The Malaysia Post

Ambil kerusi belakang pada PRU15 jika Ismail Sabri benar-benar ‘budak poster’ BN, Kit Siang memberitahu Zahid

Minggu lalu, Datuk Seri Ahmad Zahid berkata Umno akan mengekalkan pendiriannya untuk menamakan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon perdana menteri jika BN memenangi PRU15.

Lim Kit Siang

Pemimpin DAP Lim Kit Siang hari ini mencabar presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi supaya ponteng bertanding pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) bagi membuktikan calon perdana menteri Barisan Nasional (BN) ialah Datuk Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri

Beliau secara berseloroh berkata, walaupun Ismail Sabri sendiri tidak percaya parti itu akan memberikannya jawatan itu jika gabungannya menang.

“Jika Zahid percaya Ismail Sabri menjadi PM jika Umno menang, hanya ada satu cara.

“Zahid, jangan bertanding pilihan raya supaya jelas Ismail Sabri adalah budak poster Umno untuk pilihan raya akan datang,” kata Lim kepada pemberita pada majlis DAP di Kuching.

Rakaman ucapan beliau telah disediakan untuk Malay Mail.

Ahmad Zahid dijangka mempertahankan kerusi persekutuan Bagan Datuk di Perak pada pilihan raya itu.

DAP Kuching

Dalam acara berasingan untuk DAP Kuching malam tadi, Lim berkata ada kemungkinan BN atau Ahmad Zahid mengingkari ikrar untuk dipanggil “budak poster” itu menjadi perdana menteri.

“Kita akan lihat pada 5 November ini sama ada Zahid adalah calon parlimen atau tidak,” katanya merujuk kepada Hari Penamaan calon.

“Selagi beliau menjadi calon parlimen, Ismail Sabri tidak pasti beliau akan menjadi perdana menteri jika gabungan Umno-BN membentuk kerajaan persekutuan Malaysia yang seterusnya — melainkan Zahid tewas dalam PRU15.”

Walaupun hanya memegang jawatan naib presiden dalam partinya, Ismail Sabri diberi jawatan perdana pada 2021 kerana Ahmad Zahid didakwa dengan kes rasuah, dan timbalan presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan tidak mempunyai kerusi parlimen yang diperlukan untuk melayakkan diri sebagai calon. Perdana Menteri.

Minggu lalu, Ahmad Zahid berkata Umno akan mengekalkan pendiriannya untuk menamakan Ismail Sabri sebagai calon perdana menteri jika BN memenangi PRU15.

Ahmad Zahid menafikan dakwaan pembangkang bahawa beliau akan dilantik sebagai perdana menteri jika BN kembali mentadbir kerajaan pusat, dan berkata partinya tidak akan melampaui kuasa mutlak Yang di-Pertuan Agong dalam melantik perdana menteri.

Baca Lagi | Mata Wang Dunia Baru Membentuk, dan Ia Bukan Bitcoin

Baca Lagi | Lapan perkara yang perlu diketahui tentang Panduan Michelin yang pertama di Malaysia

Read Previous

Lapan perkara yang perlu diketahui tentang Panduan Michelin yang pertama di Malaysia

Read Next

Dr Noor Hisham: Kes baharu Covid-19 meningkat 21.5 peratus dalam seminggu dari 16 hingga 22 Okt

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.