebabkan perpecahan undi.

Kebanyakan parti komponen dalam GPS adalah bekas ahli BN sebelum pilihan raya umum lalu pada 2018.

“Itulah sebab BN hanya akan bertanding di 191 kerusi persekutuan di semenanjung.

“Secara keseluruhannya, BN menyasarkan untuk memenangi 112 kerusi dan GPS melihat 25 kerusi. Dengan gabungan angka itu, ada kemungkinan untuk membentuk kerajaan yang kuat,” kata Ahmad dalam satu wawancara.

Ahmad menyifatkan pengaturan dengan GPS sebagai kelebihan kepada BN berbanding gabungan pilihan raya oleh gabungan pesaing seperti Pakatan Harapan, Perikatan Nasional, dan Gerakan Tanah Air.

Baca Lagi | Kuasa pengundi akan menentukan kelulusan Bajet 2023, kata PM sementara

Baca Lagi | Pasaran kereta unik Singapura menawarkan keuntungan yang jarang berlaku untuk sesetengah orang apabila harga melambung tinggi

Read Previous

Kuasa pengundi akan menentukan kelulusan Bajet 2023, kata PM sementara

Read Next

Top 10 Fakta Paling Menarik Tentang Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.