The Malaysia Post

Kahwin Paksa PH-BN, Loke Tegur Ismail Sabri

Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook telah menegaskan bahawa gabungan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) adalah kerjasama politik yang turut digalakkan oleh Yang di-Pertuan Agong. Beliau juga menyatakan bahawa setiap parti dalam kerajaan sedang berusaha memperkukuhkan hubungan, meskipun setiap parti berbeza ideologi dan pandangan.

Ismail Sabri nak lihat perpecahan Kerajaan Perpaduan

Menanggapi kenyataan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang mendakwa akan berlaku perpecahan dalam gabungan itu, Anthony Loke menegaskan bahawa Ismail Sabri seolah-olah mahu lihat perpecahan dalam Kerajaan Perpaduan. Sebagai sebuah parti politik yang berpegang teguh kepada prinsip Rukun Negara, kita perlu menaati nasihat Seri Paduka Baginda dan memperkukuhkan kerjasama dalam membentuk Kerajaan Perpaduan.

Baca lagi | Isu Rumah Tangga Bukan Gimik – Zulin Aziz

Anthony Loke juga menegaskan bahawa setiap perbezaan dalam kerajaan dapat ditangani dengan matang dan kabinet sedang berfungsi dengan baik. Kepentingan negara menjadi fokus kerajaan pada waktu ini dan isu perpecahan dalam mesyuarat kabinet tidak dibincangkan.

Kahwin paksa takkan berjaya – Ismail

Sebelum ini, Ismail Sabri menganggap gabungan PH dan BN sebagai “perkahwinan paksa” dan menegaskan bahawa ia tidak akan berjaya jika tiada rasa cinta antara kepimpinan tertinggi parti atau di peringkat akar umbi. Walau bagaimanapun, Anthony Loke menegaskan bahawa istilah ‘perkahwinan’ tidak sesuai digunakan dalam politik, sebaliknya perkataan ‘kerjasama’ lebih sesuai apabila parti politik bergabung membentuk kerajaan.

Baca lagi | Kontrak Bocor, Gaji Bulanan Pemain Import Selangor FC RM132,000

Ketegangan politik dalam kerajaan seringkali menjadi tajuk utama dalam media. Namun, sebagai rakyat Malaysia, kita perlu memahami bahawa kerajaan perlu berfungsi dengan baik demi kepentingan negara. Setiap parti dalam kerajaan perlu berusaha memperkukuhkan hubungan demi kestabilan politik dan ekonomi negara.

Sebagai kesimpulan, kerjasama antara parti politik adalah sesuatu yang penting bagi kestabilan politik dan ekonomi negara. Walau bagaimanapun, kerjasama tersebut perlu dijaga dengan baik dan diperkukuhkan melalui dialog dan persetujuan yang berkesan. Dengan demikian, Malaysia akan terus maju dan menjadi negara yang maju dan sejahtera.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Isu Rumah Tangga Bukan Gimik – Zulin Aziz

Read Next

Tiada Rencana Nak Jadi MB Kedah – Mahfuz

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.