The Malaysia Post

Adakah Lesen Anda Tamat Tempoh? Cara Memperbaharui Lesen Memandu Anda di Malaysia

Memperbaharui Lesen Memandu Anda

Sebaik sahaja anda memperoleh lesen memandu anda, anda akan melihat tarikh pada kad yang menyatakan tarikh tamat tempoh. Sebelum ini, tarikh tamat lesen adalah tarikh rawak yang ditetapkan mengikut tempoh sah yang telah anda pilih, tetapi mulai pertengahan November 2011 dan seterusnya, tarikh tamat tempoh lesen memandu anda ditetapkan kepada tarikh lahir anda untuk memudahkan pemandu untuk diingati.

Anda boleh memilih tempoh sah untuk lesen memandu anda tetapi ambil perhatian bahawa tempoh pembaharuan minimum ialah satu tahun, dan tempoh maksimum ialah lima tahun.

Kos Memperbaharui Lesen Memandu anda

  • Kos memperbaharui lesen Kelas A atau A1 ialah RM2 setahun.
  • Kos memperbaharui lesen Kelas B2, B dan C ialah RM20 setahun.
  • Yang paling mahal ialah kos pembaharuan Kelas D (lesen memandu kereta) dan ke atas iaitu RM30 setahun.

Tempat untuk Memperbaharui Lesen Memandu Anda di Malaysia

Jika anda takut terlepas tarikh luput atau tiada lesen memandu bersama anda, anda boleh melayari laman web JPJ pada bila-bila masa untuk mendapatkan semua maklumat yang berkaitan dengan lesen memandu anda. Anda boleh menyemak tarikh tamat tempoh serta kali terakhir anda memperbaharui lesen anda. Apa yang perlu anda lakukan ialah:

Pada halaman utama JPJ, klik pada Lesen Memandu.
Klik pada kategori ID dan pilih berdasarkan ID anda. Untuk rakyat Malaysia, klik pada MyKad.
Masukkan nombor MyKad anda dan kod keselamatan yang diberikan. Pastikan anda mengikut format dan masukkan maklumat yang betul.
Semua maklumat anda yang berkaitan dengan lesen memandu anda akan ditunjukkan supaya anda sentiasa boleh menjejaki tarikh tamat tempoh lesen anda.

Baca Lagi | Ronaldo mendakwa dia dipaksa keluar dari Man United

Baca Lagi | Di Bukit Bendera, Syerleena yang berharap DAP berkata masih bertanya ‘Adakah anda seorang Melayu?’

Tempat untuk Memperbaharui Lesen Memandu Anda Secara Sendiri

Terdapat pelbagai pusat pembaharuan lesen memandu di Malaysia menjadikannya proses yang mudah untuk memperbaharui lesen anda. Walaupun kebanyakan pejabat dibuka pada hari bekerja, pejabat JPJ di Pusat Transformasi Bandar (UTC) dibuka pada hujung minggu termasuk hari Ahad. Sila ambil perhatian bahawa UTC ditutup pada hari cuti umum.

Pejabat Pos (Pos Malaysia)

Untuk memperbaharui lesen anda di mana-mana cawangan Pos Malaysia, anda hanya perlu membawa MyKad anda dan lesen memandu sedia ada anda. Pergi ke pejabat pos awal untuk mengelakkan beratur panjang.

Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ)

Anda boleh pergi ke pejabat JPJ berhampiran anda untuk memperbaharui lesen memandu anda. Apa yang anda perlukan ialah MyKad anda dan lesen memandu sedia ada anda (pilihan – gambar tambahan). Ia biasanya akan mengambil masa kurang daripada satu jam untuk keseluruhan proses memperbaharui lesen anda.

Pusat Transformasi Bandar (UTC)

Kebanyakan UTC mempunyai cawangan JPJ mereka sendiri di mana anda boleh meneruskan dengan memperbaharui lesen memandu anda. Semua UTC dibuka pada hari bekerja serta pada hari Sabtu dan Ahad. Bagaimanapun, ia ditutup pada cuti umum. Anda boleh menyemak lokasi semua UTC di Malaysia, agensi kerajaan yang terdapat di setiap pusat, dan waktu operasi mereka di laman web UTC.

Read Previous

Ronaldo mendakwa dia dipaksa keluar dari Man United

Read Next

Cara Mengesahkan Kesahihan dan Ketulenan eVisa Malaysia Anda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.