The Malaysia Post

Kajian Greenpeace: Kitar semula plastik kekal sebagai ‘mitos’

Kitar Semula Plastik

Kadar kitar semula plastik semakin berkurangan walaupun pengeluaran meningkat, menurut laporan Greenpeace USA pada hari Isnin yang mengecam dakwaan industri mewujudkan ekonomi pekeliling yang cekap sebagai “fiksyen.”

Tuntutan Pekeliling Jatuh Lagi

Bertajuk “Tuntutan Pekeliling Fall Flat Again,” kajian itu mendapati bahawa daripada 51 juta tan sisa plastik yang dijana oleh isi rumah AS pada 2021, hanya 2.4 juta tan dikitar semula, atau sekitar 5 peratus.

Selepas memuncak pada 2014 pada 10 peratus, trend itu telah menurun, terutamanya sejak China berhenti menerima sisa plastik Barat pada 2018.

Pengeluaran Dara

Pengeluaran dara — plastik bukan kitar semula, iaitu — sedang meningkat pesat apabila industri petrokimia berkembang, mengurangkan kos.

“Kumpulan industri dan syarikat besar telah mendesak untuk kitar semula sebagai penyelesaian,” kata juru kempen Greenpeace USA Lisa Ramsden kepada AFP.

“Dengan berbuat demikian, mereka telah mengabaikan semua tanggungjawab” untuk memastikan kitar semula benar-benar berfungsi, tambahnya. Dia menamakan Coca-Cola, PepsiCo, Unilever dan Nestle sebagai pesalah utama.

Menurut tinjauan Greenpeace USA, hanya dua jenis plastik diterima secara meluas di 375 kemudahan pemulihan bahan negara.

Yang pertama ialah polyethylene terephthalate (PET), yang biasanya digunakan dalam botol air dan soda; dan yang kedua ialah polietilena berketumpatan tinggi (HDPE), dilihat dalam jag susu, botol syampu dan bekas produk pembersih.

Ini bernombor “1” dan “2” mengikut sistem piawai di mana terdapat tujuh jenis plastik.

Tetapi boleh dikitar semula secara teori tidak bermakna produk dikitar semula dalam amalan.

Laporan itu mendapati bahawa produk PET dan HDPE mempunyai kadar pemprosesan semula sebenar masing-masing 20.9 peratus dan 10.3 peratus — kedua-duanya turun sedikit daripada tinjauan terakhir Greenpeace USA pada 2020.

Jenis plastik “3” hingga “7” — termasuk mainan kanak-kanak, beg plastik, pembalut hasil, tab yogurt dan marjerin, cawan kopi dan bekas makanan untuk pergi — telah diproses semula pada kadar kurang daripada 5 peratus.

Walaupun sering membawa simbol kitar semula pada label mereka, produk yang menggunakan jenis plastik “3” hingga “7” gagal memenuhi klasifikasi boleh dikitar semula oleh Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan.

Ini kerana kemudahan kitar semula untuk jenis ini tidak tersedia kepada “majoriti besar” penduduk, yang ditakrifkan sebagai 60 peratus, dan kerana produk yang dikumpul tidak digunakan dalam pembuatan atau pemasangan item baharu.

Menurut laporan itu, terdapat lima sebab utama mengapa kitar semula plastik adalah “konsep yang gagal.”

Baca Lagi | MotoGP Malaysia: SIC berpuas hati dengan kehadiran 163,000 penonton selepas selang dua tahun

Baca Lagi | Dalam video rap Deepavali, Syed Saddiq dan rakan India menyeru agar pengundi memilih muka baharu (VIDEO)

Secara ekonomi tidak boleh dilaksanakan

Pertama, sisa plastik dijana dalam kuantiti yang banyak dan amat sukar untuk dikumpulkan — seperti yang menjadi jelas semasa laporan yang dipanggil “aksi pembersihan sukarela” tidak berkesan yang dibiayai oleh badan bukan untung seperti “Keep America Beautiful.”

Kedua, walaupun semuanya dikumpul, sisa plastik bercampur tidak boleh dikitar semula bersama-sama, dan “secara fungsional mustahil untuk menyusun trilion kepingan sisa plastik pengguna yang dihasilkan setiap tahun,” kata laporan itu.

Ketiga, proses kitar semula itu sendiri memudaratkan alam sekitar, mendedahkan pekerja kepada bahan kimia toksik dan dengan sendirinya menghasilkan mikroplastik.

Keempat, plastik kitar semula membawa risiko ketoksikan melalui pencemaran dengan jenis plastik lain dalam tong pengumpulan, menghalangnya daripada menjadi bahan gred makanan semula.

Kelima dan akhirnya, proses kitar semula sangat mahal.

“Plastik baharu secara langsung bersaing dengan plastik kitar semula, dan ia jauh lebih murah untuk dihasilkan dan berkualiti tinggi,” kata laporan itu.

Ramsden menyeru syarikat untuk menyokong Perjanjian Plastik Global, yang dipersetujui oleh ahli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk diwujudkan pada bulan Februari, dan bergerak ke arah strategi pengisian semula dan penggunaan semula.

“Ini sebenarnya bukan konsep baharu — ia adalah cara tukang susu dahulu, begitu juga cara Coca-Cola memberikan minumannya kepada orang ramai. Mereka akan meminum minuman mereka, memberikan botol kaca itu kembali, dan ia akan dibersihkan dan digunakan semula,” katanya.

Beberapa negara mendahului, termasuk India, yang baru-baru ini mengharamkan 19 barangan plastik sekali guna. Austria telah menetapkan sasaran penggunaan semula sebanyak 25 peratus menjelang 2025 dan sekurang-kurangnya 30 peratus menjelang 2030 untuk pembungkusan minuman, manakala Portugal juga menetapkan sasaran 30 peratus menjelang 2030.

Chile sedang bergerak untuk menghentikan kutleri sekali pakai dan mewajibkan botol boleh isi semula.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Dalam video rap Deepavali, Syed Saddiq dan rakan India menyeru agar pengundi memilih muka baharu (VIDEO)

Read Next

Visit the Taman Gembira morning market for ‘apom’, ‘ban chean kuih’, ‘ma kiok’ and ‘popiah’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.