The Malaysia Post

Imbas Balik Malaysia 2022

Imbas kembali pada tahun 2022

Memandangkan tirainya melabuh pada 2022, Matahari melihat kembali tahun yang penuh dengan ujian, kesengsaraan, kegembiraan dan kesedihan. Daripada ketidaktentuan yang ditimbulkan oleh pandemik Covid-19 hingga pilihan raya umum ke-15 (PRU15) yang menggigit kuku dan tragedi tanah runtuh Batang Kali, tahun ini pastinya tidak kekurangan cabaran.

Senarai untuk Dilihat Kembali

Anggota keselamatan mengiringi pedati Dewa Murugan untuk menghalang orang ramai daripada berkumpul semasa perarakan Thaipusam yang diadakan di bawah sekatan Covid-19 di Ipoh pada 18 Jan.

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi meninggalkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas diberitahu membela diri atas 47 pertuduhan pengubahan wang haram, pecah amanah jenayah dan rasuah pada 24 Jan.

Pengundi beratur untuk membuang undi di pusat mengundi di Muar untuk pilihan raya negeri Johor pada 12 Mac.

Sebuah pesawat Etihad dari Abu Dhabi disembur air sebaik tiba di KLIA di Sepang, selepas pembukaan semula sempadan Malaysia pada 1 April.

Bekas perdana menteri Najib Razak (kiri) bertembung penumbuk dengan ketua pembangkang ketika itu Anwar Ibrahim semasa Debat Perdana di Kuala Lumpur pada 12 Mei.

Baca Lagi | Panduan Perjalanan Kuala Lumpur 2023

Baca Lagi | 10 Perkara Yang Anda Tidak Tahu Tentang Malaysia

Penunjuk perasaan memegang sepanduk menggesa Singapura memansuhkan hukuman mati semasa berjaga-jaga menyalakan lilin di hadapan suruhanjaya tinggi Singapura di Kuala Lumpur, di tengah-tengah hukuman mati di negara kota itu.

Perayaan Bon Odori membuat kemunculan semula selepas rehat akibat pandemik, dengan ratusan peserta membanjiri Stadium Panasonic di Shah Alam pada 16 Julai.

Pandangan luar kapal tempur pesisir, salah satu daripada beberapa di tengah-tengah kontroversi membabitkan kementerian pertahanan, di Limbungan Tentera Laut Boustead di Lumut, Perak, pada 13 Ogos.

Separuh Jalan

Rosmah Mansor, isteri bekas perdana menteri Najib Razak, meninggalkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas didapati bersalah melakukan rasuah dalam kes hibrid solar pada 1 Sept.

Kemudian perdana menteri Ismail Sabri Yaakob (tengah), diapit menteri kewangannya Tengku Zafrul Aziz, tiba di Parlimen di Kuala Lumpur untuk pembentangan bajet 2023.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Abdul Ghani Salleh bercakap pada sidang media mengumumkan tarikh pilihan raya umum ke-15 di Kuala Lumpur pada 20 Okt, 10 hari selepas pembubaran Parlimen.

Pengerusi Perikatan Nasional Muhyiddin Yassin (tengah) dan pemimpin lain meraikan keputusan pilihan raya yang menyaksikan perubahan drastik dalam sokongan terhadap gabungan itu.

Read Previous

10 Perkara Yang Anda Tidak Tahu Tentang Malaysia

Read Next

Apl Ini Lebih Baik daripada Facebook & Twitter

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.