The Malaysia Post

Tiada Rencana Nak Jadi MB Kedah – Mahfuz

Dalam sidang media baru-baru ini di Dewan Persatuan Pendidikan Akhlak Lip Seang Kor, Sungai Petani, Datuk Mahfuz Omar, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Kedah, mengesahkan bahawa beliau bukan calon untuk jawatan Menteri Besar Kedah sekiranya gabungan BN-PH menang dalam Pilihan Raya Negeri akan datang.

Dalam ucapan yang berseloroh, beliau menyatakan bahawa seseorang akan perlu dimasukkan ke hospital sakit jiwa sekiranya beliau dilantik sebagai Menteri Besar.

Mahfuz bukan calon MB

Mahfuz menjelaskan bahawa PH belum membincangkan pemilihan calon untuk jawatan Menteri Besar di Kedah dan keputusan tersebut hanya akan dibuat selepas pembahagian kerusi bagi pilihan raya negeri tamat pada pertengahan bulan depan. Beliau menegaskan bahawa beliau pasti bukan calon untuk jawatan Menteri Besar Kedah.

Baca lagi | Kahwin Paksa PH-BN, Loke Tegur Ismail Sabri

Mahfuz juga memberi komen mengenai pengumuman baru-baru ini mengenai Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor yang dilantik sebagai “poster boy” untuk jawatan Menteri Besar Kedah oleh Perikatan Nasional (PN) jika mereka menang dalam pilihan raya negeri akan datang. Beliau mengatakan bahawa keputusan tersebut membuktikan bahawa PN kekurangan pemimpin profesional dan berwibawa.

Sanusi dilantik sebagai ‘poster boy’

Mahfuz menambahkan bahawa keputusan PN untuk menamakan Sanusi sebagai “poster boy” untuk jawatan Menteri Besar Kedah adalah kerana parti tersebut tidak mempunyai calon lain dan mereka berpendapat bahawa Sanusi, walaupun mempunyai sifat “loqlaq” dan “rempang”, adalah pilihan terbaik bagi mereka, terutama bagi PAS.

Sementara itu, Pesuruhjaya Pas Kedah, Datuk Ahmad Yahaya, yang juga Ketua Dewan Ulama Pas Pusat, mengumumkan bahawa wajah Muhammad Sanusi akan digunakan sebagai “poster boy” di Kedah untuk pilihan raya negeri akan datang. Beliau yakin sokongan berterusan pengundi turut akan memberi kesan di negeri yang dikuasai oleh PH seperti Selangor, Negeri Sembilan, dan Pulau Pinang.

Seloroh Mahfuz viral di media sosial

Kedah merupakan salah satu daripada lima buah negeri yang akan mengadakan pilihan raya negeri dalam beberapa bulan mendatang, bersama-sama dengan Sarawak, Sabah, Johor, dan Melaka. Pilihan raya negeri ini dianggap sebagai satu ujian penting bagi semua parti politik, terutamanya PH dan BN.

Baca lagi | Isu Rumah Tangga Bukan Gimik – Zulin Aziz

Kenyataan Mahfuz tentang kemungkinan seseorang akan “dimasukkan ke hospital sakit jiwa” sekiranya beliau dilantik sebagai Menteri Besar Kedah telah menjadi viral di media sosial. Walaupun beliau menjelaskan bahawa beliau tidak mempunyai niat untuk menjadi Menteri Besar, tetapi komen yang dibuat oleh beliau tetap menimbulkan pelbagai reaksi daripada orang ramai.

Secara kesimpulannya, keputusan mengenai siapa yang akan dilantik sebagai Menteri Besar Kedah masih belum dapat dipastikan pada masa ini dan akan dibuat selepas pembahagian kerusi bagi menghadapi pilihan raya negeri tamat pada pertengahan bulan depan. Oleh itu, kita perlu menunggu keputusan rasmi mengenai calon yang akan dipilih untuk jawatan Menteri Besar Kedah.

Read Previous

Kahwin Paksa PH-BN, Loke Tegur Ismail Sabri

Read Next

Tempoh Kelulusan Pembangunan Perlu Dipercepatkan – Anwar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.