The Malaysia Post

Mahkamah Apex Singapura menolak rayuan pendakwaan supaya lelaki yang terlibat dalam serangan gangland maut disabitkan dengan kesalahan membunuh

Saingan Sindiket Rokok Seludup Dibunuh

Seorang lelaki berusia 33 tahun yang dibebaskan daripada tuduhan membunuh seorang ketua sindiket rokok seludup saingan akan menjalani hukuman bagi pertuduhan ringan menyebabkan kecederaan parah selepas pendakwaan gagal semalam (11 November) dalam rayuan untuk mensabitkan kesalahan membunuh.

Miya Manik

Miya Manik, seorang pekerja binaan warga Bangladesh, pada asalnya dituduh mengelar kaki ketua sindiket Munshi Abdur Rahim pada 2016 dengan helikopter semasa pertembungan antara dua kumpulan yang berebut menguasai padang berhampiran asrama.

Potongan yang dilakukan pada malam 24 September 2016, berhampiran Asrama Tuas View, disebabkan oleh salah seorang daripada tiga penyerang termasuk Manik, menyebabkan kematian mangsa warga Bangladesh berusia 32 tahun.

Manik Bersalah

Pada 2020, seorang hakim Mahkamah Tinggi mendapati bahawa pihak pendakwaan tidak dapat membuktikan melampaui keraguan munasabah bahawa Manik bersalah atas kesalahan membunuh.

Sebaliknya, dia mensabitkan Manik atas pertuduhan yang lebih ringan kerana secara sukarela menyebabkan kecederaan parah menggunakan senjata berbahaya dengan niat bersama dan menjatuhkan hukuman penjara 15 tahun dan 15 sebatan.

Sepasukan tiga pendakwa raya, diketuai oleh Timbalan Pendakwa Raya Kumaresan Gohulabalan, merayu terhadap keputusan hakim membebaskan Manik daripada tuduhan membunuh.

Mahkamah Rayuan

Semalam, Mahkamah Rayuan yang terdiri daripada tiga anggota mengekalkan keputusan itu dengan mengatakan bahawa masih terdapat keraguan munasabah tentang siapa yang menyebabkan kecederaan maut yang membawa kepada kematian Munshi dan bahawa tiada bukti bahawa Manik berkongsi niat yang sama untuk menyebabkan kecederaan maut.

Mahkamah Tinggi sebelum ini mendengar bahawa sindiket Manik telah meneruskan malam itu ke arah padang, yang dianggap “permata di mahkota” sindiket Manik kerana ia menjana jumlah jualan tertinggi, selepas pertemuan di sebuah kantin.

Baca Lagi | Kementerian Komunikasi dan Multimedia menubuhkan pasukan petugas untuk membanteras berita palsu semasa PRU15

Baca Lagi | Malaysia Airlines menambah kekerapan untuk destinasi domestik menjelang PRU15

Ramai daripada mereka bersenjatakan helikopter. Apabila melihat Munshi menjual rokok di kawasan itu, seorang anggota sindiket Manik mencadangkan mereka menuju ke Tuas South Avenue 6 untuk berbincang.

Pada ketika ini, kekeliruan tercetus. Sumber kekeliruan tidak jelas, dengan pelbagai akaun daripada ahli sindiket Manik. Seorang daripada mereka memberi keterangan bahawa seorang lagi anggota, Aziz, menyeru mereka untuk memotong anggota sindiket lawan manakala yang lain memberi keterangan bahawa mereka mendengar laungan amaran kehadiran polis.

Munshi mula berlari dan dikejar oleh ahli sindiket Manik. Dia kemudiannya tersadung dan jatuh.

Buktinya ialah Manik dan dua anggota lain – dikenali sebagai “Aziz” dan “Mitho” – menyerang Munshi dengan helikopter semasa dia berada di atas tanah, kata mahkamah tertinggi.

Kamera yang dipasang di dalam bas yang diletakkan berhampiran dapat merakam rakaman kejadian yang menunjukkan ia berlarutan selama sembilan saat. Tetapi kawasan itu tidak terang dan rakamannya tidak jelas.

Entah bagaimana, Munshi melarikan diri dan menghubungi polis. Pegawai polis dan paramedik kemudian menemuinya terbaring dalam keadaan berlumuran darah dan dia disahkan meninggal dunia di hospital.

Kecederaan maut itu dikenal pasti sebagai kaki kirinya yang bersih dan lurus yang boleh menyebabkan pendarahan yang cukup untuk menyebabkan kematian manakala seorang lagi di belakangnya menyumbang kepada kematian.

Bukti forensik mendedahkan bahawa seorang penyerang jauh lebih ganas daripada yang lain. Walaupun terdapat banyak luka dangkal, terdapat satu luka dalam dan panjang pada kaki Munshi yang ditimbulkan dengan kuat sehingga tulang di sekelilingnya patah.

Aziz dan Mitho tidak Ditangkap

Aziz dan Mitho tidak ditangkap. Walaupun beberapa anggota sindiket Manik dipanggil untuk memberi keterangan, mereka hanya dapat menceritakan apa yang berlaku sehingga kekeliruan tercetus dan orang ramai mula bersurai.

Semasa menyampaikan penghakiman semalam, Hakim Tay Yong Kwang berkata bahawa hakim Mahkamah Tinggi telah membebaskan Manik daripada tuduhan pembunuhan.

Orang yang menyebabkan kecederaan maut melakukannya dengan sengaja dan bukan secara tidak sengaja, tetapi itu adalah “kesalahan cagaran” yang melampaui niat biasa penyerang untuk menyebabkan kecederaan yang teruk, katanya.

Bukti, bagaimanapun, tidak membuktikan tanpa keraguan munasabah bahawa Manik yang menyebabkan kecederaan maut itu, tambahnya.

Secara berasingan, pasukan pembela tiga peguam dari firma guaman Eugene Thuraisingam gagal dalam rayuan mereka supaya hukuman Manik diringankan.

“Kami hanya perlu mengatakan bahawa kami bersetuju dengan pendekatan hakim yang benar-benar masuk akal,” kata Hakim Tay. “Kami tidak melihat kesilapan dalam penggunaan undang-undang terhadap fakta yang ditemui olehnya dan kami bersetuju dengan hukuman yang dia sampaikan.”

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Malaysia Airlines menambah kekerapan untuk destinasi domestik menjelang PRU15

Read Next

PJ City mengesahkan akan keluar dari Liga Super

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.