The Malaysia Post

Pembayar cukai mungkin mengeluarkan tambahan RM1b hanya untuk mengadakan PRU15 semasa musim banjir akhir tahun, kata bekas ketua SPR

Pembayar cukai Malaysia mungkin perlu membayar sehingga RM1 bilion tambahan untuk pilihan raya umum ke-15 negara jika pakatan pemerintah memaksa satu pada November atau nadi banjir monsun tahunan, seorang bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meramalkan.

Menurut Tan Sri Abdul Aziz Yusof, cuaca buruk adalah faktor yang banyak mempengaruhi saranan SPR mengenai masa terbaik — dan terburuk — untuk mengadakan pilihan raya umum yang dijadualkan setiap lima tahun sekali.

“Apabila hendak menentukan tarikh pilihan raya, SPR hanya boleh bertindak sebagai entiti penasihat. Kami akan mempertimbangkan faktor seperti ramalan cuaca dan sama ada terdapat sebarang perayaan pada tarikh tersebut.

“Tetapi kerajaan akan memutuskan sama ada tarikh itu boleh dilaksanakan atau tidak. Saya rasa jika PRU15 akan datang pada November, tambahan RM1 bilion lagi akan dibelanjakan,” katanya kepada Malay Mail.

Ini bermakna bahawa perbelanjaan tambahan sahaja untuk tinjauan pendapat adalah sekitar dua kali ganda daripada kos untuk mengendalikan pilihan raya umum 2018 secara keseluruhannya.

Abdul Aziz berkata, sebahagian besar daripada tambahan RM1 bilion ini akan dibelanjakan untuk logistik, khususnya untuk mengangkut pengundi ke pusat pengundian masing-masing di kawasan yang dinaiki air.

Ramalan itu akan meletakkan kos mengadakan PRU15 melebihi kos negara untuk mengadakan pilihan raya umum pada penghujung 2020 atau semasa kemuncak pandemik Covid-19.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Takiyuddin Hassan memberitahu Parlimen bahawa langkah tambahan dan langkah berjaga-jaga perintah kawalan pergerakan (PKP) bermakna ia akan menelan belanja RM1.2 bilion bagi Malaysia untuk keluar mengundi ketika itu.

Menurut SPR pada 2018, ia membelanjakan RM460,000 untuk menjalankan PRU13 dan RM500,000 untuk PRU14. Kedua-duanya sudah jauh lebih besar daripada RM171,820 yang diperuntukkan untuk pilihan raya umum 2008.

Semalam, SPR dipetik berkata pilihan raya umum ke-15 boleh membebankan pembayar cukai sehingga RM1.1 bilion dalam apa yang boleh menjadi pilihan raya negara paling mahal setakat ini.

Penambahan kira-kira lima juta pengundi baharu ke dalam daftar pemilih akan menjadi pemacu utama lonjakan kos yang menggandakan perbelanjaan untuk pilihan raya sebelumnya dan apabila peratusan keluar mengundi berada pada rekod tertinggi, Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Ghani Salleh dilaporkan berkata.

Abdul Aziz menjelaskan hipotesis PRU15 semasa musim banjir akan menjadi lebih kompleks kerana suruhanjaya itu juga perlu menyelaras dan berhubung dengan entiti tambahan seperti Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) untuk mendapatkan remedi.

“Keadaan sebegitu akan menimbulkan rasa tidak minat pengundi kerana mereka akan mengutamakan kehidupan mereka daripada beberapa acara politik.

“Jadi, jika pilihan raya umum akan diadakan pada bulan November, orang ramai akan menyalahkan SPR atas keputusan itu,” katanya.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Muhammad Helmi Abdullah memberitahu akhbar berbahasa Inggeris New Straits Times bahawa monsun timur laut yang dijangka berlaku pada pertengahan November akan membawa hujan lebat berterusan yang boleh mengakibatkan banjir besar.

Umno parti nasionalis Malaysia telah bergelut untuk pilihan raya umum awal dalam tahun ini, dengan spekulasi bahawa ini mungkin pada November kerana Bajet 2023 masih belum dibentangkan.

Khabar angin itu mendapat sambutan selepas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa pembentangan pelan perbelanjaan persekutuan akan dikemukakan dalam tempoh tiga minggu hingga 7 Oktober, dengan spekulasi bahawa Parlimen akan dibubarkan serta-merta atau tidak lama lagi.

Parti pembangkang termasuk Pakatan Harapan menentang mengadakan PRU15 pada November, berkata hujan lebat yang diramalkan dan banjir akan menjadikan keadaan mengkhianati rakyat Malaysia.

Tahun lepas, Malaysia mengalami salah satu banjir paling teruk dalam rekod, menyebabkan anggaran RM6.5 bilion kerosakan harta benda dan menyebabkan lebih 71,000 orang kehilangan tempat tinggal.

Banjir itu amat teruk di Selangor, negeri paling industri di negara ini, di mana hampir separuh daripada 54 kematian berkaitan banjir berlaku.

Read Previous

Di New York, PM menggesa kesabaran, kata belum ada keputusan mengenai PRU15

Read Next

Ketua PSB tidak bersetuju dengan had tempoh perkhidmatan perdana menteri Sarawak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.