The Malaysia Post

Mengintip Rumah Paling Cantik di Malaysia

Jalan berliku-liku mendaki bukit Tanarimba, Janda Baik mula muncul dari gelap apabila fajar menyinari langit berkilauan dalam warna kelabu, oren dan merah jambu berdebu yang sejuk. Bergerak dalam kelajuan purata, pemandangan menghijau bertukar dari satu pemandangan ke pemandangan yang lain

Melintasi ke Landskap

Melintasi landskap dan pemandangan berubah lagi – pembentukan pokok kanopi dari pandangan mata burung membuatkan anda berasa seperti pemerhati alam semula jadi. Dan dalam suasana ini, Rumah yang megah di Lot 518 menjulang menentang hutan tropika yang beralun.

Pemenang emas Anugerah PAM Institut Arkitek Malaysia 2018

Memamerkan bentuk aerodinamiknya, rumah itu baru-baru ini dinobatkan sebagai pemenang emas Anugerah PAM Institut Arkitek Malaysia 2018 di bawah kategori kediaman.

Menggunakan alam semula jadi sebagai titik inspirasi, seni bina melengkapkan persekitaran semula jadi tanpa bersaing dengan unsur-unsur. “Bagaimana seni bina boleh wujud bersama dalam konteks alam semula jadi tanpa memusnahkannya?” tanya Ar. Melvyn Joachim Kanny, pengasas MJ Kanny Architect yang telah banyak terlibat dalam projek ini sejak mula.

Tangga

Idea bermula dengan melihat lapisan ruang yang serupa dengan idea memerhati bagaimana alam semula jadi berfungsi. Sebagai permulaan, rumah itu didirikan di atas ‘stilts’ di atas perkarangan (atas alasan yang jelas) untuk tidak mengganggu rupa bumi semula jadi tapak.

“Rumah ini direka bentuk untuk bertenggek di atas tanah dengan meletakkannya di atas tiang untuk meminimumkan kerja tanah dan dinding penahan serta untuk memelihara cerun curam dan pokok sedia ada di atas tanah sebanyak mungkin,” jelas Melvyn.

Susun atur rumah mengalir secara organik – mencipta kualiti spatial yang hebat – melalui cara bangunan berkembang di sebidang tanah seluas 1 ekar. Ketinggian itu juga membantu menyerlahkan keluasan dan ringan rumah, membolehkan ia berasa seperti sebahagian daripada hutan hujan.

Konsep Minimalis dan Mentah

Berjalan ke dalam rumah adalah pengalaman tersendiri. Berpegang pada konsep minimalis dan mentahnya, reka bentuk konkrit, kerja bata dan kayu menguasai ruang dalaman. Pilihan perabot adalah ringkas dan anggun, membolehkan ciri seni bina menonjol dengan cantik. Dan kerana tanah beralun semula jadi, setiap bilik bersudut secara berkadaran dengan cara melengkung bangunan.

Tingkap besar juga digunakan untuk membenarkan cahaya matahari semula jadi mencerahkan bilik dalaman. Walau bagaimanapun, cabaran yang dihadapi oleh arkitek adalah untuk memastikan keuntungan solar minimum dan silau ke dalam rumah pada siang hari. Ini telah dicapai dengan melihat semula bahagian bumbung yang tidak terjual terutamanya di bahagian barat dan timur rumah di mana matahari terbit dan terbenam. Kajian berlindung matahari telah membantu mengekalkan suhu sejuk secara dalaman sepanjang hari.

Ringkasnya mempunyai 5 bilik tidur, ruang tamu dan ruang makan yang menghadap ke pemandangan Janda Baik yang menakjubkan dipenuhi dengan sedikit kekangan. Pasukan reka bentuk meneroka kemungkinan ini dengan mencipta ruang yang kelihatan tidak tetap dan kelihatan berubah semasa anda berliku-liku ke dalam struktur. Pandangan ditangkap dari ruang yang berbeza untuk meningkatkan idea pergerakan. Tiada satu bilik di dalam rumah yang sama, dan pada sudut yang berbeza-beza, adegan disandingkan dengan cara tersendiri.

Rumah Cantik di Malaysia

Rumah di Lot 518 adalah gambaran bagaimana seseorang itu hidup bersahaja dengan alam semula jadi, menghormatinya dan memanfaatkan keadaan sekeliling sepenuhnya sambil menikmati undang-undang semula jadi perubahan berterusan. Leret ke kiri untuk mengagumi rumah tercantik tahun ini di Malaysia.

Baca Lagi | 10 Filem Terbaik Terbaik Untuk Ditonton di Netflix Malaysia 2022

Baca Lagi | Nak Kurus Dengan Cepat? Petua Disokong Sains Ini Boleh Membantu Anda Menurunkan Berat Badan Secara Mampan

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Nak Kurus Dengan Cepat? Petua Disokong Sains Ini Boleh Membantu Anda Menurunkan Berat Badan Secara Mampan

Read Next

Pada Hari Jadi, Rara Berharap Rara Terjejas Teruk

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.