The Malaysia Post

Pelakon Matthew McConaughey membuat rayuan emosi untuk undang-undang senjata di Rumah Putih

Matthew McConaughey

Credits: yimg

Pelakon dan Uvalde, Texas, penduduk asli Matthew McConaughey bertemu dengan Presiden Joe Biden pada hari Selasa, dan menggesa lebih banyak tindakan kongres terhadap keganasan senjata api dalam ucapan yang penuh emosi, berkongsi kisah mereka yang terbunuh dalam penembakan sekolah rendah bulan lalu.

Sembilan belas kanak-kanak dan dua guru ditembak mati di Sekolah Rendah Robb di kampung halaman McConaughey pada 24 Mei oleh seorang lelaki bersenjata berusia 18 tahun yang menggunakan senapang separa automatik.

McConaughey, yang secara terbuka menimbang pencalonan gabenor di Texas tahun lalu tetapi akhirnya menolaknya, bertemu secara ringkas dengan Biden di Rumah Putih, menurut setiausaha akhbar Karine Jean-Pierre, kemudian muncul pada taklimat berita harian.

Pelakon berusia 52 tahun itu menggambarkan membesar di bandar Texas Selatan.

“Uvalde adalah tempat saya diajar untuk menghormati kuasa dan keupayaan alat yang kita panggil pistol,” katanya. “Uvalde adalah tempat saya belajar pemilikan senjata api yang bertanggungjawab.” McConaughey berkata pemilik senjata api yang bertanggungjawab “muak dengan Pindaan Kedua disalahgunakan dan dirampas oleh beberapa individu yang gila,” dan menggesa menaikkan umur minimum untuk membeli senapang separa automatik AR-15 kepada 21 tahun.

Penyokong hak senjata api berkata Pindaan Kedua Perlembagaan menjamin hak untuk memiliki dan membawa senjata api.

McConaughey kelihatan tersedak beberapa kali sambil memegang gambar beberapa mangsa kanak-kanak. Dia bercakap tentang keluarga mereka, apa yang mereka pakai pada hari mereka ditembak, dan apa yang mereka mahu menjadi apabila mereka dewasa.

Pelakon itu menggambarkan pertemuan dengan pakar kosmetik yang diminta menyediakan mangsa untuk pengebumian peti mati mereka. “Mereka memerlukan lebih daripada solekan untuk kelihatan rapi. Mereka memerlukan pemulihan yang meluas. kenapa? Disebabkan oleh luka keluar yang sangat besar dari senapang AR-15.” Dia memberikan biografi ringkas setiap mangsa, menghentakkan penumbuknya pada lectern pada satu ketika untuk menggambarkan salah seorang daripada mereka.

“Walaupun kita menghormati dan mengiktiraf mangsa, kita perlu menyedari bahawa kali ini nampaknya ada sesuatu yang berbeza,” katanya. “Terdapat perasaan bahawa mungkin ada jalan yang berdaya maju ke hadapan. Pihak yang bertanggungjawab dalam perbahasan ini nampaknya sekurang-kurangnya komited untuk duduk dan mengadakan perbualan sebenar tentang laluan ke hadapan yang baharu dan dipertingkatkan.” McConaughey bercakap ketika Demokrat di Senat AS berkata mereka digalakkan oleh perbincangan dengan rakan sejawatan Republikan mereka mengenai undang-undang senjata api – tetapi memberi amaran sebarang kompromi akan gagal mencapai langkah yang mereka katakan diperlukan untuk membendung keganasan senjata api.

McConaughey berkata beliau melawat Rumah Putih untuk cuba mengubah masa itu menjadi kenyataan. Komen beliau, bagaimanapun, dijangka tidak memberi kesan.

Baca Lagi | Pelakon Matthew McConaughey membuat rayuan emosi untuk undang-undang senjata di Rumah Putih

Pelakon itu, yang bertemu dengan penggubal undang-undang di Capitol Hill pada awal hari untuk membincangkan undang-undang reformasi senjata api, meminta ahli politik mengubah cara mereka mendekati tugas mereka dalam kenyataan yang tidak memilih mana-mana pihak. Komennya, bagaimanapun, nampaknya ditujukan untuk Republikan di Kongres yang telah menentang undang-undang senjata api.

“Mari kita mengakuinya,” katanya. “Kita tidak boleh benar-benar menjadi pemimpin jika kita hanya hidup untuk pemilihan semula.” — Reuters

Read Previous

Merkel pertahankan warisan Rusia, kata ‘tiada apa yang perlu dimaafkan’

Read Next

Jabatan Perangkaan: Jumlah dagangan Malaysia melepasi RM2t pada 2021, pertumbuhan terpantas sejak 1994

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here