The Malaysia Post

Kajian Mendapati Perlombongan Laut Dalam boleh Mengganggu Komunikasi Paus

Peralihan Tenaga boleh Mengganggu Keupayaan Paus untuk Mengemudi

Bunyi yang dihasilkan oleh melombong dasar laut untuk nikel, kobalt dan logam lain untuk peralihan tenaga hijau boleh mengganggu keupayaan ikan paus untuk mengemudi kedalaman lautan dan berkomunikasi antara satu sama lain, menurut satu kajian yang dikeluarkan semalam.

Batu bersaiz kentang yang dipenuhi dengan logam bateri menyelubungi kawasan luas dasar lautan pada kedalaman 4 hingga 6 kilometer (2.5 hingga 3.7 batu). Beberapa syarikat telah mencadangkan untuk mengosongkan nodul tersebut dari dasar laut dan memproses logam mereka untuk digunakan dalam bateri kenderaan elektrik.

Kajian semakan rakan sebaya, yang dibiayai oleh Umweltstiftung Greenpeace, cabang asas organisasi alam sekitar, berpendapat bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menilai risiko perlombongan laut dalam yang boleh ditimbulkan kepada mamalia marin yang besar, walaupun penyelidik tidak mengumpul data lapangan sendiri.

Pihak Berkuasa Dasar Laut Antarabangsa (ISA), badan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang berpangkalan di Jamaica, mungkin meluluskan perlombongan laut dalam untuk perairan antarabangsa sejurus musim panas ini. Pemimpin di Perancis, Fiji, Kanada dan Jerman telah menyuarakan kebimbangan mengenai amalan itu.

Baca Lagi | 8 Kesibukan Sampingan Menguntungkan Anda Boleh Mulakan Sekarang Untuk Menjadi Kaya Pada 2023

Baca Lagi | Adakah blog masih relevan selepas AI

Perlombongan Laut Dalam

Penyokong perlombongan laut dalam berkata ia akan mengurangkan keperluan untuk operasi perlombongan besar di darat, yang sering tidak popular dengan komuniti tuan rumah. Pengkritik berkata lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan bagaimana perlombongan laut dalam boleh menjejaskan ekosistem akuatik.

The Metals Company Inc dan yang lain meneruskan rancangan untuk mengekstrak nodul ini dari Zon Clarion Clipperton, wilayah lautan di utara Pasifik di mana ISA telah memberikan 17 lesen penerokaan perlombongan dasar laut. Dianggarkan 22 hingga 30 spesies cetacean, termasuk paus biru yang terancam, tinggal di kawasan itu, menurut kajian itu.

“Bunyi yang dihasilkan daripada operasi perlombongan, termasuk dari kenderaan yang dikendalikan dari jauh di dasar laut, bertindih dengan frekuensi di mana cetacea berkomunikasi,” kata kajian yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Marine Science.

Penyelidikan sebelum ini mengenai bunyi laut mendapati ikan paus boleh mengalami kesan negatif daripada perlombongan laut dalam. Satu kajian mendapati bunyi buatan manusia boleh meningkatkan risiko ibu ikan paus bungkuk dipisahkan daripada betis mereka kerana penyuaraan biasa mereka senyap.

The Metals Company yang berpangkalan di Vancouver berkata ia sedang mengkaji data akustik yang dikumpul selama tiga tahun dengan penyelidik bebas untuk menentukan “apa kesan sebenar” terhadap ikan paus.

“Kertas Greenpeace adalah spekulatif semata-mata, berdasarkan sifar data dalam lapangan dan dibiayai oleh penentang industri yang paling lantang,” kata Dr Michael Clark, pengurus alam sekitar untuk The Metals Company, dalam satu kenyataan.

Pembuat kereta Renault SA, BMW dan Rivian Automotive Inc menentang perlombongan laut dalam.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Adakah blog masih relevan selepas AI

Read Next

MP Wong Chen: Senaraikan Petronas untuk Bantu Kurangkan Hutang Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.