The Malaysia Post

Apl Ini Lebih Baik daripada Facebook & Twitter

Fediverse dan Crypto Technologies Sedang Dibangunkan

Pemula telah menggunakan teknologi Fediverse dan crypto untuk mereka bentuk apl media sosial yang lebih sihat, selamat dan lebih demokratik. Tetapi bolehkah mereka bersaing dengan gergasi?

Berhenti atau mengurangkan penggunaan media sosial boleh menjadi azam Tahun Baru yang hebat. Kajian mencadangkan bahawa ramai yang telah melakukannya, secara kekal atau sementara, melaporkan peningkatan produktiviti, tumpuan, dan kebahagiaan.

Media Sosial dengan Cara Mudah

Tetapi apa yang dipanggil detoks digital tidak semudah itu. Ramai di antara kita menggunakan media sosial kerana ia adalah cara yang mudah untuk kekal berhubung dengan rakan dan keluarga serta mengikuti berita dan perdebatan dalam talian.

Masalahnya ialah algoritma semua platform utama, yang direka untuk meningkatkan masa yang diluangkan oleh pengguna pada apl mereka, cenderung untuk menyeret kita ke dalam pusaran imej dan video komersial dan menghiburkan.

Penyelesaian untuk Elselien Kuepers, seorang doktor Belanda berusia 33 tahun, adalah menukar kepada aplikasi bukan komersial dan kurang popular. “Ia memberi saya pengalaman yang santai dan lebih tulen,” katanya kepada DW.

BeReal, aplikasi yang digunakan Kuepers, membolehkan orang ramai menyiarkan satu gambar kehidupan mereka setiap hari. Ia menghantar pemberitahuan setiap hari pada jam rawak, memberikan pengguna dua minit untuk menangkap dan menyiarkan gambar mereka sendiri, katanya.

Dua minit tidak cukup masa untuk mementaskan foto yang kelihatan cantik secara buatan. Apl ini juga tidak membenarkan penggunaan penapis, jadi apa yang anda siarkan ialah demonstrasi sebenar tentang apa yang anda lakukan pada masa ini.

Pada garis masanya, gambar orang dilihat semasa bermain permainan papan, berjalan atau sedang makan. Sesetengah gambar bengkok, dan sesetengah orang memotong separuh muka mereka daripada bingkai. “Saya rasa ia lebih mengujakan daripada Instagram, yang dipenuhi dengan imej yang diedit dan perfeksionis,” katanya.

BeReal Meletup pada Musim Panas 2022

BeReal meledak dalam populariti pada musim panas 2022, menduduki tempat ke-10 platform media sosial paling banyak dimuat turun, menonjolkan daya tarikan meluas untuk pengalaman media sosial yang berbeza dan kurang bermasalah. Sebagai tindak balas, banyak syarikat permulaan telah muncul dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan pelbagai peringkat kejayaan, atau peluang untuk bersaing dengan gergasi teknologi besar.

Baca Lagi | 10 Perkara Yang Anda Tidak Tahu Tentang Malaysia

Baca Lagi | Imbas Balik Malaysia 2022

Menyelesaikan Masalah ‘Big Tech’

Kontroversi yang menyelubungi kebanyakan platform klasik seperti Tiktok, Facebook atau YouTube, timbul daripada cara algoritma atau model perniagaan mereka berfungsi.

Masa purata pengguna menghabiskan apl media sosial dipecah-pecah dan dijual kepada pengiklan oleh syarikat media sosial. Platform menganalisis data pengguna mereka untuk mengoptimumkan apl dan kadangkala menjualnya kepada pihak ketiga.

Model perniagaan ini ialah pemacu utama masalah media sosial yang paling terkenal: kesan yang semakin merosot terhadap kesihatan mental dan potensi ketagihannya, isu privasi data, penyebaran maklumat salah dan pembentukan ruang gema, di mana pengguna terdedah terutamanya kepada idea dan pengguna yang sesuai dengan pandangan mereka sendiri.

Kertas penyelidikan, yang diterbitkan pada Disember 2022 oleh Christian Montag, profesor psikologi molekul di Universiti Ulm di barat daya Jerman, dan rakan-rakannya, menunjukkan pautan kepada model fungsi Big Tech. Dia memberitahu DW:

Selagi pengguna membayar elaun penggunaan perkhidmatan media sosial dengan data mereka sendiri, saya fikir masalah ini tidak akan diselesaikan.

