The Malaysia Post

Muhyiddin mahu Hadi Awang jelaskan PAS, mesyuarat Umno

Perikatan Nasional (PN) Chairman Tan Sri Muhyiddin Yassin said he will seek PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang’s explanation over his alleged meeting with Umno President Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Mengenai menganggap Barisan Nasional (BN) sebagai saingan utama PN, beliau berkata PAS berhak memberikan pendapatnya sekarang tetapi Muhyiddin bertegas bahawa gabungan itu mesti mencapai kata sepakat sebelum pilihan raya umum ke-15.

“Saya telah membaca kenyataan itu. Saya juga berminat untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku. Saya ingin mendapatkan penjelasan apabila bertemu Hadi pada Isnin atau Selasa ini,” kata bekas perdana menteri itu kepada media selepas melancarkan sambutan ulang tahun keenam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di sini.

Presiden Bersatu itu berkata beliau ingin tahu sama ada mesyuarat PAS-Umno itu berlangsung dan keputusannya, serta sama ada sebarang persetujuan berlaku.

Sebelum ini, Muhyiddin telah menerima penjelasan PAS bahawa desakan untuk bekerjasama dengan Umno hanyalah usaha tidak rasmi.

Hari ini, beliau mengingatkan hampir 1,000 hadirin pada majlis Bersatu bahawa PN sebagai sebuah gabungan telah sebulat suara bersetuju bahawa BN adalah musuh politik utamanya.

Beliau kemudian menggesa semua komponen PN supaya menyelaraskan hala tuju politik mereka ke arah perjanjian ini menjelang PRU15.

“Tidak boleh Bersatu begini, PAS begini, Gerakan begini. Jika kita tidak menunjukkan perpaduan, kita akan kalah kerana mesej di bawah tidak jelas. Siapa musuh kita?” katanya semasa ucapan perasmian.

Hampir kesemua kepimpinan tertinggi Bersatu termasuk timbalan presidennya Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dan pengarah pilihan raya Datuk Seri Azmin Ali hadir hari ini, serta presiden Gerakan Datuk Seri Dominic Lau.

Bagaimanapun, Setiausaha Agung Bersatu Datuk Seri Hamzah Zainuddin tidak kelihatan pada majlis itu.

PAS juga tidak menghantar wakil ke sambutan Bersatu hari ini, begitu juga Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) dan Parti Progresif Sabah (SAPP).

Semalam, akhbar harian Melayu Utusan Malaysia melaporkan bahawa Hadi bertemu Ahmad Zahid Umno pada Selasa lepas dalam dakwaan cubaan untuk menghidupkan semula Muafakat Nasional (MN).

Ketua Penerangan PAS Khairil Nizam Khirudin enggan mengulas mengenai dakwaan pertemuan itu tetapi menegaskan MN masih sihat dan hidup.

Read Previous

PM Bangladesh mengecam ‘tragedi’ negara kaya mengenai iklim

Read Next

Di New York, PM menggesa kesabaran, kata belum ada keputusan mengenai PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.