The Malaysia Post

Imran Khan Dibebaskan Dengan Ikat Jamin

ISLAMABAD: Bekas Perdana Menteri Paistan, Imran Khan telah dibebaskan dengan ikat jamin setelah ditahan oleh pasukan separa tentera sebelum Mahkamah Agung menyatakan penahanan tersebut melanggar undang-undang dan memerintahkan pembatalan proses tersebut.

Imran telah menghadiri Mahkamah Tinggi Islamabad dengan pengiringan puluhan anggota polis dan pasukan separa tentera sebelum akhirnya diberikan jaminan oleh mahkamah.

Ikat Jamin Sementara Selama 2 Minggu

Peguam bekas Perdana Menteri, Khawaja Harris, menyatakan bahawa mahkamah memberikan Imran jaminan sementara selama dua minggu dan memerintahkan pihak berkuasa untuk tidak menahan Imran dalam kes rasuah tersebut.

Imran, yang juga merupakan pemimpin pembangkang di Pakistan, telah memulakan misi menentang tentera.

Agensi rasuah tertinggi Pakistan sebelum ini telah menahannya ketika beliau tiba di mahkamah di ibu negara Pakistan bagi tujuan untuk menghadiri perbicaraan kes mahkamah.

Sebagai protes, ribuan penyokong Imran telah melakukan rusuhan di seluruh bandar di negara tersebut dengan membakar bangunan dan menghalang jalan selama dua hari.

Pihak polis dan hospital di Pakistan melaporkan bahawa sekurang-kurangnya sembilan orang telah meninggal dunia dalam rusuhan tersebut.

Pihak berkuasa Pakistan mengumumkan bahawa ratusan anggota polis cedera dan lebih 3,500 orang telah ditahan, kebanyakannya di wilayah Punjab dan Khyber Pakhtunkhwa.

Ketua Hakim Pakistan, Umar Ata Bandial, menyatakan bahawa penahanan tersebut melanggar undang-undang kerana berlaku di dalam kawasan mahkamah, di mana Khan bermaksud untuk memohon ikat jamin.

Baca lagi | Austria Negara Terbaharu Haramkan TikTok Daripada Telefon Kerajaan

Berada Di Bawah Jagaan Polis

Beliau berada di bawah jagaan polis semasa tinggal dalam tahanan di mahkamah untuk keselamatan dirinya sehingga dia tiba di Mahkamah Tinggi Islamabad.

Semalam, krisis politik di Pakistan semakin menjadi-jadi apabila lebih banyak protes ganas diadakan dan kerajaan mengerahkan tentera selepas bekas perdana menteri, Imran Khan direman selama lapan hari berhubung dakwaan rasuah baharu.

Pendengaran rutin Imran Khan di Islamabad pada kelmarin telah menyaksikan penangkapannya dan dibawanya beliau ke satu lokasi rahsia.

Baca lagi | Wikipedia Kembali Dalam Talian di Pakistan selepas Larangan ‘Penghujatan’

Krisis Politik Semakin Teruk

Krisis politik yang berlarutan selama berbulan-bulan ini telah menyaksikan kebangkitan penunjuk perasaan yang termasuk penangkapan beramai-ramai.

Hal ini terjadi selepas Imran ditumbangkan pada April tahun lalu dan kemudiannya telah memimpin kempen penentangan terhadap tentera Pakistan.

Seorang penyokong, Niaz Ali di Peshawar berkata, “Jika mereka fikir menangkap Imran Khan akan melemahkan moral kami, mereka silap besar. Kami akan berdiri bersama beliau sampai mati.”

Banyak monumen dan bangunan kerajaan dibakar semasa protes di Peshawar.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ini 18 Tempat Menarik Di Melaka Yang Paling Best Dan Terkini!

Read Next

Kekayaan Mahathir Adalah “Rahsia Terbuka” – Anwar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.