The Malaysia Post

Ketua PSB tidak bersetuju dengan had tempoh perkhidmatan perdana menteri Sarawak

Presiden Parti Sarawak Bersatu (PSB) Datuk Seri Wong Soon Koh berkata beliau tidak bersetuju dengan gesaan supaya Sarawak mencontohi Sabah dengan mengehadkan tempoh jawatan perdana menteri kepada dua penggal.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bawang Assan itu beralasan bahawa seorang pemimpin yang “cemerlang” harus dibenarkan terus berkhidmat agar negeri atau negara melihat kemajuan selanjutnya.

“Tempoh jawatan perdana menteri tidak perlu dihadkan kepada dua penggal. Bagi seorang perdana menteri yang mempunyai kualiti kepimpinan yang rendah dan lemah, walaupun satu penggal adalah terlalu panjang.

“Sebaliknya, bagi seorang pemimpin yang baik dan berkebolehan yang berjiwa rakyat, tempoh dua penggal adalah terlalu singkat,” katanya kepada The Borneo Post semalam.

Wong mengulas kenyataan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor bahawa Kabinet Sabah pada dasarnya telah meluluskan cadangan untuk mengehadkan tempoh jawatan ketua menteri kepada dua penggal.

Bercakap pada jerayawara Gabungan Rakyat Sabah di Beluran pada Sabtu, Hajiji berkata cadangan itu akan dibawa ke mesyuarat Dewan Undangan Negeri Sabah akan datang, jika rakyat dan semua ahli Dewan yang mulia bersetuju untuk meminda Perlembagaan Negeri berkaitan perkara itu.

Wong berkata walaupun di China, tradisi panjang had dua penggal memegang jawatan untuk pemimpin tertinggi tidak lama lagi akan dipinda bagi membolehkan Presiden Xi Jinping terus berkhidmat bagi memastikan kesinambungan dan kestabilan.

“Kesimpulannya, bagi pemimpin yang miskin, tidak berprestasi, satu penggal pun terlalu panjang. Bagi pemimpin yang baik dan cemerlang, dua penggal atau lebih tidak pernah cukup,” tambahnya.

Read Previous

Pembayar cukai mungkin mengeluarkan tambahan RM1b hanya untuk mengadakan PRU15 semasa musim banjir akhir tahun, kata bekas ketua SPR

Read Next

Pan Gon berbangga dengan pemain walaupun kekalahan Piala Raja kepada Tajikistan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.