The Malaysia Post

10 Perkara Yang Anda Tidak Tahu Tentang Malaysia

Malaysia adalah Salah satu Hiasan Tersembunyi Asia

Negara ini sering diabaikan kerana ia memerlukan status ekonomi negara senegaranya dan Singapura negeri sebelumnya. Di samping itu, ia bukan tempat pelancongan yang terkenal seperti dua negara berdekatannya yang lain seperti Thailand dan Indonesia.

Tetapi jika anda melihat sekilas dan anda akan menemui sebuah negara dengan sejarah yang kaya, orang yang menawan, dan makanan yang lazat.

Cari 10 perkara yang anda mungkin tidak tahu tentang Malaysia

1. Ia adalah salah satu negara yang paling pelbagai di Asia

Berdasarkan laporan CIA baru-baru ini, sebahagiannya 31 juta rakyat Malaysia adalah berbangsa Melayu. Oleh itu, hasil kepelbagaian Malaysia dalam gabungan agama, masakan, bahasa dan tradisi yang jelas.

2. Malaysia menyertakan tindakan positif untuk kaum majoriti

Sejarah Malaysia tersebar luas mengikut tekanan budaya yang berkemungkinan memanipulasi politiknya. Pada masa ini, orang Melayu mempunyai lebih sedikit pagar untuk masuk ke sekolah, memulakan perniagaan, dan berurusan dengan rumah berbanding jiran Cina-Malaysia dan India-Malaysia.

3. Tiada siapa yang tahu tentang tarikh pilihan raya akan datang

Berbeza daripada di AS, pilihan raya Malaysia tidak dirancang untuk masa tertentu, dan mungkin anggaran sesiapa sahaja bila pilihan raya akan datang akan berlangsung.

4. Pulau Pinang adalah ibu kota makanan jalanan Asia

Negeri Pulau Pinang di Malaysia, dan terutamanya ibu kota George, diambil sebagai salah satu tempat yang ideal untuk makanan jalanan di Asia, jika bukan di dunia. Makanan Pulau Pinang banyak diprasangka oleh Baba-Nyonya, subkumpulan eksklusif yang masakannya adalah campuran Cina, Melayu, Thai dan koleksi Asia Tenggara yang lain.

5. Bunga terbesar di dunia tumbuh di Malaysia

Malaysia merupakan tumbuhan yang paling terkenal ialah bunga rafflesia. Dengan bunga yang berkemungkinan mengembang melebihi satu ela panjangnya, Rafflesia ialah bunga utama di dunia. Semasa mekar, bunga itu mengeluarkan bau busuk, menawarkan kenaikan kepada nama haiwan kesayangannya “mayat mekar.” Bau itu menarik lalat, yang kemudiannya menyampaikan debunga.

Baca Lagi | Panduan Perjalanan Kuala Lumpur 2023

Baca Lagi | 10 Kemahiran Pemasaran Digital Penting di Malaysia

6. Seorang lelaki mendapat ugutan bunuh kerana mengadakan majlis membelai anjing

Pentadbiran Islam tradisional Malaysia mengambil anjing kotor dan dilarang.

Acara itu menawarkan jam hiburan untuk atendan, Muslim garis keras tidak berpuas hati. Pembuat acara, Syed Azmi Alhabshi, mendapat ugutan bunuh daripada ahli Islam yang mengalami dia mencederakan agama mereka. Malah dia terpaksa membelasah seketika.

7. ‘Raja buah-buahan’ tumbuh di sana tetapi kebanyakannya tidak dapat menyelerakannya

Durian dijangka buah yang paling polarisasi di dunia.

Ia diiktiraf sebagai “raja buah-buahan” di Malaysia dan juga bahagian lain di negara-negara Asia Tenggara, tetapi baunya sangat kuat sehingga ia dilarang daripada kebanyakan hotel di Malaysia.

8. Pemain badminton terbaik dunia ialah Malaysia

Warganegara Malaysia Lee Chong Wei telah menakluki prospek badminton dunia sejak beberapa dekad yang lalu. Dia berada di kedudukan No. 1 di dunia oleh Persekutuan Badminton Dunia, dan mengekalkan kedudukan teratas selama 199 minggu yang menakjubkan serta-merta antara tahun 2008 dan 2012.

9. Anda boleh dihukum mati kerana memiliki ganja

Malaysia menyertakan beberapa hukuman dadah yang keras di dunia termasuk hukuman mati yang diwajibkan kepada sejumlah besar dadah.

10. Ia adalah kediaman kepada syarikat penerbangan bajet bertaraf dunia

Ia boleh menjadi mahal untuk terbang ke Asia Tenggara dari AS, tetapi mana-mana pencinta perjalanan akan memberitahu anda bahawa apabila anda meneroka ke sana, ia sangat murah untuk mengembara.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Panduan Perjalanan Kuala Lumpur 2023

Read Next

Imbas Balik Malaysia 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.