The Malaysia Post

Mata Wang Dunia Baru Membentuk, dan Ia Bukan Bitcoin

Foto oleh Artyom Kim di Unsplash
Foto oleh Artyom Kim di Unsplash

Vladimir Putin

Adakah anda tahu bahawa Vladimir Putin telah menonton video kematian Muammar Gaddafi di tangan rampasan kuasa yang disokong CIA?
Oh, Gaddafi.

Sistem Kewangan Global

Kecuali, tunggu sebentar di sini, adakah anda juga tahu bahawa Gaddafi ingin mencipta dinar bersandarkan emas untuk seluruh Afrika? Dan dia mahu menghentikan perdagangan minyak dalam dolar AS kerana dia fikir sistem kewangan global kita adalah skim Ponzi gergasi?

Atau, Libya Gaddafi mempunyai taraf hidup tertinggi di Afrika sebelum Amerika “membebaskan” mereka. Ini gambar, sebenarnya:

Twitter

NATO

Vladimir Putin adalah seorang yang jahat, tetapi dia mempunyai alasannya — apatah lagi NATO membawa Ukraine ke laluan primrose — untuk menolak hegemoni AS. Tiada siapa yang akan memberitahu anda ini. Saya akan.

Di tengah-tengah sebab-sebab ini ialah dolar AS, rasuahnya selepas 2008, kemerosotannya di tangan pelonggaran kuantitatif, dan hakikat bahawa ia tidak lagi disokong oleh apa-apa yang bernilai. Dolar sudah mati, dan BRICS akan menggantikannya.
BRICS: Tidak, bukan jenis batu.

Jenis ekonomi.

Ia adalah akronim untuk Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan, dan selama 14 tahun kini negara-negara ini telah bersatu untuk mencabar hegemoni Amerika Syarikat dengan mata wang dunia baharu: BRICS.

Untuk sebahagian besar, BRICS telah menjadi ketawa. Sehingga kini. Kerana sekarang, Arab Saudi, hegemon minyak kedua terbesar di dunia mahu menyertai.

Inilah maksudnya.

BRICS: Mata Wang Dunia Baharu

Pada 2014, Rusia telah dikeluarkan daripada G8 — kumpulan negara terkaya di dunia — kerana pencerobohan mereka di Crimea.
G8 menjadi G7.

Tidak ada masalah, kata Putin, dia berkata, dan saya memetik, “Selamat makan.”

Tatanan Dunia Baru


Kerana dia tahu apa yang akan datang. The New World Order, dengan China, India dan Brazil menerajuinya.

Secara bebas negara-negara ini adalah kerdil kepada A.S., tetapi bersama-sama mereka mewakili 40% daripada penduduk dunia, dan menurut IMF, 50% daripada KDNK dunia menjelang 2030.

Inilah yang dikatakan presiden BRICS Marcos Prado Troyjo pada awal tahun ini tentang tidak lagi memerlukan dolar AS: “Kami telah melaksanakan mekanisme penyelesaian bersama dalam rubel dan rupee, dan tidak ada keperluan bagi negara kita untuk menggunakan dolar secara bersama. Dan hari ini mekanisme penyelesaian bersama yang serupa dalam rubel dan yuan sedang dibangunkan oleh China.”

itu hodoh. Itulah kompleks industri ketenteraan dan pengganas di D.C. dan NYC yang menjilat daging mereka untuk WW3 jenis hodoh.

Tetapi inilah gambar comel BRICS untuk menenangkan anda:

BRICS

Jika Arab Saudi menyertai BRICS, seperti yang telah dinyatakan oleh Presiden SA Mohammed Bin Salman, ini bermakna majoriti besar Timur Tengah akan bergabung tenaga untuk mewujudkan tatanan dunia baharu, yang tidak berdasarkan dolar AS.

Selain itu, secara sampingan, saya tidak pasti apakah akronim baharu itu:

BRICSS? SBRICS? CIRBSS? CRIBSS?

Sebab Amerika Telah Menuai Apa yang Ditaburnya

BRICS benar-benar mula melaksanakan sesuatu 14 tahun yang lalu.
Adakah anda tahu peristiwa apa yang berlaku 14 tahun yang lalu? Fikir betul-betul. Saya akan memberi anda petunjuk: ia melibatkan obligasi hutang bercagar, gadai janji subprima toksik, dan banyak bilangan yang meruncing oleh “kuant” di Wall Street.

Krisis kewangan 2008.

Dolar AS adalah lapisan penyelesaian dunia, bermakna apabila dua negara berdagang, mereka tidak melakukannya dalam Euro atau emas, mereka melakukannya dalam dolar AS.

Jadi apabila 2008 berlaku, krisis yang benar-benar boleh dielakkan dan disebabkan oleh kebodohan dan kebodohan bank-bank di AS, apa yang berlaku?

Semua orang di SELURUH DUNIA merasai kesakitannya.

Paling tidak perlu, saya mungkin menambah, kerana ketamakan korporat Amerika.

