The Malaysia Post

MotoGP Malaysia: SIC berpuas hati dengan kehadiran 163,000 penonton selepas selang dua tahun

Selepas berehat selama dua tahun, Grand Prix Motosikal Malaysia kembali meriah di Litar Antarabangsa Sepang.

Grand Prix Motosikal Malaysia

Selepas berehat selama dua tahun, Grand Prix Motosikal Malaysia kembali meriah di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) di sini, dengan 163,567 penonton hadir untuk acara tiga hari itu yang berakhir semalam.

Perlumbaan Berprestij kekal Popular dengan Peminat Sukan Permotoran

Kehadiran mungkin kurang daripada sasaran SIC iaitu 170,000 tetapi kehadiran hampir 90,000 penonton pada hari terakhir menunjukkan perlumbaan berprestij itu kekal diminati peminat sukan permotoran walaupun tiada pelumba tempatan dalam kelas Perdana perlumbaan Sepang.

Azhan Shafriman Hanif

Ketua Pegawai Eksekutif SIC Azhan Shafriman Hanif berkata beliau amat berpuas hati dengan kehadiran dan berazam untuk memperbaiki segala kelemahan terutama dari aspek persiapan dan perancangan bagi memastikan lebih ramai penonton hadir pada edisi akan datang.

“Saya fikir kami boleh melakukan yang lebih baik tahun depan kerana tahun ini kami bermula lewat. Kami mengumumkan harga tiket sebelum Ramadan tahun ini dan kami memulakan promosi dengan bersungguh-sungguh pada bulan Jun. Jadi bulan Jun hingga Oktober tidak memberi kami banyak masa (untuk promosi).

“Insya-Allah, tahun depan kami akan mula awal… kami akan berehat sebentar (selepas GP Malaysia) dan akan mula bekerja untuk kenaikan pangkat tahun depan. Kami juga baru-baru ini mengumumkan tiket super early bird dan akan ada juga tiket early bird selepas ini,” katanya kepada pemberita di sini.

Seramai 21,015 penonton dirakam di SIC pada Jumaat, diikuti 53,937 pada Sabtu dan 88,615 semalam.

GP Malaysia, yang tidak diadakan dalam tempoh dua tahun lepas kerana pandemik COVID-19, menyaksikan pelumba Ducati Lenovo, Francesco Bagnaia, semakin menghampiri kejuaraan dunia sulungnya selepas menduduki tempat pertama dalam kelas MotoGP.

Enea Bastianini dari Gresini Racing dan Fabio Quartararo dari Monster Energy Yamaha masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga.

Pelumba Elf Marc VDS Racing Team Tony Arbolino memenangi perlumbaan Moto2 manakala pelumba Sterilgarda Husqvarna Max John McPhee menang dalam kategori Moto3.

Azhan Shafriman juga berkata SIC akan menganjurkan perlumbaan kereta sejauh 1,000 km Sepang tidak lama lagi, kerana tarikh asalnya bertembung dengan pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

“Tahun depan kita akan menantikan perlumbaan endurance 12 Jam Sepang yang julung kali dianjurkan pada 2016 dan kemudiannya dinamakan Perlumbaan Endurance Merdeka. Acara antarabangsa kami yang lain masih belum disahkan,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Azhan Shafriman memberi jaminan SIC akan terus menyokong pembangunan sukan permotoran di negara ini bagi melahirkan lebih ramai pelumba berbakat seperti Syarifuddin Azman atau lebih dikenali sebagai Damok yang akan bersaing dalam kelas Moto3 tahun depan.

“Kami akan terus menyokong Damok, ZK Racing dan KBS (Kementerian Sukan dan Belia). Kami akan sentiasa menyokong bakat Malaysia di persada dunia. Dari segi pembiayaan, kita akan bincang perkara ini, mungkin selepas pilihan raya umum,” katanya lagi.

Pada hari Jumaat, Damok diumumkan secara rasmi sebagai peserta dalam pertandingan Moto3 untuk musim penuh bersama pasukan MTHelmets-MSI.

Baca Lagi | Ambil kerusi belakang pada PRU15 jika Ismail Sabri benar-benar ‘budak poster’ BN, Kit Siang memberitahu Zahid

Baca Lagi | Dr Noor Hisham: Kes baharu Covid-19 meningkat 21.5 peratus dalam seminggu dari 16 hingga 22 Okt

Read Previous

Dr Noor Hisham: Kes baharu Covid-19 meningkat 21.5 peratus dalam seminggu dari 16 hingga 22 Okt

Read Next

Dalam video rap Deepavali, Syed Saddiq dan rakan India menyeru agar pengundi memilih muka baharu (VIDEO)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.