The Malaysia Post

Di New York, PM menggesa kesabaran, kata belum ada keputusan mengenai PRU15

Ketika spekulasi semakin memuncak bilakah pilihan raya umum ke-15 (PRU15) akan diadakan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata beliau masih belum memutuskan bila untuk membubarkan Parlimen.

Perdana menteri berkata sebarang keputusan mengenai pembubaran Parlimen akan bergantung kepada hasil perbincangan pimpinan tertinggi Umno pada 30 Sept.

“Pada petang 30 (Sept), ada mesyuarat Top 5 dan biro politik, dan kemudian pada malam mesyuarat Majlis Tertinggi. Jadi mari kita tunggu,” katanya pada sidang media pada Ahad pada akhir lawatannya ke New York, di mana beliau berucap di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA).

Ismail Sabri, yang merupakan naib presiden Umno, berkata beliau masih belum menerima sebarang maklumat mengenai agenda yang digariskan untuk mesyuarat Majlis Tertinggi.

“Saya sendiri tidak tahu agenda mesyuarat dan butiran lain. Jadi kita hanya boleh berbincang pada malam itu sendiri,” tambahnya.

“5 Teratas” Umno merujuk kepada presiden, timbalan presiden dan tiga naib presiden.

Ditanya sama ada beliau telah menemui inspirasi apabila beliau mahu membubarkan Parlimen, perdana menteri menjawab dengan ringkas “belum”.

Ismail Sabri berkata ketika bersiar-siar di sekitar Central Park yang terkenal di New York, dia kagum dengan bagaimana taman seluas 832 ekar yang terletak di tengah-tengah bandar itu dapat diselenggara dan dipelihara dengan baik.

Beliau seterusnya berkata kini sudah pasti ada cadangan untuk taman yang sama dibangunkan (di Malaysia) juga.

“Saya kini telah menemui inspirasi tentang cara memelihara kawasan hijau kita.

“Bagaimanapun, untuk pilihan raya, saya masih belum menemui apa-apa (inspirasi),” katanya sambil tersenyum.

Read Previous

Muhyiddin mahu Hadi Awang jelaskan PAS, mesyuarat Umno

Read Next

Pembayar cukai mungkin mengeluarkan tambahan RM1b hanya untuk mengadakan PRU15 semasa musim banjir akhir tahun, kata bekas ketua SPR

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.