Cara Apl Baharu Cuba Membetulkannya

Inisiatif media sosial alternatif cuba mengelakkan masalah ini dengan mereka bentuk struktur rangkaian terdesentralisasi di mana, bukannya algoritma, pengguna atau komuniti pengguna mengawal aliran kandungan merentas platform.

Mastodon adalah salah satu daripadanya, di mana bukannya satu pelayan utama, persekutuan pelayan yang saling berkaitan menjadi tuan rumah akaun dan perkara yang mereka terbitkan, dengan setiap pelayan mempunyai peraturan dan protokolnya sendiri.

Pembentukan ini, dikenali sebagai Fediverse, membolehkan pengguna dari satu pelayan berinteraksi dengan pengguna dan kumpulan dari pelayan lain. Berbanding dengan platform seperti Twitter, komuniti di Mastodon mempunyai lebih kebebasan dalam mewujudkan garis panduan mereka sendiri. Tetapi kandungan mereka didedahkan kepada orang ramai melalui pengguna mereka, yang kebanyakannya ahli berbilang komuniti, menghalang mereka daripada bertukar menjadi bulatan tertutup seperti ruang gema sedia ada.

Seperti banyak apl lain dengan formasi serupa, Mastodon juga cuba menyerahkan keputusan untuk memadamkan siaran yang berbahaya atau kesat kepada undian pengguna. Sesetengah apl menyerahkan keputusan kepada juri yang dipilih secara rawak.

Selepas Elon Musk mengambil alih Twitter, Mastodon menjadi tajuk utama sebagai salah satu aplikasi yang pengguna mula mendaftar, selepas meninggalkan Twitter.

Steem atau Minda

Beberapa aplikasi alternatif lain, seperti Steem atau Mind, telah menggabungkan teknologi blockchain ke dalam fungsi pengewangan mereka. Untuk memberi ganjaran atau pentauliahan siaran, pengguna boleh menggunakan token crypto, yang boleh dikesan dan oleh itu selalunya lebih telus daripada transaksi biasa. Ini bermakna semua urus niaga berlaku dalam platform, dan jelas cara siaran ditaja dan oleh siapa.

Sesetengah pakar telah menimbulkan keraguan sama ada aplikasi berasaskan Fediverse boleh mampan. Sifat terpencar platform ini boleh menyukarkan untuk menyederhanakan kandungan dan menangani siaran yang tidak sesuai atau berbahaya. Dengan tiada pihak berkuasa pusat yang mengawasi Fediverse, ia boleh bertukar menjadi persekitaran yang kurang selamat dan mesra untuk pengguna.

Walau bagaimanapun, Montag optimistik tentang masa depan eksperimen ini: “Saya fikir Fediverse boleh menjadi masa depan,” katanya sambil menunjukkan fakta bahawa bersaing dengan platform utama semasa tidak akan mudah.

Menganggap Media Sosial sebagai Kebaikan Awam

Memandangkan syarikat pemula berusaha untuk mencipta alternatif yang lebih baik, beberapa kumpulan dan inisiatif berusaha untuk memastikan teknologi besar semasa bertanggungjawab. Pusat Teknologi Manusia (CHT) adalah salah satu daripada mereka, yang telah berkempen untuk dasar yang lebih ketat untuk mengawal syarikat media sosial, serta mendorong mereka kepada model perniagaan mereka, dan menghapuskan fungsi merosakkan mereka.

Mengawal selia gergasi media sosial dan mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh mereka adalah sama pentingnya dengan inovasi pasaran, kata Montag. Selain mengurangkan kerosakan syarikat berteknologi besar, memperkenalkan peraturan boleh memungkinkan persaingan untuk syarikat baharu. Kami memerlukan protokol yang membolehkan pengguna berkomunikasi merentas platform, seperti cara dua orang berada di telefon antara satu sama lain dengan pembekal yang berbeza, katanya.

Di kalangan saintis, perdebatan sedang berlaku sama ada media sosial dicirikan sebagai kebaikan awam. Dalam senario sedemikian, kami perlu membayangkan membayar yuran langganan untuk platform terdesentralisasi yang menghormati privasi kami.

Memecahkan media sosial daripada model perniagaan yang bergantung pada data dan masa pengguna, adalah satu-satunya cara kami boleh menghasilkan media sosial yang “lebih sihat”, tegasnya.

Read Previous

Imbas Balik Malaysia 2022

Read Next

Bagaimana untuk membuat wang di Instagram 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.