The Malaysia Post

Wikipedia Kembali Dalam Talian di Pakistan selepas Larangan ‘Penghujatan’

Wikipedia telah Kembali Dalam Talian di Pakistan Hari Ini

Selepas perdana menteri negara itu mengarahkan pihak berkuasa untuk menarik balik sekatan yang dikenakan ke atas ensiklopedia dalam talian berhubung “kandungan menghujat”.

Penghujatan ialah isu sensitif di Pakistan majoriti Muslim, dan Facebook dan YouTube sebelum ini telah diharamkan kerana menerbitkan kandungan yang dianggap mencemarkan nama baik.

Menteri Penerangan dan Penyiaran Marriyum Aurangzeb mentweet salinan perintah itu yang menyatakan: “Perdana Menteri dengan sukacitanya mengarahkan bahawa laman web (Wikipedia) boleh dipulihkan dengan serta-merta.”

Yayasan Wikimedia – dana bukan untung yang menguruskan Wikipedia – memberitahu AFP semalam bahawa ia “disediakan bahawa Pihak Berkuasa Telekomunikasi Pakistan (PTA) telah diarahkan untuk memulihkan akses kepada Wikipedia” dan berharap untuk melihat trafik dalam talian di Pakistan “disambung semula tidak lama lagi .”

Minggu lalu, PIBG memberi Wikipedia 48 jam untuk mengalih keluar kandungan yang dianggap “menghujat”, sebelum ia menyekat tapak web.

Seorang jurucakap agensi telah berkata pada hari Sabtu bahawa Wikipedia akan “kekal disekat sehingga mereka mengeluarkan semua bahan yang tidak menyenangkan”, tanpa menyatakan kandungan yang dipertikaikan.

Hari ini, laman web itu sekali lagi boleh diakses.

Baca Lagi | Presiden MAA Aishah Ahmad Meninggal Dunia di Jeddah

Baca Lagi | Lapangan Terbang Istanbul yang dikendalikan Malaysia Membantu Penyelamatan Gempa Bumi Turki

Kongsi Ilmu

Menurut perintah yang disiarkan semalam, Perdana Menteri Shehbaz Sharif telah mengarahkan sebuah jawatankuasa terdiri daripada tiga menteri kerajaan untuk meneliti keputusan PIBG menyekat Wikipedia.

Jawatankuasa itu mendapati bahawa “akibat yang tidak diingini daripada larangan menyeluruh ini… melebihi manfaatnya”, menurut dokumen itu, yang ditandatangani oleh setiausaha utama kepada perdana menteri Syed Tauqir Shah.

Satu lagi jawatankuasa menteri akan ditubuhkan untuk meneliti lebih lanjut isu itu, tambahnya.

“Rakyat Pakistan bergantung pada Wikipedia sebagai sumber pengetahuan dan sebagai laluan untuk berkongsi pengetahuan mereka dengan orang lain,” kata jurucakap Wikimedia.

“Mencabut larangan ini bermakna bahawa rakyat Pakistan boleh terus mendapat manfaat daripada dan mengambil bahagian dalam pertumbuhannya dalam gerakan global yang berusaha untuk menyebarkan dan berkongsi pengetahuan yang disahkan, boleh dipercayai dan bebas.”

Organisasi itu tidak segera menjawab pertanyaan AFP sama ada ia telah mengambil sebarang tindakan untuk mengalih keluar kandungan tertentu.

Ia berkata dalam satu kenyataan sebelum ini bahawa “Yayasan Wikimedia tidak membuat keputusan mengenai kandungan apa yang disertakan di Wikipedia atau cara kandungan itu dikekalkan.”

“Kami menghormati dan menyokong keputusan editorial yang dibuat oleh komuniti editor di seluruh dunia,” tambahnya.

Kempen kebebasan bersuara telah menonjolkan apa yang mereka katakan sebagai corak penapisan kerajaan yang semakin meningkat terhadap media cetak dan elektronik Pakistan.

Pakistan menyekat YouTube dari 2012 hingga 2016 selepas ia memuatkan filem tentang Nabi Muhammad yang membawa kepada protes ganas di seluruh dunia Islam.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, negara itu juga telah menyekat aplikasi perkongsian video yang sangat popular TikTok beberapa kali kerana kandungan “tidak senonoh” dan “tidak bermoral”.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Lapangan Terbang Istanbul yang dikendalikan Malaysia Membantu Penyelamatan Gempa Bumi Turki

Read Next

Tujuh Prinsip Kehidupan Awam dan Malaysia Madani

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.