The Malaysia Post

Kekayaan Mahathir Adalah “Rahsia Terbuka” – Anwar

Menurut Perdana Menteri Anwar Ibrahim selepas satu majlis, beliau mendakwa bahawa kekayaan Dr Mahathir Mohamad adalah ‘rahsia terbuka’ dan mempunyai kapal terbang, kapal, dan syarikat bernilai berbilion ringgit.

Semua orang tahu mengenai hal tersebut dan ia merupakan sebuah “Rahsia Terbuka,”.

Sebelum ini, Anwar mendakwa bahawa Mahathir telah memperkayakan keluarganya semasa memegang jawatan sebagai perdana menteri.

Mahathir kemudiannya menafikan dakwaan tersebut dan mencabar Anwar untuk mengemukakan bukti tuntutan tersebut.

Tidak Ada Masalah Isytihar Harta

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan bahawa beliau tidak ada masalah untuk mendedahkan nilai bersih kewangannya kepada umum dan telah melakukannya tahun lalu.

Anwar juga menyebut bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad, bekas perdana menteri dua kali, masih belum mendedahkan nilai kewangannya selepas mencabarannya.

Anwar menyatakan bahawa beliau telah mengisytiharkan aset bernilai RM11 juta sebagai sebahagian daripada kempen pilihan raya umum ke-15 tahun lepas.

Dalam pengisytiharan tersebut, Anwar melaporkan memiliki sebuah rumah dan tiga bidang tanah bernilai RM10.35 juta, serta kira-kira RM829,000 dalam bentuk wang tunai dan simpanan pada Oktober 2022.

Baca lagi | Pembangkang di Thailand Menamakan Taikun Hartanah sebagai Penasihat Kanan

Bekas perdana menteri tersebut telah memfailkan saman libel bernilai RM150 juta terhadap Anwar berhubung tuntutan tersebut, menuntut RM50 juta sebagai ganti rugi am dan RM100 juta lagi sebagai ganti rugi teladan.

Pada 3 Mei semasa memfailkan saman, Mahathir mendakwa bahawa kenyataan tersebut dibuat oleh Anwar atas kapasitinya sebagai perdana menteri dan, oleh itu, mempunyai kesan yang jauh lebih dahsyat ke atasnya berbanding dengan kenyataan serupa yang dibuat oleh rakyat biasa.

Beliau menyatakan bahawa dakwaan tersebut menghakis statusnya sebagai negarawan dan bekas perdana menteri.

Baca lagi | Ordinan Darurat membolehkan Agong mengambil sementara tanah, bangunan, harta alih

Tarik Balik Kenyataan Fitnah

Tun Mahathir desak Anwar Ibrahim supaya menarik balik semua kenyataan fitnah yang telah dibuat terhadapnya dan disiarkan di media arus perdana dan media sosial.

Mahathir menyatakan bahawa kenyataan fitnah Anwar itu bertujuan untuk menjejaskan imejnya di kalangan orang ramai kerana ia dilihat dan didengari oleh spektrum yang luas.

Mahathir juga ingin Anwar memohon maaf tanpa syarat dan berjanji untuk tidak mengulangi kenyataan yang sama atau serupa pada masa hadapan.

Pada Kongres PKR pada 18 Mac, Anwar, tanpa menyebut nama Mahathir, merujuk kepada masa “bekas bosnya memimpin kerajaan”.

Mahathir menjadi perdana menteri selama 22 tahun antara 1981 dan 2003 dan sekali lagi memimpin kerajaan selama 22 bulan dari Mei 2018 hingga Februari 2020.

Anwar berada dalam Kabinet Mahathir dari 1983 sehingga dipecat daripada Umno dan kerajaan pada 1998.

Beliau telah pun berkhidmat sebagai timbalan perdana menteri dari tahun 1993 sehingga tahun 1998.

Read Previous

Imran Khan Dibebaskan Dengan Ikat Jamin

Read Next

Foto Berpegangan Tangan Cetus Spekulasi Taylor Swift, Matty Healy Bercinta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.