The Malaysia Post

Pan Gon berbangga dengan pemain walaupun kekalahan Piala Raja kepada Tajikistan

Nary sedikit penyesalan, tetapi sebaliknya bangga.

Walaupun gagal menamatkan penantian 44 tahun Malaysia untuk kegemilangan dalam Piala Raja Thailand selepas tewas 0-3 kepada dalam penentuan sepakan penalti kepada Tajikistan pada perlawanan akhir, ketua jurulatih skuad bola sepak negara, Kim Pan Gon memuji pengecasnya kerana mempamerkan semangat juang yang baik. dan ketabahan mental sepanjang perlawanan malam tadi.

“Kami menjangkakan bahawa ia akan menjadi perlawanan yang sangat sukar kerana Tajikistan, menduduki ranking ke-109 dunia, mereka adalah pasukan yang sangat fizikal dan kuat tetapi saya sangat berbangga dengan sikap dan semangat pemain Harimau Malaya (di final).

“Tidak menyesal, kami telah melakukan yang terbaik dan berharap untuk menilai kem ini sebelum kami cuba membuat persediaan untuk Piala AFF Mitsubishi Electric 2022 (yang akan diadakan dari 20 Dis 2022 hingga 16 Jan, 2023),” katanya kepada akhbar selepas perlawanan. persidangan melalui rakaman audio yang disediakan kepada media daripada Persatuan Bola Sepak Malaysia.

Juara kejohanan edisi ke-48 itu terpaksa ditentukan menerusi penentuan sepakan penalti selepas kedudukan terikat 0-0 selepas waktu peraturan.

Pemain Korea Selatan itu kecewa melihat hujan lebat pada separuh masa pertama telah menjejaskan prestasi Harimau Malaya dalam perlawanan akhir kejohanan empat pasukan itu.

Pan Gon menegaskan bahawa dia tidak mahu menamatkan permainan melalui penentuan sepakan penalti dan percaya bahawa pemainnya boleh bermain lebih baik.

Dalam pada itu, jurulatih berusia 53 tahun itu berharap Malaysia yang kini berada di ranking ke-148 dunia bersedia untuk bersaing dengan pasukan di ranking 110 ke atas dalam tempoh dua tahun akan datang.

Sementara itu, beliau memuji sokongan peminat Malaysia yang hadir di venue dan berterima kasih kepada Liga Bolasepak Malaysia (MFL) kerana membuat penyelarasan pada perlawanan liga tempatan dalam usaha memberi peluang kepada pemain melaporkan diri bagi tugasan kebangsaan bagi pertandingan ini.

Pasukan negara mara ke final susulan kemenangan 5-3 ke atas Thailand, juga dalam penentuan sepakan penalti, selepas kedua-dua pasukan terikat 1-1 sepanjang 90 minit, Khamis lalu.

Malaysia telah menjulang piala itu pada 1972 diikuti dengan hatrik kejuaraan pada 1976, 1977 dan 1978.

Terdahulu semalam, tuan rumah, Thailand menduduki tempat ketiga selepas mengatasi Trinidad & Tobago, 2-1.

Read Previous

Ketua PSB tidak bersetuju dengan had tempoh perkhidmatan perdana menteri Sarawak

Read Next

‘Don’t Worry’ mendahului box office di tengah-tengah konflik pelakon yang dilaporkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.