Seperti burung kenari di lombong arang batu, atau mungkin helang botak, ini sepatutnya menjadi amaran bahawa China dan Rusia sudah cukup dengan omong kosong kita. Ia seperti ketika Perancis menghantar kapal perang ke Amerika pada tahun 1971 selepas Nixon menghapuskan standard emas. Ia adalah amaran kepada AS: bentuk atau kami akan menurunkan anda (atau sekurang-kurangnya cuba).

Kita perlu mengejar bank dan wakil yang menyelamatkan mereka, sekali lagi.

Pada tahun 1971, Nixon dibentuk. Lebih kurang. Dia mencipta PetroDollar.
Ia adalah satu lagi sistem BS yang memberi ganjaran yang tidak adil kepada Amerika dan berkemungkinan menghantar Rusia, China, dan mungkin Arab Saudi melampaui batas ke dalam pembentukan BRICS.

Secara ringkasnya, PetroDollar memaksa negara pengeksport minyak untuk hanya berdagang dalam dolar AS, dan mendapat ini, mereka hanya dibenarkan untuk melabur dolar tersebut dalam bon Perbendaharaan AS. Memang genius. Jahat dan genius.

Jadi kesalahan kita boleh disimpulkan seperti berikut:
Amerika Syarikat mempersenjatai mata wang rizab dunia dalam konflik yang bukan kebimbangannya.

Negara dan negara yang disasarkan yang perlu berdagang dengan negara yang disasarkan untuk mendapatkan sumber penting meninggalkan dolar, dan memang betul.

Status dolar sebagai mata wang rizab dunia terancam, dengan kesan ekonomi yang berpotensi mengerikan.

Kami bertindak terkejut tetapi benar-benar telah menjahit kematian kami sendiri. Seperti yang tertulis dalam kitab suci, “Barangsiapa menabur untuk menyenangkan tabiat dosanya, dari sifat itu akan menuai kebinasaan; barangsiapa menabur untuk menyenangkan Roh, dari Roh akan menuai hidup yang kekal.”

Saya fikir rakyat Amerika, termasuk pemimpin kita, tidak mempunyai konsep berhemat atau kepuasan tertunda. Kami mencipta sistem yang tidak mampan ini, dan bukannya mengubahnya apabila mereka gagal, kami menggandakan. Menyelamatkan bank-bank pada tahun 2008, menunjukkan kepada dunia bahawa apabila kami membuat kesilapan, ANDA akan membayarnya, adalah, sekurang-kurangnya, rabun, kekanak-kanakan, dan hanya satu lagi paku dalam keranda hegemoni Amerika.
Amerika telah menindas semua orang pada ketika ini.

Tiada siapa yang mahu berurusan dengan kami lagi.

Masa Depan BRICS

Semua ini pernah berlaku sebelum ini.

Saddam Hussein mula menjual minyak dalam mata wang Euro pada tahun 2000, dan sebulan kemudian, AS menyerang Iraq. Ia lucu kerana media telah memperkecilkan sepenuhnya perkataan “konspirasi.” Iraq adalah konspirasi.

Tidak ada WMD dan wartawan NYT seperti Judy Miller yang menyebat rakyat Amerika ke dalam kegilaan perang, sementara semuanya adalah alasan untuk perubahan rejim kerana Saddam akan memusnahkan PetroDollar. Sial, kami mencipta ISIS dari perang ini — adakah sesiapa ingat fakta kecil yang tidak penting itu?!

Saya akan mengumpul fikiran saya di sini dan mengatakan saya fikir Amerika telah melakukan banyak kebaikan untuk dunia. Tetapi anda boleh membuat kes yang sangat menarik bahawa kami adalah penjahat kepada ramai orang.
Baca “Confessions of a Economic Hitman,” “The Devil’s Chessboard” atau “Tyranny of the Federal Reserve” jika anda ingin mengetahui lebih lanjut. Atau simpan sahaja kepala anda di dalam pasir. Hidup lebih mudah dengan cara itu.

Seperti yang dinyatakan oleh kebijaksanaan Timur abadi “Tao Te Ching”, kita, Amerika, harus memanjangkan cabang zaitun, meminta pengampunan, dan cuba belajar daripada kesilapan kita. Tetapi saya ragu itu akan berlaku. Kerajaan kita terlalu korup, dan rakyat kita terlalu apatis dan jahil.

Sementara itu, selain Arab Saudi, negara seperti Argentina, Iran, Mesir dan Turki semuanya telah menyatakan minat untuk menyertai BRICS. Dan mereka juga berfikir untuk menjadikannya sistem bersandarkan emas yang akan menjadikannya sama dengan mata wang rizab dunia baharu.
Jika saya jadi awak, saya akan mula memberi perhatian.

Baca Lagi | Bagnaia menang di Malaysia untuk semua kecuali melakar kejuaraan dunia MotoGP

Baca Lagi | 5 Buku yang Perlu Anda Baca (Sekurang-kurangnya Sekali)

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

5 Buku yang Perlu Anda Baca (Sekurang-kurangnya Sekali)

Read Next

Lapan perkara yang perlu diketahui tentang Panduan Michelin yang pertama di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.