The Malaysia Post

Merkel pertahankan warisan Rusia, kata ‘tiada apa yang perlu dimaafkan’

Angela Merkel

Credits: fullerproject

Bekas canselor Jerman Angela Merkel semalam mempertahankan dasar detente terhadap Moscow semasa memegang jawatan, mengatakan dia “tiada apa-apa untuk meminta maaf” walaupun perang Ukraine menjejaskan legasinya.

Dalam wawancara besar pertamanya sejak berundur enam bulan lalu, Merkel menegaskan dia tidak naif dalam urusannya dengan Presiden Rusia Vladimir Putin.

“Diplomasi tidak salah hanya kerana ia tidak berkesan,” kata lelaki berusia 67 tahun itu di atas pentas di teater Berlin, dalam satu wawancara yang disiarkan di saluran berita Phoenix.

Dia mengimbas kembali sokongannya terhadap sekatan ekonomi ke atas Rusia berikutan pengilhakan Crimea pada 2014, dan usaha Jerman-Perancis untuk memastikan proses damai Minsk untuk Ukraine terus hidup.

“Saya tidak perlu menyalahkan diri sendiri kerana tidak berusaha keras,” katanya.

“Saya tidak nampak bahawa saya perlu mengatakan ‘itu adalah salah’ dan itulah sebabnya saya tidak mempunyai apa-apa untuk meminta maaf.” Pemimpin veteran itu, yang sering bertemu dengan Putin dalam tempoh empat penggalnya dan memperjuangkan pendekatan pragmatik yang didorong oleh perdagangan ke arah Moscow yang menyebabkan Jerman sangat bergantung pada import tenaga Rusia, berkata pencerobohan 24 Februari ke atas Ukraine telah menandakan “titik tolak”.

‘Semua perbezaan kami’

“Tiada sebarang justifikasi” untuk perang pencerobohan yang “kejam” dan haram, katanya, sambil menambah bahawa Putin telah membuat “kesilapan besar”.

Tetapi dia menepis kritikan bahawa adalah satu kesilapan untuk menghalang Ukraine daripada menyertai NATO pada 2008.

Negara itu pada masa itu tidak bersedia, kata Merkel, dan dia mahu mengelak “peningkatan lebih lanjut” dengan Putin yang sudah marah tentang pengembangan pakatan tentera yang dilihat ke arah timur.

Dia juga menegaskan bahawa pakatan damai Minsk 2014-2015, yang kini berantakan, pada masa itu dilihat sebagai pertaruhan terbaik untuk menamatkan pertempuran di timur Ukraine antara pemisah pro-Rusia dan askar Ukraine.

Walaupun tidak berjaya sepenuhnya, proses damai “membawa sedikit ketenangan” yang memberi Ukraine tambahan tujuh tahun untuk membangun sebagai sebuah negara dan mengukuhkan tenteranya, katanya, sebagai tanda terima kasih kepada penentangan Kyiv yang banyak dipuji terhadap tentera Rusia yang menceroboh.

“Keberanian dan semangat yang mereka gunakan untuk berjuang untuk negara mereka sangat mengagumkan,” kata Merkel, sambil menambah bahawa dia mempunyai “penghormatan tertinggi” untuk Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky.

Baca Lagi | Merkel pertahankan warisan Rusia, kata ‘tiada apa yang perlu dimaafkan’

Tetapi dia menegaskan tidak ada cara untuk mengelak daripada berurusan dengan Putin, kerana Rusia, sama seperti China, terlalu besar untuk diabaikan.

“Kami perlu mencari jalan untuk wujud bersama walaupun terdapat semua perbezaan kami,” katanya. — AFP

Read Previous

Menteri undang-undang mengesahkan membentangkan Rang Undang-undang anti-lompat parti di Parlimen bulan depan

Read Next

Pelakon Matthew McConaughey membuat rayuan emosi untuk undang-undang senjata di Rumah Putih

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here