The Malaysia Post

10 Aplikasi Barangan Runcit Terbaik di Malaysia

App Grocery in Malaysia Uprising

Perintah Kawalan Pergerakan Malaysia atau PKP telah mengubah banyak aspek kehidupan kita. Di seluruh dunia, tindak balas terhadap Covid-19 telah membawa kepada perubahan dalam tabiat dan amalan masakan.

Untuk sementara waktu, semua kedai makan di Malaysia ditutup untuk menjamu selera, menyebabkan orang ramai mula memasak di rumah lebih banyak. Juga, ramai yang menghantar barangan runcit mereka untuk mengelakkan orang ramai di pasar raya.

Malah sekarang, dengan peraturan yang semakin berkurangan (atau tidak pada masa ini), ramai di antara anda mungkin masih mahu mengamalkan penjarakan sosial dan lebih suka menghantar barangan runcit anda.

Berikut ialah 10 tapak beli-belah Barangan Runcit Dalam Talian terbaik yang boleh anda hubungi untuk mendapatkan sayur-sayuran segar, perasa kering dan banyak lagi di Lembah Klang dan Malaysia:

1. Bawiq

Bawiq ialah kedai runcit dalam talian yang menjanjikan penghantaran di depan pintu anda dalam masa 90 minit atau kurang. Perkhidmatan runcit dalam talian mula beroperasi di sini di Malaysia pada 2019 selepas bermula di Abu Dhabi pada 2017 dan merangkumi Lembah Klang (iaitu Petaling Jaya, Subang Jaya, Puchong, Mont Kiara, Sri Hartamas, Bangsar, Pusat Bandar Kuala Lumpur, dll.

Aplikasi Bawiq adalah seperti pasar raya dalam poket dengan pelbagai pilihan barangan keperluan pasar raya dan pilihan gred tinggi yang boleh dihantar mengikut keselesaan anda menggunakan pasukan terlatih profesional yang memilih sendiri pesanan anda. Jangkakan untuk melihat tawaran mingguan, bulanan dan bermusim dengan tawaran sehingga 50% diskaun produk harian dan pembayaran boleh dibuat melalui Kad Debit, Kad Kredit, bWallet, GrabPay, TouchnGo, Boost, FPX, MAE atau tunai semasa penghantaran.

Caj penghantaran: Penghantaran berjadual standard ialah RM4.50. Penghantaran segera dikenakan bayaran RM9.50. Sila semak aplikasi untuk penghantaran di kawasan anda.

2. HappyFresh

HappyFresh bukan kedai dengan sendirinya, tetapi pembeli peribadi yang akan mengambil barangan runcit anda untuk anda daripada senarai lokasi. Mereka menyediakan barangan runcit berdasarkan lokasi anda, jadi anda boleh memilih daripada senarai pasar raya dan kedai khusus di sekitar anda. Beberapa kedai yang tersedia termasuk Sam’s Garcia, Aeon, Tesco, Giant dan pelbagai kedai khusus termasuk kedai roti, kedai haiwan peliharaan, bilik wain bawah tanah dan banyak lagi.

Caj penghantaran: Bergantung pada jarak anda dari kedai yang anda pilih, bermula dari RM3

3. Barangan runcit Tesco

Tesco adalah salah satu pasar raya pertama di Malaysia yang menawarkan perkhidmatan penghantaran dalam talian. Mereka mempunyai cara yang sangat sistematik untuk mengatur masa penghantaran pelanggan, jadi anda mesti memilih kedai Tesco terdekat dan memilih slot penghantaran. Mereka membenarkan pesanan sehingga tiga minggu lebih awal. Dengan Tesco, anda mesti bertindak pantas kerana slot diambil dengan cepat dan anda selalunya tidak boleh mendapatkan penghantaran pada hari berikutnya atau penghantaran dalam minggu yang sama untuk sesetengah cawangan.

Caj penghantaran: Bergantung pada jarak anda dari kedai yang anda pilih, bermula dari RM3

4. Redtick

Redtick ialah perkhidmatan penghantaran yang sampai ke kawasan tengah Lembah Klang, termasuk Ampang, Subang, Petaling Jaya dan Seri Kembangan. Walau bagaimanapun, tidak semua poskod disokong, jadi semak di tapak web mereka terlebih dahulu. Selain barangan makanan kering dan segar, mereka juga menjual barangan bayi dan kanak-kanak, bekalan pejabat dan alat tulis. Redtick sumber mereka adalah hasil segar terus daripada petani dan usahawan tempatan untuk mengekalkan rantaian kemampanan.

