The Malaysia Post

PM Bangladesh mengecam ‘tragedi’ negara kaya mengenai iklim

Sebuah negara delta yang subur, berpenduduk padat, Bangladesh yang rendah adalah antara negara yang paling terdedah di dunia kepada perubahan iklim.

Tetapi keadaan mendesak itu tidak dipadankan dengan tindakan negara yang bertanggungjawab terhadap pelepasan, kata Perdana Menteri Sheikh Hasina.

“Mereka tidak bertindak. Mereka boleh bercakap tetapi mereka tidak bertindak,” katanya kepada AFP semasa lawatan ke New York untuk Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Negara kaya, negara maju, ini tanggungjawab mereka. Mereka harus tampil ke hadapan. Tetapi kami tidak mendapat sambutan sebanyak itu daripada mereka. Itulah tragedinya,” katanya.

“Saya tahu negara kaya, mereka mahu menjadi lebih kaya dan kaya. Mereka tidak menyusahkan orang lain.”

Bangladesh telah menghasilkan sejumlah kecil pelepasan gas rumah hijau yang telah menyumbang kepada pemanasan planet dengan purata hampir 1.2 darjah Celsius di atas paras pra-perindustrian.

Perjanjian Paris meminta AS$100 bilion (RM458 bilion) setahun menjelang 2020 daripada negara kaya untuk membantu negara membangun menghadapi perubahan iklim. Pada tahun itu, AS$83.3 bilion telah dilakukan, termasuk melalui sumber persendirian, menurut angka Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan.

Satu isu utama yang dihadapi sidang kemuncak iklim PBB seterusnya, yang akan berlangsung di Mesir pada bulan November, adalah sama ada negara kaya juga perlu membayar kerugian dan kerosakan akibat perubahan iklim – bukan hanya untuk membayar penyesuaian dan mitigasi.

“Kami mahu dana itu dikumpul. Malangnya kami tidak mendapat sambutan yang baik daripada negara maju,” kata Hasina.

“Oleh kerana mereka adalah orang yang bertanggungjawab untuk kerosakan ini, mereka harus tampil ke hadapan,” tambah lelaki berusia 74 tahun itu.

Negara-negara kaya telah bersetuju hanya untuk membincangkan isu kerugian dan kerosakan menjelang 2024.

Perhimpunan Agung tahun ini menampilkan seruan berulang kali untuk keadilan iklim. Pemimpin kecil Vanuatu menggesa perjanjian antarabangsa menentang bahan api fosil manakala perdana menteri Pakistan memberi amaran bahawa banjir yang telah membanjiri satu pertiga daripada negaranya boleh berlaku di tempat lain.

Soalan mengenai Rohingya

Iklim bukan satu-satunya isu di mana Bangladesh melihat tidak bertindak dari Barat.

Kira-kira 750,000 Rohingya melarikan diri ke Bangladesh pada 2017 selepas kempen bumi hangus menentang kumpulan minoriti itu oleh tentera di negara jiran Myanmar, kempen yang disifatkan oleh Amerika Syarikat sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Walaupun dunia telah memberi tabik hormat kepada Bangladesh kerana menerima pelarian – bersama 100,000 yang melarikan diri dari keganasan sebelum ini – perhatian telah beralih sejak pandemik Covid-19 dan kini pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

“Selagi mereka berada di negara kita, kita rasa itu adalah kewajipan kita,” katanya. Tetapi bagi tuan rumah Bangladesh, kesabaran semakin menipis, katanya.

Michelle Bachelet, ketua hak asasi manusia PBB ketika itu, berkata dalam lawatan pada Ogos bahawa terdapat sentimen anti-Rohingya yang semakin meningkat di Bangladesh.

“Penduduk tempatan juga banyak menderita,” kata Hasina. “Saya tidak boleh mengatakan bahawa mereka marah, tetapi mereka berasa tidak selesa.”

“Semua beban akan menimpa kami. Ini satu masalah.”

Pelarian Rohingya, yang kebanyakannya beragama Islam, tinggal sebahagian besarnya di kem-kem yang tidak bermaya dengan kain terpal, kepingan besi dan buluh.

Bachelet dalam lawatannya berkata tidak ada prospek untuk menghantar mereka kembali ke Myanmar yang dikuasai tentera majoriti Buddha, di mana Rohingya tidak dianggap sebagai warganegara.

Tetapi dalam temu bualnya, Hasina memberi isyarat bahawa terdapat beberapa pilihan selain bagi Rohingya untuk tinggal di kem.

“Tidak mungkin kita beri ruang terbuka kepada mereka kerana mereka ada negara sendiri. Mereka mahu kembali ke sana. Jadi itulah keutamaan utama semua orang,” kata Hasina.

“Jika sesiapa mahu mengambilnya, mereka boleh mengambilnya,” tambahnya. “Kenapa saya perlu membantah?”

Read Previous

Penjara untuk lelaki yang ‘meminjam’ wang yang lalu lalang di stesen MRT di Singapura, menipu mereka sebanyak S$28,000

Read Next

Muhyiddin mahu Hadi Awang jelaskan PAS, mesyuarat Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.