The Malaysia Post

Syamsul Tak Jadi Lafaz Cerai

Pasangan selebriti Syamsul Yusof dan Puteri Sarah Liyana masih berdepan dengan masalah rumah tangga mereka. Mereka gagal mencapai persetujuan perbincangan di Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur, sehingga prosiding lafaz cerai terpaksa ditangguhkan.

Syamsul, yang berusia 39 tahun, tidak jadi menceraikan Puteri Sarah pada hari itu. Oleh kerana tiada lafaz cerai yang diucapkan oleh Syamsul, prosiding akan diteruskan dengan bantuan Jawatankuasa Pendamai (JKP). Kedua-dua belah pihak telah bersetuju dengan terma-terma penyelesaian termasuk hadanah, nafkah anak, mutaah, nusyuz dan harta sepencarian.

Sesi perdamaian temui jalan buntu

Proses sulh yang berlangsung sebelum itu juga tidak berhasil apabila gagal mencapai persetujuan. Ini menunjukkan bahawa pasangan tersebut masih mempunyai perbezaan pendapat dalam penyelesaian isu mereka.

Baca lagi | Tempoh Kelulusan Pembangunan Perlu Dipercepatkan – Anwar

Sebelum ini, Syamsul bersetuju dengan permohonan cerai yang difailkan oleh Puteri Sarah pada 10 April lalu. Namun, media melaporkan bahawa sesi perdamaian antara pasangan tersebut melalui JKP pada 24 Mac lalu, menemui jalan buntu.

Fail cerai gara-gara madu

Sejak empat tahun lalu, pasangan ini telah menghadapi krisis dalam rumah tangga mereka. Adapun melalui laporan asal, Puteri Sarah telah memfailkan tuntutan cerai selepas mendengar pengakuan Syamsul mengenai madunya yang telah dinikahi oleh suaminya pada awal tahun ini.

Walaupun perkahwinan Puteri Sarah dan Syamsul sudah berusia 9 tahun dan telah dikurniakan dua cahaya mata Syaikhul Islam, 6, dan Sumayyah, 4, namun perkahwinan rahasia Syamsul tidak dapat diterima oleh Puteri Sarah. Prosiding lanjutan akan diumumkan pada tarikh yang akan ditetapkan. Semoga mereka dapat menyelesaikan masalah mereka dengan cara yang baik dan berlandaskan kesepakatan yang adil.

Baca lagi | Tiada Rencana Nak Jadi MB Kedah – Mahfuz

Situasi ini mengundang perhatian ramai orang, terutamanya peminat dan pengikut kedua-dua selebriti itu. Banyak yang merasa sedih dan kecewa apabila mengetahui tentang masalah rumah tangga mereka yang sedang berlaku.

Sebagai selebriti yang terkenal, Syamsul dan Puteri Sarah sering kali menjadi buah bibir dan menjadi subjek tumpuan media massa. Namun, dalam keadaan seperti ini, pasangan ini memerlukan ruang dan privasi untuk menyelesaikan masalah rumah tangga mereka.

Read Previous

Tempoh Kelulusan Pembangunan Perlu Dipercepatkan – Anwar

Read Next

Jemaah Mula Membanjiri Mekah, Madinah Tingkatkan Ibadah, Kejar Lailatul Qadar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.