Caj penghantaran: Bergantung pada slot penghantaran, maksimum RM10

5. Mydin Online

Pasar raya tempatan Mydin juga menawarkan penghantaran dalam talian. Walaupun sistem dalam talian mereka mungkin tidak dibangunkan dengan baik seperti tapak lain, ia adalah pilihan yang baik, terutamanya jika anda berada di sekitar kedai mereka di Subang, PJ, Shah Alam atau Puchong. Mydin juga menawarkan banyak pilihan pembelian pukal jika anda ingin menyimpan stok makanan dan barangan kering.

Caj penghantaran: RM10 flat rate

Baca Lagi | Bursa Malaysia Kekal Melebihi Paras 1,500 pada Tengah Hari

Baca Lagi | Juruterbang Petronas Pengecas EV 50kW oleh Panel Suria Dipertingkatkan Nano

6. Barangan runcit Potboy

Potboy ialah peruncit runcit dalam talian tempatan seluruh Malaysia yang beroperasi sepenuhnya dalam talian dengan gudangnya sendiri. Anda akan dapat mencari semua keperluan harian anda seperti beras, minyak, perasa kering, makanan sejuk beku, makanan dalam tin dan lain-lain. Satu-satunya perkara yang mereka tidak ada ialah makanan segar seperti sayur-sayuran, makanan laut dan daging. Walau bagaimanapun, berita baiknya ialah mereka menyampaikan ke seluruh negara.

Caj penghantaran: Percuma

7. Organik4u

Jika anda lebih suka dapur anda hanya mempunyai bahan organik, ini adalah tapak untuk anda. Mereka menghantar sayur-sayuran segar di seluruh Lembah Klang, dan tenusu, perasa kering, ayam, bijirin, biskut, minyak masak dan banyak lagi. Mereka juga menawarkan bahagian produk kesihatan yang menampilkan herba dan suplemen. Mereka menawarkan beg campuran sayuran khas, dan anda boleh memilih untuk menghantarnya lebih daripada sekali, dan semakin kerap anda menghantarnya, semakin murah kos pembelian.

Caj penghantaran: RM20 setiap perjalanan, beg sayuran bulanan, percuma.

8. Jaya Grocer

Jaya Grocer ialah rangkaian pasar raya premium yang terkenal dan dipercayai di Lembah Klang. Mereka menampilkan banyak jenama import dan bahan-bahan yang jarang ditemui. Anda akan gembira mengetahui bahawa mereka juga mempunyai kedai dalam talian dan menghantar ke seluruh Lembah Klang. Perkara yang menarik tentang tapak web mereka ialah sifatnya yang mesra pengguna dan hakikat bahawa mereka sentiasa menunjukkan kepada anda produk dan promosi terkini.

Caj penghantaran: Caj asas RM8 untuk setiap penghantaran

9. Bigbox Asia

Bigbox Asia ialah satu tapak yang menampilkan pengalaman membeli-belah dalam talian yang bersih dan bebas daripada kekecohan. Ramai yang tertarik dengan antara muka pengguna yang mudah yang menjadikan membeli-belah menjadi mudah. Semua kategori item disenaraikan di sebelah kiri, dan ia menampilkan banyak jenama import premium. Terdapat bahagian organik juga, tempat anda boleh mendapatkan barangan seperti quinoa dan susu badam. Perkara yang menarik tentang Bigbox ialah banyak barangan mereka boleh dibeli secara pukal, seperti minuman dalam tin dan minuman serbuk, jadi anda boleh menyimpan dan menyimpan jika anda mahu.

Caj penghantaran: Percuma untuk pembelian melebihi RM100, untuk pembelian di bawah itu, RM6.15 untuk 3 kg pertama dan RM 1.70 untuk sebarang kg tambahan.

10. Pantry Express

Pantry Express adalah pendatang baru di tempat kejadian kerana mereka hanya bermula pada tahun 2016. Kedai dalam talian menampilkan banyak kegemaran tempatan Malaysia dan jenama biasa yang anda temui di kedai runcit kejiranan anda. Ia meliputi banyak kawasan dalam Lembah Klang, tetapi anda mesti menyemak sama ada kawasan kejiranan anda termasuk di sini. Penghantaran biasanya dibuat dalam masa 3-5 hari akan datang.

Caj penghantaran: Bermula pada RM8

Read Previous

Bursa Malaysia Kekal Melebihi Paras 1,500 pada Tengah Hari

Read Next

15 Saluran Memasak Youtube Popular oleh Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.